Ogródek Edyty

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
edyta_irka
100p
100p
Od: 17 kwie 2008, o 21:49

Re: Ogródek Edyty

Post »

Wiem, że foteczki są istotne i zrobię je, tylko warunki muszą być sprzyjające.

Grzebiąc w internecie znalazłam fajny sklep.
http://www.florini.pl/Jezowka-purpurowa ... p1266.html

Oglądałam m.in. jeżówkę, ale mają też dużo fajnych innych roślin. Sporo kwitnących na niebiesko. Jest też dziurawiec Tricolor. Kurcze chyba zrobię zakupy jak wpłynie pensja ;:3

Miłego oglądania i ewentualnie udanych zakupów.
edyta_irka
Ogród Edyty
edyta_irka
100p
100p

Post »

Witam wszystkich ;:138 ,

Załączam nowe zdjęcia. Róże żółtą już znacie, ale zrobiłam jej zbliżenie. Ta różowa, to krzaczki różane nr 3 i 4 - niskie, nie prezentowałam ich jeszcze. Gazania to mój ostatni nabytek, podobał mi się jej wyjątkowo ładny kolor, może uda mi się jesienią zebrać nasiona i kolorek będę miała na stałe. Zestawienia - pęcherznice, konika i świerk kłujący.
I na koniec zestawienie z ostrokrzewami - na razie posadziłam goździki na dole, muszę zdobyć lawendę srebrnolistną, aby dosadzić do każdej kupki. Kiedyś na dole sadziłam dwa rzędy aksamitek i było ładnie. Chę jednak mieć coś na stałe w tym miejscu.
Kiedyś pod Koniką wysypane były białe kamyczki, które tworzyły koło dookoła iglaka, ale kora i liście zbytnio je brudziły, więc zlikwidował je. Posadziłam za to w tym roku srebrny świerk szczepiony jako akcent. Zimą konika jest ubrana świątecznie. W sklepie z wyposażeniem dla kwiaciarni kupiłam wstążki (krateczka z włókien) w kolorze czerwonym i żółtym. Tą czerwoną szeroką szarfą opasuję Konikę po skosie, a żółte kokardki przyczepiam symetrycznie. Ma to jeszcze inne zastosowanie - śnieg ma mniejsze szanse wejść na gałęzie koniki i ją zdeformować, bo jest troszkę ściśnięta.
Lampki ogrodowe - czerwone i żółte - rozwieszamy na świerku srebrnym koło oczka.

Pomyślałam sobie, że w tym roku zdobędę słomę i zrobię z niej obręcz, do której przyczepię wysuszoną jarzębinę (jeśli ją zdobędę).
Z ubiegłego roku mam szyszki jodowe pomalowane na złoto - też je wykorzystam. Dekoracje umieszczę w doniczkach na zewnątrz przy drzwiach. Lubię takie ozdoby świąteczne.

Tzw. ludzie normalni czasem się dziwnie patrzą jak słyszą, że malowałam szyszki, które wcześniej zebrałam ;:14 Na Święta mam też wysuszone plastry pomarańczy z cienkimi, błyszczącymi wstążeczkami, którymi mocuję je na gałązkach wiążąc kokardeczki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
edyta_irka
Ogród Edyty
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już bym po tych pięknych pęcherznicach puściła clematisy :;230
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Lato jeszcze na dore się nie rozgościło, a Ty snujesz już plany świąteczne :D Przewidująca jesteś ;:138 Podoba mi się obsadzenie ścieżki- kule zielone i "pstre". Dobrze kombinujesz ;:63
edyta_irka
100p
100p

Post »

coma95 pisze:Ja już bym po tych pięknych pęcherznicach puściła clematisy :;230
Mariolko czy ty mówisz poważnie czy żartujesz - widzę śmieszka na końcu, więc to chyba żart?

Te kule to moje szczęście albo przekleństwo... sama nie wiem i sama jestem za nie odpowiedzialna ;:14 tzn. pomysł, przesadzanie, taszczenie, sadzenie, cięcie. Przyjmują kształt bardziej lub mniej kulisty - zależy ile mam dla nich czasu. Aby były ładnymi kulami tnę je dwa dni pod rząd. Jednego dnia raz, a drugiego świeżym okiem ewentualnie jeszcze poprawiam.
W tym roku ciachałam je już dwa razy. Taka mini walka - kto kogo - one mnie, czy też ja je :D Mniej więcej 4 razy w sezonie próbują uciekać, ale sekator czuwa :;230
W następnym roku muszę je troszkę odmłodzić, aby liście z przodu u dołu były bardziej żółte.
Kule mają ok. 3l. Nie więcej.
edyta_irka
Ogród Edyty
edyta_irka
100p
100p

Post »

[quote="dkny"]Lato jeszcze na dore się nie rozgościło, a Ty snujesz już plany świąteczne :D Przewidująca jesteś ;:138 [quote="dkny"]

