Saintpaulia - to brzmi dumnie :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Saintpaulia - to brzmi dumnie :)

Post »

Ulu,ale chodzi ci o listeczka, bo sadzoneczki drugiej niestety nie mam, jeśli listeczek to na pewno się dogadamy, może ty też masz coś co by mnie zainteresowało? :wink:

Edit:
Tylko,żeby uściślić, chodzi o pierwszego białego? Bo jest jeszcze jasny 2 kolorowy, ale u niego właśnie niestety zauważyłam objawy choroby także jest w kwarantannie, będzie do dzielenia jak się wykuruje :D
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

Prześliczne :shock: wszystkie.
Powodzenia w leczeniu fiołeczka.
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

A ten jasnolistny (nie fiołek tylko roślinka o sercowatych jasnych liściach) to się też z liścia sadzonkuje? Ja zazwyczaj odcinałam kawałek.
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Ja też odcinałam kawałek i do wody, bardzo szybko wypuszczało korzonki.
Z listka mi się jeszcze nigdy nie przyjęło
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

Ach :shock: :shock: faktycznie Ula ma rację tzn ja wcześniej nie widziałam, chyba mi się nie otworzyły zdjęcia.
To jest dopiero cudo, pierwszy raz widzę.
Czy to jest też scindapsus?
Może szukasz czegoś na wymiankę :oops:
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

Alinko, powiem szczerze, że nie ma pojęcia jak to się nazywa :oops:
Ja też wcześniej nigdzie go nie widziałam dlatego jak te kilka lat temu go zobaczyłam to musiałam skubnąć :D
jakiś czas temu sporo widziałam w Obi (miesiąc- 2 temu może?)

Z braku miejsca na parapetach, i ścianach (w chwili obecnej) mogłabym się wymienić, na jakiegoś fiołeczka, którego jeszcze nie posiadam, bo w tej chwili one mnie najbardziej intersują

On dosyć wolno rośnie (ale z dwie szczepeczki mogę dla zainteresowanych uczknąć :wink:)
x-U-ie
---

Post »

To ja się piszę na 1 odcineczek, a fiołaski masz do wyboru w moim wątku, o fiolkomanii, gdzie zapraszam serdecznie.

-- So 19 cze 2010 19:43 --

To ja się piszę na 1 odcineczek, a fiołaski masz do wyboru w moim wątku, o fiolkomanii, gdzie zapraszam serdecznie.
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

:D Dzięki Ulu, ja właśnie w przerwach między pracą, robieniem kolacji i całą domową robotą przeglądam Twoje maleństwa ;:138 jak mi się uda to wkleję jeszcze resztę moich zielonych dziś, to może coś jeszcze ci wpadnie w oko? Nie jest tego dużo, bo całe parapety zajmują kaktusy, ale zawsze coś
a dzięki podpowiedzi Alinki znalazłam chyba poprawną nazwę tego kwiatka: to
Epipremnum Marble Queen ;:3
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

I ostatek moich zielonych nie kłujących i nie fiołków :D

Begonia, kwitnie drobnymi różowymi kwiatkami (ale w tym roku coś marnie kwitła)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I Yucca, którą jakiś czas temu dostałam od sąsiadki babci w opłakanym stanie, całkowicie przelaną, pień był miękki, końcówki liści pożółknięte i podziurawione :roll:
pousuwałam te uszkodone liście, przesadziłam w nową suchą ziemię, przesuszyłam i od tego podlewana jest baaardzo oszczędnie. Widzę, że odrzyła, bo od góry wypuszcza ładny zdrowy pióropusz, ale martwi mnie to, że niektóre liście od dołu nadal jej się zwijają. Rośnie sobie w towarzystwie 2 bluszczy (to ulubienica mojego ;:167 i jego pomysł )
Bluszcze są troszkę pokręcone, gdyż uwielbiają te spartańskie warunki i suszę jaką im serwuję :lol:

Obrazek

Obrazek
x-U-ie
---

Post »

Szkoda,że w tym roku Łódź mi nie jest raczej po drodze. Bajką byłoby to zobaczyć na żywo :;230
Moje bluszcze - szybko łapały robactwo, widocznie u mnie wolały więcej hihi wilgoci. Bo na przelanie nie byly narażane. Zresztą już i tak na nie miejsca brakuje :;230 bo wolę fiołki.
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

ulakonie pisze:Szkoda,że w tym roku Łódź mi nie jest raczej po drodze. Bajką byłoby to zobaczyć na żywo :;230
Moje bluszcze - szybko łapały robactwo, widocznie u mnie wolały więcej hihi wilgoci. Bo na przelanie nie byly narażane. Zresztą już i tak na nie miejsca brakuje :;230 bo wolę fiołki.
Ulu ja też teraz tylko fioły mam w głowie :;230
A co do bluszcza, to powiem Ci, że te w donicy z Yuccą to jakieś mutanty są :shock: Miałam nie tak dawno w sporej donicy z podpórkami 2 odmiany innego zupełnie bluszcza (wypuszczał takie super wąsy) i bardzo mi się podobał jak się piął i układał na tych podpórkach, ale miał jedną baaardzo poważną wadę - był dosłownie rośliną bagienną, wystarczylo, żeby podłoże troszkę mu przeschło i od razu liście mu schły :( Cały czas musiał mieć mokro skubany
Po tym jak się okazało, że zagnieździły mi się w nim zimiórki, wywaliłam go z ziemi, obmyłam i wydałam
x-U-ie
---

Post »

No muszę się skupić bardziej na oglądaniu zdjęć Twoich żyjątek, bo sa piękne.
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zobaczyłam twoje fiołki to zaniemówiłam z wrażenia
Nawet brakuję słów na opisanie ich urody
Reszta zielonych też imponująca
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Antilia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2010, o 17:13

Post »

bibi56 pisze:Alinko, powiem szczerze, że nie ma pojęcia jak to się nazywa :oops:
Ja też wcześniej nigdzie go nie widziałam dlatego jak te kilka lat temu go zobaczyłam to musiałam skubnąć :D
jakiś czas temu sporo widziałam w Obi (miesiąc- 2 temu może?)

Z braku miejsca na parapetach, i ścianach (w chwili obecnej) mogłabym się wymienić, na jakiegoś fiołeczka, którego jeszcze nie posiadam, bo w tej chwili one mnie najbardziej intersują

On dosyć wolno rośnie (ale z dwie szczepeczki mogę dla zainteresowanych uczknąć :wink:)
A ja bym się załapała na tego z jasnymi listkami? ;:224 i fiołeczki też chętnie ;:108
Pozdrawiam, Izabela :)
Antilia i kwiatki :)
Poszukuję stapelii! Jeśli masz, daj znać!
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Kontakt:

Post »

Witaj Beatko ;:196
Chwilę mnie nie było a tu czeka Twój nowy wątek ;:180
Pięknie kwitną Ci fiołeczki ;:167 i jak tu ich nie kochać ;:138 A i inne kwiaty masz prześliczne ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”