Ogród kociej rodziny ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród kociej rodziny ;)

Post »

Chyba się przekonam do bodziszków :wink: nawet nie sądziłam, że jest tyle ładnych odmian.
Aczkolwiek oglądając Twoje zdjęcia stwierdziłam, że stanowczo mam za mało powojników (tylko 18 :wink: ). A córeczka za jakiś czas wyrośnie z kolekcjonowania kwiatków i stanie się małą ogrodową pomocnicą. :D
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

aleksandra odwazna pisze:Już niedługo Twoja miłośniczka piękna będzie mogła przerzucić się na truskawki.
Bardzo ciekawy bodziszek z 8 zdjęcia i ten ostatni też śliczny.Lubię takie drobne.
Oj tak :) Truskawki żyją, bo wykorzystałam fragment terenu za kocią wolierą i jest on zagrodzony przed Szkodnikiem malinojeżyną baaaardzo kłującą (ma mnóstwo kwiatów i już zaczynają formowac się owocki), obok różą Westerland, z boku różą nn a jeszcze na drodze stoi donica z różą pienną ;) Zasieki działają i kwiatki na truskawkach mogły dotrwać do czasu uformowania się owocu ;) wczesną wiosną zimozielone truskawki były idealne do deptania, co się dziecko napracowalo przy tym! A ja wyrodna matka zabawę odbieram ;) Dziecko skorzysta, bo i jeżyna ma owoce, i agrest, jest trochę porzeczek dodatkowo :) Aż dziw że wszystko tak rozrośnięte już a przypominam - mój ogródek ma dopiero ROK!!!

Bodziszek "łaciaty" to Splish-Splash. Będzie jeszcze duuuużo innych - czekamy... No i wiem z kim będę mogła się dzielić ;)

coma95 pisze:No.
Teraz wierzę że jest prawie lato.
Widzę kwitnące powojniki, róże, bodziszki i orliki.
Tak właśnie powinien teraz wyglądać ogród ;:138
Jeszcze ostróżki i dzwonki, goździki, dalie - bedą...lubię "wiejskie" roślinki i podobają mi się ogrody w bałaganiarskim stylu, gdzie jedno wyrasta z drugiego (jak u Oliwki na przykład) - i do tego dążę :) A każda roślinka cieszy nieprawdopodbnie...

JLG pisze:Chyba się przekonam do bodziszków :wink: nawet nie sądziłam, że jest tyle ładnych odmian.
Aczkolwiek oglądając Twoje zdjęcia stwierdziłam, że stanowczo mam za mało powojników (tylko 18 :wink: ). A córeczka za jakiś czas wyrośnie z kolekcjonowania kwiatków i stanie się małą ogrodową pomocnicą. :D
Jest jest :) ale jak będziesz szukać, patrz na czas kwitnienia, by jak najdłużej cieszyły kwiatami. Albo kombinuj tak, by czas kwitnienia się przeplatał - ja na razie sadzę gdzie miejsce i teoretycznie według wysokości ale widzę że muszę przesadzać bo z tą wysokością nie do końca jest jak być miało :roll: Na pewno szukaj odmian Ballerina i Patricia

Gdy w zeszłym roku byłam na wakacjach na kielecczyźnie, rodzinka patrzyła jak na głupią, gdy po ogrodzie i okolicznych rowach biegalam z łopatą wykopując rosnące w tymtym terenie dosłownie jak chwasty bodziszki 8-) Hurrra, przyjęły się też!

18 mówisz? Też nieźle, ja na szczęście wchodząc do ogrodniczych nie rzucam się na powojniki już, tylko szukam...żurawek 8-) Ale oczywiście, pewne odmiany kuszą nadal :)

A teraz zdjęcie "pocałuj ziabę"

Obrazek
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Aniu, ale masz tych clematisów :shock: Ja do zeszłego roku miałam jednego, w tym roku dokupiłam kolejnego. Ale jak widzę tę różnorodność kolorów to chyba na tych dwóch się nie skończy :tan
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:138 clematisy super !!! A miałam już nie kupoiwać 8-)
Ten bordowy orlik rewelacyjny.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, ale dałaś czadu z tymi zdjeciami, super :uszy
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

No właśnie :D
Nie wiadomo czym się zachwycać.
z powojników najbardziej mi się spodobała Solidarność i Julka.
Czy ten pierwszy to odmiana włoskiego?

No i fantastyczbe bodziszki ;:63
Też je zbieram (już prawie 30). Chętnie wymienię
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Kontakt:

Post »

Postanowiłam częściej odwiedzać forum i odpowiadać w wątku - wcześniej miałam szlaban - sama sobie dałam bo nie wyrabiam z czasem (dom, dzieci, koty i ogródek)..ale jednak ogródek jest priorytetem - daję sobie luz z kocim forum i będę mieć więcej czasu na to :D
Taka prosta decyzja, hehe ;:138
Mala_MI pisze:Aniu, ale masz tych clematisów :shock: Ja do zeszłego roku miałam jednego, w tym roku dokupiłam kolejnego. Ale jak widzę tę różnorodność kolorów to chyba na tych dwóch się nie skończy :tan
Kochana, to nie wszystko...jak widzę jak będzie szalała w tym roku Emilia Plater...ile pąków ma Solidarność...jak oplątuje różę Louise Odier Alba Luxuriance...i New Dawn z Duchess of Albany...mam nadzieję, że w tym roku moje różano-powojnikowe zestawienia zaczną już współpracować :)