Teściowie mają własny las i jak jedziemy na działkę, to ciotki chodzą na grzyby a ja po materiał roślinny - konary, pniaki, wory szyszek itp.
Zimą zrobię Wam zdjęcia poubieranych "dzieci" :lol:
Znad morza - jeśli pojedziemy - na pewno przywiozę kamienie.
Dwa lata temu, w jednym z ogrodów nadmorskich widziałam prostą jak drut kompozycję. Kawałek wysypany białymi kamieniami, na których leżał konar wyłowiony z morza (sczerniały jak heban), tylko że ten konar miał ekstra fajnie powyginany kształt. 8-)
edyta_irka
Ogród Edyty
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Edytko, masz bardzo zadbany ogród. Twoja głowa aż kipi pomysłami i chęcią działania. :uszy

A co do motywacji, każdy pretekst jest dobry do odzyskania wolności. Nie wyobrażam już sobie życia bez samochodu.

Masz szczęście, że rodzina wspiera Cię w Twoich pracach.
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Piękne okazy roślin. Czy ta róża różowa to Bonica? Od kiedy ją masz i jak Ci się sprawuje?
Ja Bonicę posadziłem wiosną i widzę że będę miał piękną różę.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
edyta_irka
100p
100p

Post »

Szczerze się przyznam :oops: że nie pamiętam nazw odmian moich róż, ale jest to do odrobienia. Kupowałam je w punkcie specjalizującym się w różach, obok mnie i ciągle mam zamiar obciąć kwiatuszki, pójść z karteczką i zapisać skrzętnie to co powie mi pani. Ale jakoś zawsze jest coś innego do zrobienia i z karteczką jeszcze nie poszłam.

Generalnie róże robią psikusy - pisałam o tym wyżej tzn. przemarzły mi w tym roku te, które były najdokładniej okryte i okopcowane, te zaś tylko okopcowane przetrwały w 100%, choć wisiały na nich długieee sople lodu. Generalnie mam róże pachnące, najintensywniejszy zapach ma róża pnąca na pergoli.

Róża jak to róża - delikatna. Najczęściej walczę, ze skoczkiem różanym i chorobami grzybowymi :twisted: :twisted: . Jednak nie zlikwiduję ich. W tamtym roku były takie piękne, że sąsiedzi się schodzili. Róża to taki kobiecy kwiat i nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.
Ta żółta jest tak posadzona, że widzę ją z okna kuchennego. Zagląda do mnie.

Staram się dbać o nie - przycinam, wycinam przekwitnięte kwiaty, walczę ze szkodnikami, okrywam itp. Jednym słowem ciągle do nich zaglądam.
edyta_irka
Ogród Edyty
edyta_irka
100p
100p

Post »

Oto moja ostatnia królewna ;:3
Obrazek
edyta_irka
Ogród Edyty
Awatar użytkownika
Mica
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sie 2010, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Edytko
Masz bardzo piękny zadbany ogrod . Ja zaczynam popadać w kompleksy gdy widzę tak piękne kwiaty,których u mnie brak. Nie bardzo wiem jakie gatunki pasują w kompozycji z iglakami i może dlatego mój ogród jest za bardzo zielony brakuje w nim barw.
U Ciebi jest wszystko tak swietnie dobrane dopasowane . Ja mam przed sobą jeszcze mnostwo pracy i może kiedyś będę mogła się także pochwalić tak cudownym ogodem. Zycz mi powodzenia.
pa
pozdrawiam
Beata
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Edyto!!! :wit :wit

Przeczytałam z uwagą cały Twój wątek i muszę stwierdzić,że bardzo mi sie u Ciebie podoba. :) Fajnie piszesz, wyjaśniasz różne zagadnienia-bardzo miło sie czyta :tan :tan
Kompozycje roślin są również fajne,że aż miło popatrzeć. Ja kiedyś myślałam,że u siebie skończyłam praktycznie wszelkie prace ogrodowe-że została tylko kosmetyka: podlewanie,nawożenie, pielenie.... A później trafiłam na to forum i to co mam, jest dla mnie już nie do przyjęcia :lol: :lol: :lol: Wielu rzeczy nie zmienię, ale juz zaczęłam trochę działać, zmieniać,tworzyć nowe zakątki.Pewnie nigdy nie skonczy sie taka praca...nie przeszkadza mi to, bo lubię pracę w ogrodzie.
Bardzo podobają mi się zdjęcia ogrodu z roślinami liściastymi,różne kolory, kształty....coś podobnego próbuję stworzyć u siebie, ale nie bardzo mi na razie wychodzi, bo jeszcze to świeże nasadzenia i nie wszystko,co bym chciała mogę kupić od razu-tylko tak na raty,po trochę....zobaczę jak za rok będzie.
Będę często zaglądać do Ciebie i podglądać, jak zmienia sie Twój ogród. Aż nie chce sie wierzyć,że Twój ogród ma 3 lata. Gratuluję.

