Moja wielka improwizacja - Fleur78 - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu bambusy i janowce przepiękne Obrazek wszystko inne cudowne... Obrazek

Wspaniale,że nadal piszesz c.d.n

Izo -Grevillea rosmarinifolia - to po polsku grewilla ,znane serwisy aukcyjne sprzedają już w Polsce nasiona a także sadzonki tej rosliny
zobacz tutaj nasionka
a tutaj sadzonkę
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już biegnę, pędzę,.... aż się zadyszałam...

Tutaj tylu Miłych Gości, a mnie nie ma... Przepraszam, ale musiałam skosić trawnik! Miałam to zrobić już kilka dni temu, ale jak się zabrałam do roboty, to okazało się, że są rzeczy pilniejsze do zrobienia w ogródku, bo trawka już o tej porze aż tak szybko nie rośnie. Ale teraz mogę już wypić z Wami kawkę i pogadać! :D

Beatko, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa! Usiądź na huśtawce, pij kawkę i ochłoń troszkę ... :D :D :D

Ulinko, spaceruj do woli a jak już będziesz miała dosyć, przysiądź obok Beatki! :D

Edytko, Możesz jeść jabłuszek ile dusza zapragnie... :D A jeśli chodzi o aucubę, to świetnie się złożyło, że Chatte akurat z wizytą wpadła, bo myślę, że Ona lepiej wie niż ja, co Ci doradzić odnośnie jej przechowania... :D :

:D I nie powinnaś mieć żadnych obiekcji co do spacerków z Izą po moim ogródku! Przecież Was zapraszałam! :D

Izo- Kotko, dziękuję za wiadomość o janowcu! Może wygląda inaczej, bo to jakaś inna pododmiana... a może to wina zdjęcia... zrobiłam przed chwilą nowe, na których lepiej widać (są nawet jakieś pojedyncze kwiatki, na pożegnanie lata! :lol: )

Jeśli chodzi o grevilleę, to się pomyliłam. Przed chwilą znalazłam jej etykietkę. To jest grevillea juniperina. Dużo jest o niej w internecie, ale zdjęcia nie za bardzo oddają jej prawdziwy wygląd. Zobacz te, są w miarę przyzwoite. Klikając na nie, można je powiększyć. Wklejam Ci dodatkowo moje, "świeże" w zbliżeniu :lol: . Jeśli się przyjrzysz, zobaczysz takie szare pączki kwiatków. Jeśli jeszcze zakwitną, zrobię oczywiście zdjęcia. Na wiosnę zakwitną na pewno. Jeśli chodzi o strefę, to jeżeli może Cię to pocieszyć, ja zazdroszczę Hiszpanom... :lol: A zdjęcia, pewnie, że będę wklejać! Ja zakończyłam tylko oficjalną część prezentacji, ale ta nieoficjalna, będzie oczywiście trwała nadal... :D

Naleweczko, cieszę się, ze wpadłaś! Kawkę Ci podam nową, gorącą, a Bobik aż merda ogonkiem z rozkoszy! :D

KaRo
, wpadłaś w ostatniej chwili, już miałam ładować zdjęcia i wysyłać post! :D

Dzięki za informacje ale jak widzisz, z grevilleą trochę się pomyliłam... :oops: chociaż i tak wyglądają podobnie...

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Witaj droga Fleur- dotarłam i ja do twojego cudownego ogrodu. Przejrzałam od początku :D . Wspaniałe miejsce do mieszkania! A tak wspaniale zagospodarowane, że tylko zazdrościć!/ ale tak pozytywnie :D /. Bardzo mi się podoba i dom i ogród i okolica. Pracy włożyliście sporo, ale efekty są i to bardzo okazałe. Klimat fajniejszy niż u nas, bo rosliny masz takie które u nas by się "nie uchowały". Zazdraszczam hibiskusów, bo to moj nowy konik...
Przyjemnie spedziłam czas- kawa u ciebie to już czwarta dzisiaj...
Taki ogród to marzenie niejednego z nas...
Pozdrawiam i ściskam- fajna z ciebie "babka" :wink: :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

A propos oczka, planujecie jakąś " wodę"?
Myślisz, że chodzi tylko o palmę ?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Neluniu, bardzo się Cieszę, że mogę Cię gościć w moim ogrodzie! Od razu zrobiło się weselej!

ObrazekObrazek

Bardzo mi miło, że Ci się u mnie podoba! Będziesz tu zawsze mile widziana! Z Ciebie tez fajna babka, ale to już każdy na forum wie! :D :D :D

Guciu, A czy Ty myślisz, ze chodzi tylko o oczko... :lol: :lol: :lol: Guciu, ja tutaj widziałam mosty nad autostradą z posadzonymi drzewami itp. Ale to było robione przez profesjonalistów, którzy z pewnością dysponowali nieporównywalnymi z Tobą środkami i sprzetem! Sama Twoja inwencja ma cenę złota!

Owszem, myślę o oczku, ale... coraz rzadziej... Zeby ładnie wyglądało; musiałoby być wpasowane w krajobraz. Wiesz, że moim marzeniem jest ogród taki trochę, dziki, ... Jest jedno miejsce, które by się świetnie nadawało, ale już tam są rośliny i to takie, których nie chcę ruszać (drzewo, iglaczki... ) Gdyby mi to oczko przyszło do głowy 3- 4 lata temu, nie byłoby problemu... Chociaż w tej chwili, przyszedł mi do głowy taki pewien pomysł... kurczę, Guciu, Ty chyba wysyłasz jakieś fale!!! Jutro rano pójdę popatrzeć i poważnie się nad tym zastanowię! Dziękuję Ci Guciu!!! :D :D :D

Panie, Panowie..... Szampan dla Wszystkich!!!!!

