Pomidory z nasion od Kozuli
- Asssika
- 100p
- Od: 26 paź 2009, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli
jednak część moich kozulek nie poległa , tak mi się przynajmniej wydaje, stoją teraz przy palikach i są pomidorami gruntowymi, tylko co teraz , mają jakieś szanse , jak postępować z utytłanymi w błocie pomidorami, niektóre grona połamane , na części łodyg widać nacięcia sznurka . tydzień temu był grevit , w samochodzie mam amistar , pryskać czy już nic nie ma sensu? z góry dziękuję za odpowiedź.
Ewo moje Kozulki też wyglądaj a tak zdrowiuśko, że boję się chwalić i ich pokazywać, żeby nie zapeszyć
Dzisiaj to sobie nawet do nich pogadałam, że jestem z nich taka dumna, a m się śmiał, że do pomidorów gadam
Ale się cieszę
tylko po cichutku 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
siarczan potasu to tylko potas no i zakwaszająca siarka (SO4), może lepiej by było żeby nawozić nawozami wieloskładnikowymi jest bezpieczniej ,że nie przedawkuje się jakiegoś składnika do wartości szkodliwej, ja bazuję na wieloletnim oborniku i moje pomidory i ogórki pod względem smaku są nie do pobicia.Ogólna zasada przy nawożeniu żeby nie przekroczyć 5dkg na 1 m2 nawozu ,bo może grozić zasoleniem i gdy rośliny dobrze rosną można powtarzać co tydzień lub dłuższe odcinki czasu,a do rozpuszczania nawozu to roztwór 0,2% (a nawet 0,1 % dla rozsady ,ogórków) i wówczas można podlewać ciągle takim roztworem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ewa38
- 100p
- Od: 6 lut 2010, o 10:20
Bogumiło Ja mam w foliowcu fotel i bardzo często gadam do pomidorów , może dla tego tak szybko rosnąBogumiła pisze:Ewo moje Kozulki też wyglądaj a tak zdrowiuśko, że boję się chwalić i ich pokazywać, żeby nie zapeszyćDzisiaj to sobie nawet do nich pogadałam, że jestem z nich taka dumna, a m się śmiał, że do pomidorów gadam
Ale się cieszę
tylko po cichutku

Ewa
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
I to jest pozytywne zakrecenie
chyba wiekszosc z nas tak ma 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
A mnie koleżanka nie mogła zrozumieć, że jak niedawno wróciłam z urlopu to przywitałam się ze zwierzakami a potem poleciałam do roślin. Myślała, że poleciałam sprawdzić czy czegoś nie ususzyła.
E....to nie tylko ja gadam do zielonych
Ja w foljaku mam malutki stołeczek i codziennie a nawet kilka razy dziennie muszę sobie tam posiedzieć i popatrzeć na moje pomidoraski i gadaniu i chwaleniu ich nie wspomnę 

- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Czy big zebra od razu ma paski, czy pojawiają się one później? U mnie wyglądają one tak w tej chwili (wielkość orzecha): 
Możliwe, że pomyliłam nasiona (tyle ich było
) bo malinowe zebry są wielkości wisienek a jaśniejsze plamki są już widoczne.

Możliwe, że pomyliłam nasiona (tyle ich było

Pozdrawiam, Monika
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Moniko , kształt owoców pasuje do Big Zebry . Nie pamiętam już kiedy u niej pojawiały się paski , w każdym razie u niektórych odmian czeka się na nie długo . Na zdjęciu poniżej fioletowa zebra , do której chodziłam ze dwa tygodnie zanim wypatrzyłam jakieś kreseczki . Na drugim gronie ostatni owoc jest już dość duży , a wciąż wygląda jak u zwykłego pomidora .
Ekomp , oczywiście nawożenie nawozami wieloskładnikowymi jest bezpieczniejsze , jednak czasem trzeba użyć jakiegoś jednoskładnikowego . Wystarczy , że ktoś z jakiegoś powodu nie da obornika jesienią , lecz na wiosnę i już trzeba uzyć siarczanu potasu , dla poprawienia proporcji między azotem a potasem . Pisząc o siarczanie potasu mialam takie sytuacje na myśli .