Pozdrawiam.Anna
edyta_irka
100p
100p

Post »

Witam Wszystkich:)
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Troszkę nie zaglądałam na forum, bo wyjechałam na wakacje...ale już wróciłam na Mazowsze. Tydzień temu zajrzałam do domu i przyznam się, że ściągnął mnie mój ogródeczek. Przyjechałam i dwa dni ryłam, kopałam, przesadzałam, pieliłam itp. itd. Można rzec, że - na razie - dokończyłam pas z ostrokrzewami tzn. pojawiło się najniższe piętro. Po drugie okiełznałam doraźnie derenie, ale szykuję się na nie bardziej na wiosnę. Moje pęcherznice zaszalały i niestety będę demolować to miejsce, chcąc przywrócić ład, tzn. muszę je rozsadzić. Jedną z roślin, którą zachwyciłam się na nowo po przyjeździe, to właśnie moje ostrokrzewy. Widzę, że walka z różnymi przeciwnościami losu opłaca się. Są piękne, zdrowe, zielone i gęste :lol:

Mi się ciągle wydaje, że coś już skończyłam, ale po jakimś czasie coś zmieniam, ulepszam, poprawiam...

Powiem szczerze, że dobór innych kolorów niż zieleń - zwłaszcza w tak małym ogrodzie - to jest prawdziwe wyzwanie, staje się ono większe, gdy nie chcesz powtarzać tych samych roślin w zestawieniach. Jednak należy pamiętać, że zieleń ma też swoje odcienie - np. liście ostrokrzewu czy laurowiśni (ciemnozielone i sztywne, jakby pokryte woskiem) a zieleń berberysa erecta, to niebo i ziemia.
Najbardziej z kolorem zielonym "walczę" na działce u teściów, bo tata to co posadził (tam gdzie popadnie) jest w tym samym odcieniu zieleni. Staram się stworzyć kompozycje, nie ruszając już tych nasadzeń, a tylko dodając inne rośliny. Staram się wprowadzić choć troszkę ładu. Powiem wam, że nie jest to łatwe... Do tego dochodzi też problem z piaszczystą glebą, co jeszcze utrudnia zadanie. Wybór roślin też determinuj fakt, że za ileś lat będę chciała coś zmienić i te zmiany muszą być łatwe do zrobienia.
Jest parę roślin, które chciałabym mieć - kolkwicja czy żylistek - i właśnie kombinuję, gdzie je dać, bo potencjalne miejsca tata już zajął innymi zielonymi roślinami. Pięknie kwitną i pojawią się, tylko muszę wykombinować miejsce i oczywiście odłożyć trochę grosza.

Jak ma się ogródek w części wypełniony roślinami, to nie zawsze wychodzisz ze sklepu ogrodniczego z czymś pod pachą. Po prostu zaczynasz szukać konkretnej rośliny czy koloru, a to już wyższa szkoła jazdy. Zaczynasz też zadawać pytania, które dla niektórych sprzedawców są kłopotliwe.

Może w tym tygodniu wstawię kilka nowych zdjęć.
edyta_irka
Ogród Edyty
edyta_irka
100p
100p

Post »

Mica pisze:witaj Edytko
Masz bardzo piękny zadbany ogrod . Ja zaczynam popadać w kompleksy gdy widzę tak piękne kwiaty,których u mnie brak. Nie bardzo wiem jakie gatunki pasują w kompozycji z iglakami i może dlatego mój ogród jest za bardzo zielony brakuje w nim barw.
U Ciebi jest wszystko tak swietnie dobrane dopasowane . Ja mam przed sobą jeszcze mnostwo pracy i może kiedyś będę mogła się także pochwalić tak cudownym ogodem. Zycz mi powodzenia.
pa
pozdrawiam
Beata
Nie przejmuj się. Od czegoś trzeba zacząć. Co do iglaków, to wiele roślin pasuje do nich. Wszytko zależy od tego: 1. jaki to iglak -wielkość, pokrój, kolor; 2. miejsca, w którym rośnie (bardzo dużo słońca czy półcień); 3. gleby i 4 twoje wymagania i upodobania.
Druga sprawa, która bardzo pomaga w zaoszczędzeniu środków i odpowiednim ich wykorzystaniu to wiedza o wzroście roślin - tzn. co możesz kupić jako małą sadzonkę dosłownie za parę groszy, bo szybko lub bardzo szybko rośnie (przy odpowiednim traktowaniu roślinki), a co niestety musisz nabyć większe lub duże, bo rośnie bardzo wolno :lol:
Jak będziesz potrzebowała jakiejś pomocy, to służę swoją amatorską wiedza i doświadczeniem.
Trzymam kciuki :wit
edyta_irka
Ogród Edyty
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Edytko......

Jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu duży i duże roślinki i krzewy wszystko tak pięknie dopracowane. :shock: Życzę dalszych wspaniałych pomysłów ;:196 ;:196 ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”