Mieszkamy niedaleko siebie

Ja też wole kupić roślinkę niż kieckę, co ma zgubny wpływ na moje samopoczucie rano jak nie mam się w co ubrać

edyta_irka pisze:Witaj Dawidzie,
To truskawka ozdobna - Fragaria hybrida "Lipstic". Znalazłam ją przypadkiem w jednym z takich mikropunktów ogrodowych, gdzie sprzedawca coś tam wie co sprzedaje, ale bez większych szczegółów. Wiedział, że to t. ozdobna i że kwitnie cały sezon.
Zakochałam się w tych krzaczkach i kupiłam 6 szt., a potem doszukałam informacji dodatkowych. Rozmnażają się jak zwyczajna truskawka tzn. odcinasz "pępowinę" i przesadzasz malutką sadzoneczkę. Kwitnie aż do września, jeśli oczywiście usuwasz przekwitnięte kwiatostany. Może owocować, ale jednym smakuje, innym nie. Niektórzy mówią, że owoce ma gorzkawe, ale moje nigdy takie nie były. Kolor kwiatów jest obłędny - landrynkowy róż z żółtym środkiem, dlatego zrobiła zbliżenie na zdjęciu, abyście sami zobaczyli te cuda.
Posadziłam je w ubiegłym roku. Sądziłam że nie przetrwają zimy, więc nawet ich nie okryłam ściółką. Zima była sroga, śnieg po pas, a te wiosną jakby nigdy nic...hallloooo jesteśmy i będziemy![]()
Informacja, która mnie zaskoczyła to fakt, że to mieszaniec po skrzyżowaniu poziomki z pięciornikiem.
I powiem ci, że po smaku owoców i ich wielkości sądziłam, że jest tu poziomka, ale na pięciornik bym nie wpadła. Czego to ci genetycy-ogrodnicy nie wymyślą![]()
Tu podaję garść informacji specjalistycznych, które kiedyś znalazłam w necie:
http://www.dobrepole.pl/Fragaria%20hybr ... t_203.html .
oj takSoczewka pisze:Prawo jazdy jest niezbędne. Ja sobie życia nie wyobrażam bez auta. Też nie lubię jeżdzić z M do szkółek bo strasznie marudzi i popędza a to mi psuje rodość zakupów i jeżdzę sama. Do mojej Corsy sporo się mieści. Ostatnio pani zapakowała mi kilka dorodnych krzewów i prawie dwumetrowy klon. Miałam jak w buszu ale wszystko dowiozłam bez uszczerbku.