Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Astry, które pokazywałam ostatnio, nie kwitną juz tak ładnie, najpierw zmrożone, a potem nieustannie moczone przez deszcz. Zdecydowały się w końcu zakwitnąć różowe chryzantemy, ale i one w deszczu jakieś mizerne są.

Obrazek Obrazek

Ładnie wygląda tylko biała chryzantema, ale mój aparat "nie lubi" białych kwiatów, a do tego trochę za późno robiłam zdjęcia, no i wszystkie z fleszem :(

Obrazek Obrazek

Tymczasem "chryzantema złocista" wciąż się zastanawia" otworzyć się, czy nie? Może czeka na słońce, ale może się już nie doczekać...

Obrazek

Niestrudzenie kwitnie ostatnia lwia paszcza i astry wysokie, chociaż prawie leżą :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam jeszcze na pocieszenie jeden ładny widoczek

Obrazek Obrazek

Na pierwszym zdjęciu, z prawej strony widać trochę berberys, który w ubiegłym roku pięknie przebarwił się na pomarańczowo, a w tym został pożarty przez mączniaka :cry:

A tak wygląda obecny stan oczka

Obrazek

Jeśli taka pogoda utrzyma się jeszcze kilka dni, to mam nadzieję, ze skończę te "wykopki" :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izo - nie wiem czy nadążę, bo u Ciebie lato, jesień, wiosna się czai, Ty już planujesz, że jak skończysz oczko to jesienią skończysz skalniak albo zielnik ... nie .... ja już teraz nie nadążam za twoimi planami a co dopiero z robotą. Ty nawet zimę przepracujesz w ogrodzie. Bój się Boga kobieto . Ty to potrafisz człowieka wykończyć zanim weżnie do ręki łopatę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale się uśmiałam, Grażynko, dziękuję!
Niestety w zmarzniętej ziemi nic się robic nie da, a szkoda ;)
Jednak trochę nadążasz: truskawki posadziłaś, prawda? No, to od wiosny będzie jeszcze lepiej, zobaczysz ;:333
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Izo czy to jest ta sama chryzantema co u Ciebie jeszcze nie rozkwitnięta?
Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie, Mariolko, ta co u mnie jest jeszcze w pączkach, kwitnie tak

Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli zdjęcie przedstawia naturalne kolory
to faktycznie są to dwie różne roślinki.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluję ----100 lat
Izo, czy ty w tym oczku masz też piasek ,bo może byś tak się zimą chwyciła murarki np kominka koło oczka :lol:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Izo, te białe to aż świecą :D A inne też śliczne. Na złotą chryzantemkę czekam z niecierpliwością :D
Widzę, że oczko już prawie gotowe, jak Ty to robisz, że Ci to tak równiutko wyszło? :shock: :wink:
Grzegorz B

Post »

Izuniu, ale Twój wątek się rozrósł :shock: :shock: :shock: , ale bardzo się cieszę, bo i ja bardzo skorzystałem z zawartych w nim wiadomości. Widzę, że oczko już wykopane, kształt ma podobny do mojego, świetne rozwiązanie. Iza jestem zaszokowany Twą wytrwałością i tytaniczną siłą, jesteś wielka. Podziwiam ;:111 ;:111 ;:111 ...

Jak miło popatrzeć już prawie w listopadzie, na barwny ogród. Masz wspaniale dobrane rośliny, które jak widzę przez cały rok błyszczą kolorami. I ja będę musiał poczynić kroki, aby i u mnie późna jesień również nie straszyła szarością.

Wracając do oczka, to muszę stwierdzić, że jesteś bardzo wymagająca, zarówno w kwestiach samego oczka jak i jego najbliższego otoczenia. Oczywiście nie wytykam Ci tego, tylko mocno popieram taką postawę. Oczko to nie jedna roślinka którą możemy X- razy przesadzać, a bardzo złożony ekosystem, którego nie można wciąż przerabiać, bo na dłuższą metę przyniesie nam to szkody. Bardzo dobrze, że jesteś tak wybredna w kwestiach tych drzew. Ja nie byłem i co muszę wyeliminować dwie wierzby mandżurskie, gdyby podrosły, to podczas ich łysienia oczka by nikt nie ujrzał :roll: .

Wiesz ja oczko robiłem na "wariata" i co, będę przerabiał. Pogłębię dość znacznie, dodam kaskadę i całkowicie zmienię dodając masę traw i nadam jemu charakter bardziej naturalny, albo raczej będę się starał :wink:

Iza, ja też szukam odpowiedniego drzewka, które zastąpiłoby mi te wierzby mandżurskie.Znalazłem u Ciebie całą masę propozycji, na pewno z którejś skorzystam. Wiesz z tym głogiem 'Paul's Scarlet' to bardzo dobry pomysł, nie jest on pospolity a kwitnienie :shock: bajeczne. Już chodzi mi on po głowie, w przyszłym roku, muszę go sobie sprawić.

Iza gratuluję pomysów, zaangażowania, imponującego tempa prac i już jak pięknych efektów.

Wkrótce znowu się postaram wpaść :wink:
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie, jak to zrobiłaś, że takie równiutkie to oczko / takie"ładne jak plastikowe"/. A nie mogła byś podesłać trochę tego żółciutkiego piaseczku bo mój M już "uwierzył", że trzeba zrobić kawałeczek dróżki w ogrodzie tylko piasku mu brak.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mariolko, prawie naturalne. Posłałabym jeszcze jedno zdjęcie, zbliżenie, gdzie kolory są prawie identyczne, jak w rzeczywistości, ale internet zwolnił do takiego tempa, ze ok. minuty czekałam, zeby mi sie ta strona otworzyła, więc wątpię, czy zdjęcie by doszło. Ona jest żółto- brązowo-czerwona.

Bogusiu, ja tam mam prawie sam piasek :lol: Tylko na wierzchu jest na ok. szpadel ziemi. A piasek wykorzystam, spoko :wink:
Dziękuję za gratulacje :D

Karolinko, nie wiem, czy ta "złocista" (tak nazywa ją sąsiadka, od której ją dostałam) w ogóle zdąży zakwitnąć.
Jak popatrzysz dobrze, to po lewej stronie przy oczku widać trochę moich narzędzi :) M. in. poziomica, która służy mi do poziomowania i wyrównywania :D
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale tutaj wciąż pięknie i kwitnąco w tym ogródku :)

a oczko już widać ładnie jest wykopane - tak równiutko - teraz nie pozostaje nic inego jak tylko wymurować posadzić roślinki i nalać wody :)
ale co to dla Ciebie - skoro tak sztybko poruszają się u Ciebie prace :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

M. in. poziomica, która służy mi do poziomowania i wyrównywania
Izo nie widzę wśród narzędzi długich listew do wyznaczania poziomu oczka. :D
Jest to bardzo ważna sprawa aby oczko było w poziomie,
w przeciwnym razie po wlaniu wody będziesz miała nie równe brzegi.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gratuluję zaawansowania prac wykopaliskowych Izo!
Jesteś niesamowita z tą "wywrotową akcją" w ogrodzie. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”