Kosaciec (Iris) ZDJĘCIA cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Graszka 2
500p
500p
Od: 14 mar 2008, o 19:16

Re: Irysy

Post »

Deirde

Twoje irysy zakwitły po raz pierwszy . Są piękne.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam. Graszka 2
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prawdopodobnie Twój irys należy do grupy irysów "wieku kosmicznego"; wszystkie mają bródki zakończone wyrostkiem a dolne płatki zwykle ułożone są horyzontalnie .
Inne odmiany z tej grupy to np Glacier Point, Conjuration, Blue Eyed Susan, Howdy Do, Iron Butterfly, Sky Hooks, Thornbird.
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek Nie wiem jak ten gość się nazywa ale jest jakiś nietypowy bo listki zasłaniają mu kwiatki które są krótsze :roll:
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Też mam takie irysy.
Ja je zindentyfikowałam jako Kosaciec trawolistny Iris Graminea potocznie nazywany irysem trawiastym.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam i pozdrawiam miłośników irysów.

Sama jestem właścicielką kilku okazałych kęp irysów bródkowych, i przy okazji miłośniczką tych kwiatów, ostatnio natomiast w dwóch kępach zauważyłam niepokojące objawy. Tuż po kwitnieniu liście jakby podgniwają na dole rozetek, aż całą rozetka liściowa zamiera, irysek wprawdzie odbija na wiosnę ale w kolejnym roku jest znowu to samo, raz nawet wyglądający zdrowo pęd kwiatowy przed rozwinięciem się - zgnił. Czy ktoś wie co dolega moim iryskom i jak z tym walczyć? Początkowo podejrzewałam zgniliznę kłącza ale po wykopaniu irysów kłącza wyglądają na zdrowe i te objawy pojawiają się tylko na nadziemnej części pędów więc to wyklucza zgniliznę :/

I mam drugie pytanie, czytając Wasze wypowiedzi stwierdziłam że spróbuję wyhodować sobie kilka irysków z siewek, zostawiłam zatem pęd na którym całkiem ładnie rozrasta się zielone coś co można by nazwać owocostanem. Mam natomiast pytanie kiedy i jak najlepiej zebrać nasionka i w jaki sposób należy je potraktować aby ładnie wyrosły? (na przykład czy trzeba je przechładzać przed wysianiem, czy przykrywać ziemią czy nie, kiedy wysiać).
Będę bardzo wdzięczna za jakąś podpowiedź :)
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Irysów jeszcze nie siałam - brakuje cierpliwości. Ale byliny przeważnie sieję ja zaschną nasiona i obok rośliny matecznej :wit
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Ponownie proszę o pomoc i odpowiedź na pytanie jak mogę pomóc moim biednym zaatakowanym przez coś iryskom, wiem że jestem niecierpliwa ale powód wygląda tak: Obrazek
czyli dość nędznie, a wcześniej wyglądały tak: Obrazek
(to ta kremowo-żółta kępka), już drugi rok z rzędu mi tak schną i podgniwają, to na pewno nie od nadmiaru wody bo w zeszłym roku była susza, a objawy były takie same, poza tym kłącza wyglądają na zdrowe a objawy są tylko na liściach. Podejrzewam jakiegoś grzyba, gdzieś czytałam że większość naturalnych środków grzybobójczych jest oparta na wyciągach ze skrzypu i czosnku, i zastanawiam się nad wykąpaniem kłączy w takim domowym sposobem przyrządzonym preparacie, jak myślicie, czy to coś pomoże?
kwiatek27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 cze 2010, o 20:44

Post »

Galadriela ja bym podlała te twoje dziwnie wyglądające irysy Prewicurem on daje rade na takie właśnie trudne i dziwne choroby też mam co roku chorobe floksów i tylko dzięki prewicurze jeszcze mi nie zgniły i co roku kwitną i odżywają a tak to było by po nich już dawno .

A jeszcze jedno domowe preparaty typu czosnek pokrzywa raczej nie działają
edabor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2009, o 20:29

Post »

Trochę późno dostrzegłem problem, ale może pomóc odwiedzenie strony http://www.irysy.org
są tam opisane choroby irysów i jak je zwalczać. Mi pomogło.
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p

Post »

Dziękuje za wszystkie pomocne odpowiedzi ;:180 , z podanego linku doczytałam się że to najprawdopodobniej bakteryjna plamistość liści. Jednak po przeczytaniu opisu działania miedzianu i jego skutków ubocznych :? (jest to preparat proponowany do zwalczania tejże choroby), stwierdziłam że zastosuje chemię tylko w razie absolutnej i niezbędnej konieczności. Na razie jako że termin jest już odpowiedni po temu spróbuje wykopać kłącza i po podsuszeniu wykąpać je w roztworze czosnku i skrzypu, pomogło na rdze gruszy, i na więdnącą rozsadę, może podziała i na to :roll:
Trzymajcie za mnie kciuki - mam nadzieję że się uda ;:224
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Już wyłażą z ziemi a tutaj widzę,że stają się coraz mniej popularne :) . Postanowiłem o nich przypomnieć odświeżając ten temat . Bardzo mnie się podoba - Iris Cristata.
Jest to nietypowa i rzadko spotykana u nas odmiana
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=iri ... 24&bih=705
Jeśli u kogoś rośnie to chciałbym wiedzieć kiedy się zaczyna i ile trwa okres kwitnienia tej odmiany.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Bartosz pisze: Bardzo mnie się podoba - Iris Cristata. Jeśli u kogoś rośnie to chciałbym wiedzieć kiedy się zaczyna i ile trwa okres kwitnienia tej odmiany.
Naprawdę u nikogo ten irys nie rosnie czy może nikomu nie chce się odpisać :( . Od tego jest to forum aby wymieniać się swymi doświadczeniami w hodowli roślin i udzielenie informacji o czasie rozpoczęcia i długości terminu kwitnienia chyba nie kosztuje zbyt dużo czasu i wysiłku ? Chciałbym kilka sadzonek tej odmiany zakupić ale wcześniej muszę wiedzieć kiedy i jak długo kwitnie.
_fox_

Post »

Wszystko zależy od odmiany ale na ogół standardowe wymagania wystarczą :) pisze tu o przyrostach :) miej tę zasadę że kłącze potrzebuje jak najwięcej słońca i liście zawsze kieruj w stronę północną :)
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Podręcznikowo ma kwitnąć na początku maja przed irysami bródkowymi, ale u mnie kwitł w październiku (chyba mu się pory roku przestawiły;). Mam go trzeci sezon i jeszcze albo nie kwitł w ogóle albo nie kwitł wiosną. Ciężki z niego przypadek. :(
Waldemar S
200p
200p
Od: 15 paź 2008, o 10:12
Kontakt:

Post »

Bartosz pisze:Naprawdę u nikogo ten irys nie rosnie czy może nikomu nie chce się odpisać
Ta miniaturka irysa już powoli zaczyna kwitnąć ale pełnia kwitnięcia to maj
w zależności od pogody.Długość kwitnięcia do dwóch tygodni też uzależnione od pogody.
Rozrośnięte kłącza tworzą ładną plamę. Kwiaty koloru błękitu z kontrastową żółto-brązową (pomarańczowo-białą)plamą.Występuję też odmiana biało kwiatowa.

Pozdrawiam,
Waldemar Sobolewski
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”