onka37 pisze:Hej!
Będe czekać na odzew bo mam brzydką siatkę ogrodzenia do zasłonięcia, a widzę że u Ciebie tak ładnie, i te krzewy dość duże, jak szybko Ci urosły?????
Aha zapytam nieskromnie może masz jeszcze coś na zbyciu?

co można jeszcze teraz posadzić a może się fajnie rozrosnąć, cóż tak to jest jak zaczyna się od zera
(zapraszam do zobaczenia zdjęć mojej działki.....(choć teraz wygląda już trochę lepiej , ale tylko posprzątane, roślin nie ma prawie wcale....
choz posadziłam trochę cebul wiosennych( ale przy Twoich zakupach to nic

)i wszadziłam w doniczkach wspomniane wcześniej krzewy, a t odaletgo że nie mogłam się zdecydować w jakiej kolejności i czy tylko to, na wiosnę powyciągam z donic i przesadzę mam nadzieję ze nic się z nimi nie stanie...., dostałam też od dobrych duszy z forum nasionka ale to będę siać na wiosnę i iryski, które są posadzone obok dwóch róż które były..............
więc nie wiem kiedy en mój "ogródek" będzie chodz w 1/10 podobny do Twojego.....
Pozdrawiam Iwona
Iwonko

już ogarnęłam z grubsza wszelkie zaległości, więc mogę zająć się "wypracowaniem" dla Ciebie
Ta rabata wzdłuż płotu jest całkiem młoda. Powstała w ub. roku, wiosną i wszystkie roślinki rosną tam od początku. Może z wyjątkiem migdałka, który jest tam od 3 lat. Kiedyś rosły tam maliny ....
Najpierw były posadzone te większe krzaczory, czyli jałowce, wierzba, perukowiec, brzoza karłowa i na końcu rabaty róże, które były przesadzone z innej rabaty. Potem zaczęłam zapełniać ją mniejszymi roślinami z przodu i większymi z tyłu. Z większych rosną tam ostróżki / trzy różne kolory/ , rudbekia, mahonia. Z mniejszych, czyli bliżej trawnika a dalej od płotu, żurawki / dwa rodzaje/ , jałowiec płożący, tawułki / trzy różne kolory/ , funkie,paprocie, hortensja niska ... W sezonie dosadzam tam jeszcze niecierpki, celozje, pelargonie, gazanie i inne jednoroczne kwiaty.
Przy płocie posadzone również były mieczyki i kanny.
Jakbyś chciała to mogę wkleić zdjęcia roślin, których nie znasz... Nie mam zdjęcia całej rabaty tylko "w kawałkach" ...
Sama więc widzisz, że jeden sezon i już masz dużą rabatę. Wszystkie roślinki były na prawdę malutkie, bo finanse tylko na takie pozwalały

Rozrosły się migiem ...

i tak samo będzie z Twoimi ... Nawet nie zauważysz, a będzie ich za gęsto i trzeba będzie rozsadzać
Mogę podzielić się teraz z Tobą kannami, bo na inne to trzeba poczekać do wiosny ...
Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć, to pytaj ... odpowiem i pokaże ...