Leśny ogród Moni68 cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Leśny ogród Moni68 cz.7

Post »

Zobowiązania rodzinne też mogą być formą wypoczynku :D czego z całego serca Ci życzę.
Jedną donicę przeznacz na różę na patio.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Moniu tego roku Rh nie miały okazji pokazać swojego piękna jak tylko się rozwinęły przyszedł deszcz i je zniszczył.Obawiam się że to samo czeka róże.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miłego wypoczynku ;:196 :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monsiu mam nadzieję ,że jesteś już w domu a wyprawa była udana ;:196 zostawiam jakbyś już wróciła
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:167 Odpowiem w Waszych wątkach.
Wszystko, co dobre, szybko się kończy i dzisiaj w nocy wróciłam do domu. Upałów nie było, ale panowało miłe ciepełko idealne do zwiedzania. Czas głównie spędziliśmy w Reims i okolicach na odwiedzaniu szampańskiej rodziny- abstrahując od miłych spotkań, lubię to miejsce- piękne krajobrazy, malownicze miasteczka, katedra w Reims, pyszna kuchnia...i szampan lejący się strumieniami :lol: Zrobiliśmy też wypad do Burgundii.
Na wspominanie będzie dużo czasu zimą. Dzisiaj chciałbym pokazać tylko kilka zdjęć z miejsc bardzo znanych, ale rzadko odwiedzanych przez polskich turystów.
Pierwszym z nich jest Fontenay- cysterskie opactwo założone przez św. Bernarda z Clairvaux w 1118 r. Położone nieopodal Montbard, 60 km na północny- wschód od Dijon, miasta słynnej musztardy i obecnej stolicy Burgundii.
Przekroczenie murów opactwa jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenosi nas w czasy Średniowiecza. Kompleks zabudowań szczęśliwie uniknął wpływu czasu i historii i niemal w pierwotnej formie zachował się do dzisiaj. Okolony potężnym murem chroni mnisi świat dystansujący się do tego, co na zewnątrz. I tak jak w Beaune możemy zobaczyć najstarszy w Europie działający do dzisiaj szpital, tak tutaj idealnie zachowaną hutę, punkt apteczny, a nawet więzienie. Mnie uderzyła niesamowita wszechogarniająca cisza i panujący ład doskonale wpisujący się w regułę zakonu. Chociaż mnichów w opactwie od dawna już nie ma, właściciele robią wszystko, by nic nie przyćmiło jego dawnej świetności.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na ostatnim zdjęciu jedno z mijanych po drodze burgundzkich miasteczek. CDN
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wróciłaś ;:138
Wypoczęta ?
Bo że pełna wrażeń to jestem pewna :P
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

rewelacyjne fotki i miejsce rzecz jasna :shock:
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

witaj Moniu, widoczki super ale czekam na fotki z leśnego ogrodu bo one są zawsze rewelacyjne, pozdrawiam cieplutko, uściskaj Pawełka
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Cieszę się, że juz jesteś. Ostrzę sobie zęby (oczy) na twoje ciekawe opowieści i zdjęcia. A zapowiada się bardzo ciekawie :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mijając po drodze malownicze burgundzkie miasteczka i racząc się przysmakami miejscowej kuchni dotarliśmy do Paray- le- Monial.

Obrazek Obrazek

Paray- le- Monial to niewielka miejscowość położona na południu Burgundii u stóp Masywu Centralnego. Początki miejscowej bazyliki, jak większości kościołów w Burgundii, sięgają Średniowiecza i poddają się wpływom wielkiego opactwa z Cluny. Już wówczas Paray było ważnym przystankiem na mapie pielgrzymów zdążających do Santiago de Compostella. Niemniej znane daleko poza granicami Francji stało się kilka wieków później za sprawą objawień Chrystusa młodej wizytce Małgorzacie Marii Alacoque. Pierwsze miało miejsce w 1673 r. i dało początek kultowi Serca Jezusowego. Niecałe dwa wieki później położono kamień węgielny pod budowę monumentalnej bazyliki Sacre Coeur na paryskim Montmartrze. Relikwie świętej znajdują się w bocznym ołtarzu klasztornej kaplicy w szklanej trumnie- to zawsze robi na mnie wrażenie :? Podobnie jak w warszawskim Bobolanum relikwie św. Andrzeja Boboli.
Bardzo ciepło wspominany jest Jan Paweł II, który jeszcze jako krakowski kardynał w czasie Soboru Watykańskiego w 1965 r. odwiedził Paray. Wizyta została odnotowana w kronice- w tamtych czasach niewielu pielgrzymów odwiedzało sanktuarium.
Nie planowaliśmy zatrzymać się tam na dłużej, ale sprzedający w sklepie z pamiątkami polski dominikanin zaproponował nam nocleg w przyklasztornym hotelu. Cena bardzo atrakcyjna- tylko 30 euro ze śniadaniem, pokój duży i ładnie urządzony. Nie żałowaliśmy decyzji- wieczorny spektakl, możliwość spotkania ludzi z całego niemal świata utwierdziły nas w przekonaniu, że nie warto było szukać noclegu niewiele dalej. Mnie urzekł widok z hotelowego okna na dachy :)

Burgundia jest piękna!! Można ją zwiedzać szlakiem winnic znanych w całym świecie, można po śladach średniowiecznych mnichów. Przy okazji opiszę Cluny i Vezalay. Na każdym ze szlaków spotkamy miłych i serdecznych Burgundczyków, a w każdej restauracji spróbujemy specjałów lokalnej kuchni i wspaniałych win. notabene moich ulubionych :lol:

Ogród zastałam w stanie niezłym :lol: Wieczorem muszę zrobić opryski.
Miłego dnia :wit
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, wypoczęta nie za bardzo, ale szczęśliwa :lol: Męcząca jest podróż samochodem, ale jest ogromy plus to niezależność od wypożyczalni :lol:

Edytko, miło, że zajrzałaś ;:196

Aniu, dziękuję ;:196 Zaraz zamieszczę jakieś zaległe zdjęcia z ogrodu zrobione przez M.

Dorotko, dziękuję ;:196

AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

ach te wiciokrzewy, ma jeden ale już szukam miejsca na kolejne :)
pięknie "sprawozdanie" ;:63
Ogródek EdytyB

zapraszam
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Moniś :wit W końcu do nas wróciłaś ;:138 Fotki z wyjazdu rewelacyjne a z ogrodu to już inna bajka:D Pięknie Ci kwitną wiciokrzewy.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, dziękuję :D Wiciokrzewy polecam- jeśli trafi się na właściwe dla nich miejsce, są bezproblemowe :)
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinie, dziękuję :D Zdjęcia robione przez M parę dni temu, ale nadal pięknie kwitną :)
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”