Pozdrowienia , kozula .
Ekomp , oczywiście nawożenie nawozami wieloskładnikowymi jest bezpieczniejsze , jednak czasem trzeba użyć jakiegoś jednoskładnikowego . Wystarczy , że ktoś z jakiegoś powodu nie da obornika jesienią , lecz na wiosnę i już trzeba uzyć siarczanu potasu , dla poprawienia proporcji między azotem a potasem . Pisząc o siarczanie potasu mialam takie sytuacje na myśli .

Pozdrowienia , kozula .
-
- 50p
- Od: 13 lut 2008, o 13:35
A ja chciałem się pochwalić, wczoraj zerwałem pierwszy czerwoniutki pomidorek... pycha

-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Moje pomidorki - po jednej sztuce (poza jedną odmianą) udało mi się posadzić do doniczek, stoją w ogródku ozdobnym i według mnie mają się dobrze.

Kozulko kochana rzuć fachowym oczkiem na moje pomidorki, bo mam wrażenie, że rosną mi liście za szybko i jest ich za dużo. 
to jest prawa strona tunelu i mam na tej stronie takie odmiany jak:10 sztuk spryte, 5 sztuk cheroke purple
a to druga fotka tej strony
a to lewa strona tunelu na której rosną:5 sztuk samorian, 2 sztuki chery koktajlowe, 2 sztuki koktajlowy groniasty i tutaj jest mniej liści niż na prawej stronie
mam wrażenie,że mam za mało kwiatów. A tak się cieszyłam, że mam zdrowiutkie pomidoraski, ale chyba jest coś nie tak 
i jeszcze jedno pytanie o którym zapomniałam.Zobacz na tego pomidorka
wygląda jak by zrosły się dwie łodyżki.

to jest prawa strona tunelu i mam na tej stronie takie odmiany jak:10 sztuk spryte, 5 sztuk cheroke purple
a to druga fotka tej strony

a to lewa strona tunelu na której rosną:5 sztuk samorian, 2 sztuki chery koktajlowe, 2 sztuki koktajlowy groniasty i tutaj jest mniej liści niż na prawej stronie

i jeszcze jedno pytanie o którym zapomniałam.Zobacz na tego pomidorka

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
120 szaleje
To jest 1 grono
Co ja mam z tym zrobić
Wszyscy gadają z pomidorami...chyba ...ja zawsze
Pracuję do 15 i rano mnie nie ma ...i ema proszę ,żeby chociaż cześć im powiedział ...tak ,tak ...zarażam ,go po trochu ...
Kalaman -chyba niedożywiony
Cheroki -zanikają mu liście
W zeszłym roku też to miałam -co robić ,bo zapomniałam .
...a tak poza tym ,coby nie było za pięknie całe kozulowe plemie żre mi przędziorek ,ale ja go
Kozulo ...ja Ci chyba pomnik za życia postawię za to wszystko
Na malinówki i krzyżówki ślini się mój m
Zdjęcia nie bardzo ,bo uraczyli mnie nowym sprzętem
,a ja jestem ponoć atechniczna ...

Co ja mam z tym zrobić

Wszyscy gadają z pomidorami...chyba ...ja zawsze
Pracuję do 15 i rano mnie nie ma ...i ema proszę ,żeby chociaż cześć im powiedział ...tak ,tak ...zarażam ,go po trochu ...
Kalaman -chyba niedożywiony

Cheroki -zanikają mu liście

...a tak poza tym ,coby nie było za pięknie całe kozulowe plemie żre mi przędziorek ,ale ja go

Kozulo ...ja Ci chyba pomnik za życia postawię za to wszystko

Na malinówki i krzyżówki ślini się mój m

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
....no wlasnie u mnie to samo

Idus pikne te Twoje pomidorasy

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata