Mały ogródek basowej cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Mały ogródek basowej cz.3

Post »

Aniu, jesteś boska! ;:180 Wstawiając zdjęcie ,liczyłam na to,że kto go rozpozna!Już piszę sobie jego imię na znaczniku!W rzeczywistości jest bardziej fioletowy , tak jak piszesz, tylko mój aparat ma kłopot z tym kolorem. :D
Przez zimę nie padła mi ani jedna róża to aż dziwne , bo jak Magiczna zobaczyła kopczyki , jakie im usypałam , to prawie mnie śmiechem zabiła... :;230
Strat z lilii mam więcej po tych ulewnych deszczach - widzę ,że ze 4 odmiany padły bezpowrotnie , a ze 3 mam szanse jeszcze uratować , choć kwitnąć oczywiście nie będą.
Cieszę się bardzo ,że chryzantemki się sprawują. :;230
A ja już niedługo będę jeść pierwsze Twoje poziomki... ;:196
Pozdrawiam,Małgorzata
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgoś, to nie wina Twojego aparatu ;:78 . Podobnie myślałam o swoim , a tu okazuje się,
że inni właściciele 'prezydenta' mają ten sam problem . M.in. Alionuszka i Pestka piszą
o tym zjawisku tutaj, u dołu stronki :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=140

Cykałam mu fotki różnymi aparatami i żaden nie oddaje prawdziwej barwy :roll: .
Nie wiem, czy tylko 'Jaśnie Pan Prezydent' :lol: jest taki przewrotny ? Na razie szykują się
do kwitnienia różowe, żółte i białe, ale jak pokażą kwiaty inne fioletowe, to sprawdzę, czy
sytuacja się powtarza. Intrygujące zjawisko ;:154

Co do strat, to w takim razie łączę się w bólu ... miałam nadzieję, że Cię ominęło.
Kilka róż , pomimo okrycia, po prostu nie odbiło po zimie, za to kilka lilii pięknie wystartowało i dopiero przy ok. 30-40 cm
zaczęły więdnąć i żółknąć całe rośliny. Lekko pociągnięte łatwo wyszły z ziemi, z ugnitą końcówką :evil: .
Niestety, nie wiadomo, czy nadmiar wody, czy też nornice ....a może jeszcze coś innego ?
A jak u Ciebie, Gosiu, wyglądała agonia lilii ? Czy podobnie?

Aha, i daj znać potem, jaki kolor mają poziomy - smacznego !

;:100
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, dałaś mi link do fajnego wątku , wieczorkiem go przestudiuje , bo teraz chcę jeszcze popracować w ogrodzie :D
U mnie lilie mają grzyb , to widać gołym okiem,ale aż tak źle , jak u Ciebie Aniu nie jest.Te co zgniły - zgniły albo na etapie bezlistnych cebul ,albo z kilkucentymetrową łodygą .
Myślę , że bardziej to złe warunki zimowania cebul ( nowe nabytki) , a te deszcze tylko dopełniły całości...Ze "starych" cebul nie zarejestrowałam jeszcze braków , ale pewnie to kwestia czasu.
Aniu , a nie uratujesz z tych lilii nawet paru łusek,żeby wyhodować od nowa?Mnie w tyn sezonie , o dziwo , ładnie się w ten sposób rozmnażają ( jak nigdy).
Pozdrawiam,Małgorzata
Reposit-10

Post »

Bardzo Ci dziękuję za info ;:180 ; wiem przynajmniej, że powód leży gdzieś u mnie ;:29
Jeszcze cebul nie odgrzebywałam, bo obok inne i nie chcę uszkodzić, ale jak będzie to możliwe, sprawdzę
co zostało w ziemi ... może uda się odratować .

