Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
edytabv
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 maja 2010, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

Wiem, że masz rację
Pan, od którego kupiłam sadzonki, zapewniał mnie, że roślinki jeszcze przez miesiąc mogą spokojnie posiedzieć w tym podłożu, w którym przyszły, co dawało mi czas na skompletowanie wszystkiego co potrzebuje, więc go posłuchałam ( choć może nie powinnam, ale już po fakcie). Z nasionkami czekam jak już kupię wszystkie substraty i dopiero je wysieję.

Załączam zdjęcie moich sadzonek :) Obrazek
"Pamiętaj, że wszystko można zacząć od nowa. Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów"
Lucy Maud Montgomery
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja włókno kokosowe kupuje w sklepie zoologicznym - prasowane kostki i tylko tam sie z tym spotkałem. A perlit w ogrodniczych (nie cantra handlowe tylko małe sklepiki - w dużych to kompletnie nic nie ma ciekawego z dodatków do podłoży)
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamiast włókien polecam chipsy kokosowe. Ja kupiłem je w sklepie zoologicznym nastawionym na hodowlę gadów i owadów :)
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
max00006
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2010, o 19:03

Post »

Witam

Mam problem mam dwie róże pustyni, wszystko było dobrze do tej pory są to już spore drzewka mają tak około 30 cm wysokości były zakupione jako sadzonki. a teraz cos im dolega na na liściach jednego z drzewek pod spodem pojawiły się brązowe plamy na innych spód zrobił się czerwonawy i koniec drzewka zaczą ciemnieć natomiast w drugim drzewku jeden młody listek zaczą brązowieć cały wszystko przedstawiam na zdięciach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bardzo proszę o pomoc. zdaje sobie sprawę ze zdęcia nie są idealne ale i tek bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Witam! Co do czerwonego spodu liści to uważam, że to normalne. Moje rośliny też tak mają od dłuższego czasu i nic się z nimi złego nie dzieje. Jeśli chodzi o usychające liście i plamy to ciężko coś stwierdzić. Moje rośliny też czasem mają takie objawy i zgubią jakieś liście, ale jakoś nadal czują się dobrze. Myślę, że to przez polski klimat ;)
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
korkociag
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2010, o 23:54

Post »

A to moja jedna z małych roślinek, wykiełkowały b. szybko na podłożu z włókien kokosowych. Podłoże podlewam, kiedy dobrze przeschnie tak jak sukulenty.

Obrazek
Awatar użytkownika
RAFAL323
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2007, o 13:54

Post »

witam.
moje adenium obessum mam od 4 lat.kupiłem dorosłą roslinę.kwitnie bardzo obficie co roku przez kilka miesięcy w roku.

Obrazek
Rafa
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A gdzież to kupiłeś taką dorosłą roślinkę i za ile miedziaków, jeśli można wiedzieć?
Jak duża jest i czy mógłbyś wstawić zdjęcie bardziej poglądowe, znaczy całego okazu?
Z góry dziękuję, bo to może być raj dla oczu :tan
Awatar użytkownika
RAFAL323
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

zapłaciłem 40zł plus przesyłka na all.. poszukam zdjęcia całej rośliny.
Rafa
Awatar użytkownika
RAFAL323
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

całość wygląda tak.
Obrazek
Rafa
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Czy można jakoś określić okres kwitnienia adenium?
Ja też kupiłam kwitnący egzemplarz. Niestety w transporcie trochę ucierpiał i poobcinałam mizerne kwiatki, żeby trochę odpoczął i doszedł do siebie.
Teraz chciałabym wiedzieć czy i kiedy znowu zakwitnie?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
1234samnie
50p
50p
Od: 21 maja 2010, o 13:38

Post »

RAFAEL232 piękny okaz!!

Wiem, że kupiłeś już dorosłą roślinę, ale może wiesz, albo ktoś inny tutaj wie ile mniej więcej czasu zajmuje roślinie osiągnięcie takich rozmiarów?

Ja zasiałem 7 nasionek na początku czerwca (3 albo 4-tego, nie pamiętam) w ziemi do kaktusów. Po tygodniu wykiełkowała jedna roślinka, dzisiaj zauważyłem, że zaczyna budzić się kolejna, choć jeszcze jest pod małą warstewką ziemi ale widać coś zielonego :)

A to moja mała różyczka :)
Obrazek
Awatar użytkownika
RAFAL323
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

AniaZ
mój zakwita w kwietniu .z krótkimi przerwami trwa do września.lubi ciepło i dużo słońca.podłoże nigdy nie jest mokre.lekkie,przewiewne typowe dla kaktusów.

1234samnie
z tego co mi wiadomo to 3-4 lata w optymalnych warunkach.
Rafa
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p

Post »

Zgadzam się, 3-4 lata i myślę, że z pierwszym kwitnieniem jest podobnie.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

Pięknie kwitnie to adenium.
Rafał, (ja nie jestem jeszcze ekspertem) nie myślałeś o tym, aby go trochę podciąć, żeby rozrastał się na boki?
Wygląda z tego zdjęcia, że te dwie gałązki były zaszczepione na tym grubszym pieńku, a to chyba oznacza, że będą rosły do góry i nie będą się rozrastały na grubość.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”