Jak uchronić duże drzewo przed sąsiadem.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
sylwekw

Re: Jak uchronić duże drzewo przed sąsiadem.

Post »

A może coś więcej, jakieś argumenty albo uzasadnienie oceny "egoista".

Być może masz rację i rozsądne argumenty mnie przekonają do zmiany zdania i stanowiska? Bo jak pisałem pożytku z tego dębu nie mam ale szacunek dla przyrody mówi mi, że szkoda byłoby takiego drzewa?

A może ja się mylę i wyolbrzymiam problem, może nic takiego nie chodzi po głowie sąsiadowi?
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jestem tu nowa, ale zachwycam się zdjęciami. Wymienię tylko kilku, których podziwiam w wątku: makrofotografia cz.2, np;
lesioc, rgb35 czy KaeR - to prawdziwi fachowcy. Pewnie by ci doradzili jak pokazać taki dąb, bez brzydkiego tła :)
A może faktycznie sąsiad nie ma niecnych planów :wink:
sylwekw

Post »

Oto obiecane zdjęcie. Czyż nie szkoda by było takiego drzewa?

Obrazek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Szkoda drzewa,ale drzewo ma pecha,że wyrosło nie tam gdzie powinno według
gustu ludzi.Lepiej żyć w zgodzie z sąsiadem niż z drzewem.Mój sąsiad też ma dąb
blisko mojego płotu.Nie przeszkadza mi,ale mu radzę,aby wywalił,zanim będzie
widoczny z daleka i ktoś go podkabluje po wycięciu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może sąsiadowi nawet nie przyszło do głowy, że drzewo jest do kasacji? Pytałeś, czy mu przeszkadza?
Jeśli tak, to może przy jakiejś okazji (w sklepie na ten przykład) opowiedzieć sąsiadowi, że wieszasz kamery z widokiem na dom i całą (!) działkę? Z nagrywaniem dzień i noc przez cały rok :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
sylwekw

Post »

Do głowy to mu chyba przyszło bo kiedyś wprost wspomniał, że można mu "pomóc uschnąć" i nawet zna sposób :-)
ania11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2010, o 19:39

Post »

To drzewo zapiera dech w piersiach - mój ulubiony gatunek, prosty pień z nieuszkodzonym wierzchołkiem-więc wspaniały pokrój i przepięknie wpisuje się w krajobraz. Gdyby mi ktoś chciał sprzątnąć takie drzewo z granicy działki czułabym się mocno skrzywdzona. Mało tego: w moich oczach takie drzewo podnosi wartość całej działki. Patrząc na zdjęcie nie widzę, żeby jakoś specjalnie zmniejszało walory także drugiej działki. Może wskaż na właściwości antyseptyczne, jakie stwarza dąb - słyszałam, że w lesie dębowym można by wręcz przeprowadzać operacje chirurgiczne. Jest korzystniejsze pod tym względem od iglaków. A w marcu (szczególnie), dęby tak pięknego pokroju jak ten, rosnące samotnie, grube mają terapeutyczne oddziaływanie wyczuwalne także przeze mnie osobiście a sądzę, że innych ludzi z depresją również. Może pokaż mu to forum. Gdy zobaczy wartość tego, co ma może nie zechce tego utracić. Pozdrawiam serdecznie:)
sylwekw

Post »

Ta wypowiedź bardzo mnie pokrzepiła, bo już zaczynałem myśleć, że ja jakiś gbur jestem.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Może pogadaj z sąsiadem i podetnijcie mu dolnych gałęzi, jemu będzie mniej zacieniać działkę, a Tobie za parę lat i tak te tujki czy co to tam jest wjadą w te gałęzie i pewnie trzeba będzie przyciąć, a tak już by się zagoiło do tego czasu. Może akurat to mu będzi eodpowiadało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”