Gosiu, tylko nie mów, że omijałaś tak ciekawy dział o powojnikach ? :shock:
Ma dużo więcej ciekawych wątków. Ostanio jestem tam częstym gościem :heja

http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=44

Owocnego dłubania w ogródku ;:108 pa,pa!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu , to pogrzeb w ziemi , bo przypominam sobie , że w tamtym sezonie liście jednej z lilii najpierw zbrązowiały , potem zrobiły się żółte.Łodyga wprawdzie wyjść nie chciała ,ale po wykopaniu cebuli , ku mojemu zdziwieniu - nic jej nie dolegało...U Ciebie wprawdzie widać było ,że pęd jest podgniły , ale im szybciej wykopiesz cebulę tym lepiej.Może wystarczy ją podsuszyć i będzie ok?Przed chwilą właśnie wykopałam doniczkę , w której do tej pory nic się nie zadziało ( lilia nie wypuściła pędu :shock: ) a cebula cała i zdrowa ... strajk jakiś , czy co?

Wątki o powojnikach tylko po łebkach przeglądałam , bo ja mam aktualnie korbę na żurawki i te wątki dokładniej studiuję. :;230
Taki upał znowu dzisiaj ,że muszę sobie robić przerwy w pracy - pot po tył......się leje. :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

basow@ pisze: ... to pogrzeb w ziemi , bo przypominam sobie , że w tamtym sezonie liście jednej z lilii najpierw zbrązowiały , potem zrobiły się żółte.Łodyga wprawdzie wyjść nie chciała ,ale po wykopaniu cebuli , ku mojemu zdziwieniu - nic jej nie dolegało...
Tak samo zrobił w tym roku mój jedyny martagon ;:145
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Reposit-10

Post »

basow@ pisze:... bo ja mam aktualnie korbę na żurawki i te wątki dokładniej studiuję.

Obrazek Ta 'korba' jest suuuper !! Poprawiłaś mi humor ! Obrazek

Korba na clematisy pozdrawia Korbę na żurawki ;:112 , i dziękuje za doradztwo ;:136
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się ,Aniu ,że poprawiłam Ci humor! ;:196 :;230 :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mówić mi tu szybko co to za róża cudna nad tym Goździskiem :shock:
x-d-a

Post »

Gosiu, u mnie dzisiaj otworzyła się pierwsza azjatka i już byłam w siódmym niebie :P
Wchodzę do Ciebie, a tu całe łany kwitnących lelijek :roll: Cuda jakieś, czy cóś :?: :roll:
Ale najważniejsze, że zaczęło się! zaczął się ten wspaniały czas kwitnienia róż i lilii w ogrodzie :lol:
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jejku, moja ukochana White Twinkle już kwitnie :shock: ;:138 Moja dopiero robi małe pączusie, albo nic nie robi, bo coś tak rzadko, tam gdzie sadziłam, a kupowałam ją dwa razy :twisted:
Basóweczko, mów szybciutko, co to takie białe pierzaste... u Stasi też to widziałam... śliczniusie. Ależ ta Twinkle piękna :!: :!: :!:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i zaczęło się! :) Lelije jak malowane! Różyce też... A w tle widzę przecudny mostek i znów te kamienne ścieżki, czy to również robota jednoosobowej firmy Mąż? Tu bym nie reklamowała... :) Nawet o jakiejś premii pomyślała...
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzesiu na 99% to Erotica.Jurto sprawdzę na znaczniku i potwierdzę Ci. Mam wrażenie , oglądając zdjęcia z tamtego roku ,że teraz jest ciemniejsza.

Dalu , ja też się cieszę ,że nastał ten czas! :D Pąki wielu lilii takie nabrzmiałe ,że tylko patrzeć , jak kolejne zakwitną :heja :heja

Madzik , prawda,że piękna?Niech się orientalne chowają przy takich azjatkach...Ubóstwiam je...W tym roku jesienią ograniczę się do kupowania właśnie ich ( gównie ) , jeśli będą jakieś, których nie mam... :;230
To pierzaste to parzydło miniaturowe.Szukaj go u siebie , bo jedno Ci dawałam w tamtym roku.

Martuś oj zaczęło się! :heja ;:138 Jestem cała w skowronkach!
Wszystko , co jest w moim ogrodzie , jest robione przez wspomnianą firmę , lub montowane przez nią. Premia , powiadasz?A w naturze może być? .... :oops:
( pozwalam na tarasie pić kawę w chwilach wolnych - wystarczy?) :;230
Pozdrawiam,Małgorzata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”