ObrazekObrazek
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Alu wprosiłem się na szampana. :twisted: Swietnie poprawia nastrój. Dziękuję! :lol:
Mietek.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ta grewillea to jednek roslina australijska i u nas musiałaby być zimowana w domu.
Ale jest sliczna! Dziękuje za link i zbliżenia. Alu, wcale mnie nie pociesza, ze zazdroscisz Hiszpanom. Kto nam zazdrości? Chyba Eskimosi :twisted:
Fleur pisze:Owszem, myślę o oczku, ale... ....Chociaż w tej chwili, przyszedł mi do głowy taki pewien pomysł... Jutro rano pójdę popatrzeć i poważnie się nad tym zastanowię!...
A nie mówiłam, ze jak zechcesz, to "wcisniesz" gdzies oczko? ;:109

Krysiu, własnie jedyne miejsce, gdzie znalazłam slad po tej roslinie, to był eBay :lol: Ale nie znalazłam juz opisu. Dziekuje za linki.

Jeszcze słówko do Ewy: Ewuniu, jeżeli ta aucuba jest taka "rozgrzana" to moze rzeczywiście lepiej jej na dwór juz nie wystawiać. Myslałam, ze była na dworze. Ale jak chodzi o zimowanie w domu, to ja ci nie doradzę :(
Zapytaj w dziale "Porady ogrodnicze"

Wybacz Aleńko, ze w Twoim ogródku sie rozpisuję do Ewy, ale nie chciałabym, zeby przeze mnie jej się roslinka zmarnowała.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mietku, miło, że wpadłeś na szampana, bo coś tak dzisiaj krucho w moim ogródku z mężczyznami a jak przyszedłeś, od razu zrobiło się przyjemniej .... Obrazek :lol: :lol: :lol:

Izuniu
, Tylko jeszcze muszę problem "przestudiować" jutro na miejscu a jeżeli oględziny wypadną pozytywnie, będę musiała opracować jakiś sprytny plan ataku.... żeby przekonać Sz. M. :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

aha, zapomniałabym... Izo, rozmawiaj sobie z kim tylko sobie życzysz! Jest mi przyjemnie, jeśli goście dobrze się czują w moim ogródku! :D I nie tylko Eskimosi Wam zazdroszczą! Mam koleżankę w Kanadzie, w Winnipeg i oni tam mają znacznie ostrzejszy klimat niż Polska!
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Witaj Fleur - ciekawy i interesujący był spacer w Twoim ogrodzie. Miło się czyta Twoją "opowieść". Urocze miejsce, milutki piesio, cudowne roślinki. Gratuluję. :D

Bardzo podoba mi się to Twoje miejsce na ziemi ;:3

Pozdrowienia dla Ciebie z Wielkopolski :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bardzo mi miło, Mario, że odwiedziłaś mój ogródek! Dziękuję za miłe słowa! Zagladaj tu, kiedy tylko bedziesz miala ochotę! Wirtualna kawka ;:40 będzie tu zawsze na Ciebie czekać! :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu właśnie pije sobie ;:40 oglądam i podziwiam. Mieszkasz w przepięknym miejscu. Te twoje 1800 m to masz już gdzie poszaleć. Piękny ogród dobrze że ktoś wpadł na pomysł i wynalazł aparat fotograficzny ;:126 za jego zdrowie. Tak lekko tam u ciebie i przytulnie. A trawa pampasowa i róże są po prostu jak ;:118 . Widzę że masz też perowskie to jedna z moich licznych ogrodowych miłości. Pozdrawiam i obiecuję że będę wpadać do twojego ogrodu. ;:108 ;:108 ;:108
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
ewkaja
50p
50p
Od: 28 sie 2007, o 10:25

Post »

Alusia serdecznie dziękuję za gościnę w swoim i Izy Chatte imieniu :). Tak tu u Ciebie przytulnie i miło, że normalnie w świecie nie ma teraz dnia prawie abym choć na chwilkę nie zajrzała. Normalnie uzależniasz czy coś ;)? Noooo a jak już zapowiedziałaś, że dalej bedziesz rozwijać stronke to już w ogóle musisz chyba tych huśtawek w ogródku dostawić więcej i jakiś automat z kawą postawić ;:12 . Mam nadzieję, że rozmawiając tu u ciebie z Izą nie nadużywam twojej gościnności :oops: Nie mam jeszcze swojego wirtualnego ogródka, a tu u ciebie tak miło wiec... :oops:
Izunia Chatte zostawie, więc tę aucubę nieszczęsną w domku na zimę na najchłodniejszym parapecie. Zobaczymy co z nią będzie do wiosny. Mam nadzieję, że przetrwa i będę ją mogła przeprowadzić do nowego jej domku na rabatę mianowicie :) Ahhhh oby do wiosny.
pozdrawiam Edyta
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

No i jak tu nie bywać.Kawa, ciasto, herbatka i do tego jeszcze szampan.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Magdo, Karolcią zwana :D , Edytko i Elu, dziękuję za miłe odwiedziny!

1800 m. to i dużo i niedużo, zważywszy, że stoi na tym również dom z garażem i sporo miejsca zajmuje parking! Fakt, że jest on z wielu względów praktyczny, ale ja bym wolała mieć więcej miejsca na rośliny... :cry: Ale może, z czasem, uda mi się wynegocjować z Sz. M. chociaż kawałek.... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”