Królowa jednej nocy

Rośliny doniczkowe
mariu5z
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 paź 2007, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To co macie to są echinopsisy, a nie cereusy, a tym bardziej nie jest to "królowa jednej nocy". Hybrydy rodzaju Echinopsis kwitną w różnych kolorach, nie tylko białych.

Natomiast prawdziwa "Królowa jednej nocy" to Selenicereus grandiflorum. Czasami mylnie nazywa się tak jeszcze Epiphyllum oxypetalum.[/quote]

Wobec tego dziękuje za wyprowadzenie mnie z błędu i pozdrawiam. :D
Mariu5z
Skype - mariu5z
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I kolejne spory o Królowa jednej nocy.
Wg. mnie to Selenicereus grandiflorus, ale jest tez duz zwolenników Epiphyllum oxypetalum.
Sporu raczej nigdy nie uda się rozwiązać. :D
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Dawidzie witam :P

To nie są kolejne spory- to jest rzeczywistość ,która dotyka prawie wszystkie kwiaty,wszystkie gatunki żyjące na ziemi..
Są dwie zasadnicze kwestie i warto wiedzieć jak je odróżniać:

-istnieje ustalenie taksonu z nazwą botaniczną i to jest pierwszorzędne dla
botaników,znawców, rozmów ,prac,oficjalnych publikacji i zawsze to będzie
nazwa łacińska i....wiemy gdzie jesteśmy.

-istnieje drugi obieg -nazwy zwyczajowe ,który jest księżycową dowolnością
wskazałam,jak można nazywać i gdzie,kwestia upodobania,posiadania w terenie,
tradycji itp....A czy Królowa, Księżniczka,czy Promyczek itp...określenia upiększające......pozostanie w sferze fantazji.

Tradycja nazw nadawanych jest bardzo długa, zazwyczaj działa automatyzm po odkryciu skarbu. Lepiej rozróżnić delikwenta niż łacinskiej nazwy, a na wyprawach po..uczestniczy 1-2 botaników ,reszta uczestników poszukiwaczy nie zrozumie łaciny, jej nie zastosuje .I tak, póżniej na stałe przylgnie:P przy roślinie ,często z nią wędruje.
Nam też łatwo nie przychodzi. I tu pomocą są prawie dla wszystkich i dobrze,ze
istnieją skróty myślowe,określenia itp....

My też często błądzimy- a najbardziej uśmiecham się, gdy próbujemy identyfikować na naszej stronie popularnego kwiatka - i trafiamy *bingo* tyle , że on już nie nazywa się XXX ale YYY bo jest w inaczej od dnia... zakwalifikowany.
Czyli znaliśmy roślinę, teraz ...już mniej :P .
Zobaczysz co będziesz miał w kaktusowatych :P :P ,tych mniejszych.

Już nie piszę tego,ze takiego ruchu jak w taksonach toślin ,nie ma na autostradzie- przenoszenie- kwalifikacji roślin - zmiana w szeregu-zmiana nazw.Współczuję naukowcom
w tej dziedzinie,bo chyba już sami pogubili się w tych zmianach.Ale to ich praca :P , my pokutujemy :wink:

z Wikipedii: cyt.
Omawiając takson należy pamiętać, że nazwa ta odnosi się do ściśle określonej grupy osobników, np. skowronków (takson skowronek w randze gatunku) lub kotowatych (takson kotowate w randze rodziny). Kategoria gatunek nie jest taksonem, ale gatunek do niej zaklasyfikowany - jest.

Dawidzie!!
Mozesz przyjmować,ze Seleni.....to Królowa, ja powiem że Epi Oxypetalum :P i nikt nie zrobi błędu - wskazałam,ze jest grupa,która można tak nazywać i to się upowszechnia.

przypomnę:
Queen of the night are names of many cacti - among others:

Selenicereus grandiflorus - the genuine" queen of the night
Peniocereus greggii or Arizona queen of the night
Epiphyllum oxypetalum
Hylocereus undatus
See also nightblooming cactus.

i to jest w materiałach oficjalnych.Więc można tylko podzielić się na zwolenników jednego lub drugiego,trzeciego czy...

Dobrze,ze piszemy o tym- na całym świecie trwają dyspóty - efektem jest przybliżanie piękna i wiedza,w ten..... ;:24 sprytny sposób również upowszechniana ;:23

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

a tak dla przyjemności oglądania podam link na spektakl - to prawie 6 minut,ale warto

http://www.youtube.com/watch?v=MLknZdEh78Y

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
DawidS28
200p
200p
Od: 1 maja 2007, o 18:14

Post »

Jovanko, ja głównie opieram się na nazwach botanicznych i nie mam problemu. Nie jestem zwolennikiem nazw zwyczajowych. Niejednokrotnie jedną zwyczajową nazwą okresla się kilka podobnych roślin i mamy problem. :D
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:P :P :P Dawidzie :P - nie nazywaj problemem tego , co nie jest problemem.