Część zeszłorocznych wrzuciłam na stronkę:
mąż mi zrobił na kociej stronie ogródkową podstronę, bardzo się z niej cieszę, jeszcze nie jest całkiem uaktualniona, jak skończę, to wrzucę sobie jej adres w podpis (jeszcze zeszłoroczny roślinkowy mix i teogroczne aktualności),
na razie jest tak:

http://makaranta.pl/index.php?t=101
EdytaB pisze:;:138 clematisy super !!! A miałam już nie kupoiwać 8-)
Ten bordowy orlik rewelacyjny.
Miałaś nie kupować? A czemu sobie odmawiać ich piękna? 8-) Toż to dla własnego zdrowia i dobrego humoru lekarstwo...doznania estetyczne i takie tam :wink: Ja kupowałam, kupowałam a teraz już się tylko w koszach mieszczą ;)
Orlik miałam fioletowy ładny też, ale aparat nie mógł złapać na nim ostrości - teraz już zerwany przez Magdę :( orlików troszkę jest - bardzo je lubię) i postaram się przed przekwitnięciem wszystkie obfotografować
AniaDS pisze:Aniu, ale dałaś czadu z tymi zdjeciami, super :uszy
E tam czadu, nie chce mi się robić zdjęć - zresztą robię małpim aparatem odziedziczonym po synu, który utopił aparacik w jeziorze, małżon naprawił z lekka i coś tam robi - działa, jeno wyłącznik off to wyjęcie baterii ;)

Aniu, zakładam w tym roku różany wątek ;:170
oliwka pisze:No właśnie :D
Nie wiadomo czym się zachwycać.
z powojników najbardziej mi się spodobała Solidarność i Julka.
Czy ten pierwszy to odmiana włoskiego?

No i fantastyczbe bodziszki ;:63
Też je zbieram (już prawie 30). Chętnie wymienię
Oba powojniki to wielkokwiatowe wczesnokwitnące, Viticella w zeszłym roku mnie nie zawiodły i ładnie rosły - mam nadzieję że w tym też. Solidarność już w zeszłym, pierwszym roku pokazał co potrafi, teraz aż ugina się po ciężarem pąków mniam

A wiem, że jesteś zabodziszkowana, wiem ...i oczywiście, że możemy się wymieniać, ja niestety nie wszystkie wiem kim sa, bo mi dziecko bardzo pracowicie szuka w ziemi plastikowych oznaczników co jest co i z dumą przynosi :evil:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Aniu , po kim to dziecko takie pracowite :?:
Dołożyłaś kilka bodziszków . Piszę się na 8 i 11. Wyszukuj sobie u mnie roślinki do wymiany.
Ktoś się odgrażał , że do mnie przyjedzie :roll:
Jak zbiorę moje to wstawię u siebie. Na temat róż i powojników się nie wypowiadam bo ich u siebie nie mam.
To się zmieni jak będzie już stał dom.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Wiesz że czekam na Twój wątek różany.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aniu, napotykam się co rusz w różnych wątkach na bodziszki. Twoje są urocze. A z powojników Andromeda mnie znokautowała. Jeszcze nie mogę szczęki zebrać :shock:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Róża 'Rosarium Utersen' od Ciebie ma już pąki kwiatowe :shock: Ale na pędach 5cm :shock:

Niestety, te dwie róże(nie pamiętam nazwy) nie przezimowały :cry:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Świetnie, bardzo się cieszę :D
To szczegóły może na pw.
jak chcesz, to mogę podać nazwy tych Twoich, tzn. większość, nie wszystkie :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Aniuś, zakładaj, już czekam ;:65
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Kontakt:

Post »

aleksandra odwazna pisze:Aniu , po kim to dziecko takie pracowite
Dołożyłaś kilka bodziszków . Piszę się na 8 i 11. Wyszukuj sobie u mnie roślinki do wymiany.
Ktoś się odgrażał , że do mnie przyjedzie (...)
Olu, zdecydowanie po babciach...My razem z mężem jesteśmy spokojnymi leniuchami ;)
Przyjadę przyjadę! Jak uzbieram fundusze to będę jechać w Twoje strony po mięso dla kotów i wtedy się odezwę :)
dodad pisze:Aniu, napotykam się co rusz w różnych wątkach na bodziszki. Twoje są urocze. A z powojników Andromeda mnie znokautowała. Jeszcze nie mogę szczęki zebrać
Jest piękna, a chyba jeszcze piękniejsza a podobna jest Anna Patricia Fretwell...
dawidbanan pisze:Róża 'Rosarium Utersen' od Ciebie ma już pąki kwiatowe Ale na pędach 5cm

Niestety, te dwie róże(nie pamiętam nazwy) nie przezimowały
Niech rośnie i cieszy - to bardzo wdzięczna róża.
Tamte róże to były Peace - nie martw się, są popularne i jeszcze ew. kiedyś je upolujesz.
oliwka pisze:Świetnie, bardzo się cieszę
To szczegóły może na pw.
jak chcesz, to mogę podać nazwy tych Twoich, tzn. większość, nie wszystkie
Moje na razie są niewielkie, ale nigdzie stąd nie uciekam więc co się odwlecze...Ok, jak będę segregować odmiany, to się zgłoszę

Zakwitły pierwsze róże

Cardinal Hume (aparat przekłamał kolor, jest bordowy)
Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Pastella

Obrazek

Rose de Rechst

Obrazek

Szykuje się Fisherman's Friend

Obrazek

Coraz bardziej kwiatami obsypuje się Rody

Obrazek

Powojnik Solidarność szaleje

Obrazek

Pierwszy kwiat clematisa Lord Hershell

Obrazek

Zakwitł kolejny orlik

Obrazek

Generalnie zaczyna się festiwal róż...hurra ;:180
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

o i tu są już pierwsze różyczki ;:3
Aniu, donoszę że zakupiłam dwa clematisy nowe ;) Polish Spitit oraz biały (ale teraz nie pamiętam nazwy)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”