Pokazując troszkę więcej opracowań tematycznych, staram sie ,aby każdy z nas czytających wyrobił sobie własną opinię jak musi :P w tej sprawie i był na ..topie z wiadomościami.
Być może :roll: ...jest tego zbyt dużo, ale tak widzę rolę forum.czyli porozmawiać o czymś więcej niż wiadome ,pokazać nowości, wieści i ciekawostki.
Chyba , że się mylę co do potrzeby.

W swej amatorskiej pasji zaczynamy wchodzić w ten obszar nauki,dzięki internetowi-
gdy ja zaczynałam hodować kwiaty ,pojęcie wystarczało np.kaktus ,który jawił sie egzotykiem
z kolcami.Nie trzeba było perfekcji w nazwach i uprawy też sie udawały :P .

Ty Dawidzie ,jako pokolenie póżniejsze, masz już nawyk stosowania nazw -i dobrze,ja tylko chciałam wskazać sam fakt ,jakie ewolucje nazw botanicznych są na świecie permanentnie.
A ..posługiwanie się nazwami właściwymi nigdy nie było naganne,wprost przeciwnie.Doceniane,choć nie zawsze zrozumiałe dla wszystkich stron ,co oczywiste,chyba,że..... wyedukujemy się wszyscy na botaników.

pozdrawiam J :P VANKA
Awatar użytkownika
aves
50p
50p
Od: 31 paź 2007, o 20:57

Post »

gdzie mogę kupić/przyjąć sadzonkę królowej jednej nocy lub szczepka?????
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Królowa jednej nocy

Post »

Witam;
mam epiphyllum (kwiat jednej nocy) :P i byłam ciekawa czy to faktycznie królowa j.n. :?: - zajrzałam do paru książek i wyczytałam, że królowa to Selenicereus grandiflorus. Jej kwiaty osiągają blisko 30cm średnicy i wydzielają silny zapach wanilii, a kształtem i barwą przypominają epiphyllum. Jest wiele roślin, które kwitną tylko przez jedną noc, ale je chyba trafniej byłoby nazywać "kwiatami jednej nocy" - najpiękniejszym, prawdziwą wśród nich "królową" jest - Selenicereus grandiflorus. Oto ona:

Obrazek Obrazek

A to link do strony z informacjami nt. "królowej": http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... lorus.html

A ten, do strony ze zdjęciami królowej, która zakwitła w Zabrzu:
http://www.mob-zabrze.pl/gfx/020krolowa/krolowa.html
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Rozmnażanie królowej jednej nocy

Post »

Witam, ostatnio zamówiłem kilka liści królowej jednej nocy i chciałbym was zapytać jak ją rozmnożyć? Jakie powinna mieć podłoże?
ewka242
50p
50p
Od: 22 sie 2008, o 20:25

Post »

witam, podłoże powinno być do kaktusów, przewiewne i trochę kwaśne, a rozmnożyć można bardzo łatwo, poprzez porozcinanie na kawałki(poziomo) i włożenie do ziemi.. powodeznia:)
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Czyli tak jak sansewerie ?
ewka242
50p
50p
Od: 22 sie 2008, o 20:25

Post »

oj tutaj juz Ci nie odp. bo nie rozmnażałam sanseweri ale podejrzewam ze tak.. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Sansewieria rozmnaża się przez sadzonki, podział rośliny lub z fragmentów liści.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Może jeszcze ktoś miał doświadczenie z rozmnażaniem królowej jednej nocy i mi coś podpowie?
Awatar użytkownika
konwalijka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2010, o 18:39

Re: Co to jest? (Królowa jednej nocy)

Post »

Jestem posiadaczką królowej (chyba fachowo epiphyllum), która kwitnie!! Mało tego! Dziesięć lat temu, odłamałam kawałek z kwitnącej co roku rośliny, którą musiałam pozostawić na pastwę losu. Ten kawałeczek zasadziłam u siebie, przedtem trzymając ja w wazonie aż wypuściła korzonki. Roślina rośnie w nieprzewidywalnych kierunkach, nagle z pustej łodygi wyrasta pęk liści, które też rosną jak chcą. Musiałam jeden taki długi pęd uciąć. Znaną mi metodą wstawiłam do wazonu z wodą i proszę sobie wyobrazić, że na czubku liścia pojawił się znany mi już pędzelek!!!!! ;:138 Teraz pędzelek się wydłuża a ja robię kolejne zdjęcia :heja :tan Kochana roślinka, ucięta, zlekceważona i kwitnie tym cudownym kwiatem jednej nocy ;:138 ;:138 ;:138 Obiecuję zdjęcia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”