Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja na początek

Post »

Baryczka pisze:He he! One żyją? Przeżyją? Nie miałeś serca dla nich, ściąłeś je równo (nierówno:) ) :roll:

Trzymam kciuki, by pięknie wyrosły!

P.S. Ja tam taka strachliwa nie jestem, nie myśl sobie :wink:
A wiesz... wybrałem dobrą porę na cięcie - bo akurat przez cały słoneczny tydzień grubosze się regenerowały i mają teraz mnóstwo małych odrostów, dosłownie wszędzie xD Część ich zlikwidowałem (te na głównych pniach). Myślę, że za jakieś 2-3 tygodnie będą już wyraźnie widoczne zmiany :) Będą wyglądały troche podobnie do Crassula ovata minima. Ona tez wygląda jakby ja coś przewiało :lol:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cięcie niezłe było. Ale na pewno wyjdzie mu na dobre. Wiem z własnego doświadczenia. Ja swoje bonsai podobnie ściachałem i kto zobaczył to się pytał czy to żyje. Ale teraz ładnie liście wypuszcza i gęstnieje. :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Ale go upitrasiłeś :D Jak się rozbuja będzie pięknie wyglądał :)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak myśle, że jednak mu to wyjdzie na dobre :lol:

A teraz postępy we wzroście dawno już nie prezentowanych roślin. Dopiero stały bywalec zwrócił mi uwagę na to :wink:

Crassula ovata minima powoli wypuszcza nowe pędy po przycięciu i ładnie się wybarwia po zmianie stanowiska (z pokoju na balkon)
Obrazek

Orbea grandiflora ma nowy przyrost
Obrazek

Grudnik kwitnie, tym razem drugi kwiat się rozwinął
Obrazek

Płomienna Rebutia muscula nadal kwitnie, powiększając wianek o kolejne kwiaty
Obrazek

I na koniec przyleciał wizytator skosztować owoców rebucji xD (tak się kręcił w okół niej i skubał, że musiałem go odciągnąć bo by mi całą zeżarł :lol: )
Obrazek

Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p
Od: 27 cze 2009, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny wianuszek na tej Twojej Rebutii :D naprawdę sporo się u Ciebie dzieje, czekam z niecierpliwością na więcej ;:138

Ps. A masz u siebie trochę słonka? Bo u mnie znowu nic :( w kwietniu kilka dni słonecznych, maj jeszcze gorszy, już czerwiec i słonka jak nie ma tak nie ma :(
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Artur ale się u Ciebie dzieje naprawdę jest co oglądać :) Rebutia pierwsza klasa u mnie co roku też już o tej porze kwitła a w tym jeszcze nie :( ale to chyba niedobór słonka.
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Płomienna Rebitia pięknie i obficie kwitnie.
Widzę, że Twoje sukulenty masowo są odwiedzane przez różne owady. Też ich kuszą takie widoki ;:108 :uszy
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszy mnie nie słabnące zainteresowanie moimi roślinami - a one się za to odwdzięczają kwitnienie. Kolejny na liście najbliższych kwitnień jest Notocactus, Parodia i Aylostera, chyba, że wcześniej wstawię nowości z wystawy kaktusów w botaniku :D

Beata, u mnie słońce sie skończyło dopiero wczoraj, ale jestem dobrej myśli, że za niedługo się rozchmurzy :wink:
Kasia - masowo, ale mszyce się rozprzestrzeniają! (polubiły jak na razie tylko Hylocereus undatus), dla jednego 'wizytatora' to była ostatnia podróż bo dorwała go Muchołówka :lol:

Pozdrawiam!
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

No to pozazdrościć tego słonka, My w Łodzi w maju mogliśmy słoneczne dni policzyć na palcach jednej ręki (dosłownie) :roll: Mam nadzieję, że przez ten brak słońca to i Thelocactus mi się nie rozmyśl :roll:
Dobrze, że u Ciebie tyle się dzieje, to przynajmniej sobie powzdycham do Twoich kwiatuchów :D
Czekam z niecierpliwością na pokaz wystawowych nowości :D ja swoje też może niedługo pokażę, jak tylko pogoda się polepszy i będzie troszkę jaśniej to je obfotografuję
Awatar użytkownika
OnArt
200p
200p
Od: 4 sie 2009, o 18:01

Post »

Słońce, a co to jest słońce? :shock:
Kaktusiarze - tacy - jesteśmy.
Moje STORCZYKI
Moje KAKTUSY
Awatar użytkownika
bibi56
500p
500p

Post »

:;230 :;230 :;230 oj, to bardzo dobre pytanie
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe, a myślałem, że to ja narzekałem na brak słońca - ale moje prośby zostały wysłuchane :D Co to wystawy w botaniku, to będzie moja pierwsza tematyczna wystawa - ciekawe czy 1GB karta mi wystarczy, będe bez opamiętania strzelał fotki. Juz nie bedzie "Eee nie wypada tak" :lol: Tylko co na to mój portfel?! Już sobie ustaliłem sumę, którą mogę przeznaczyć na zakupy - poza tym brak miejsca na balkonie mnie skutecznie ogranicza :;230 .
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj niestety nadal pochmurno :? ale od jutra ma być słońce :D A skoro przestał deszcz padać to porobiłem trochę zdjęć - taka rozgrzewka przed niedzielą :wink: Według prognoz będzie ciepło i słonecznie (bezchmurnie) ;:138

Dawne nabytki, jeszcze nie prezentowane

Epiphyllum anguliger lub Cryptocereus anthonyanus
Obrazek

Epiphyllum
Obrazek

A teraz zmiany:

Selenicereus testudo, któremu wybitnie podobają się nowe warunki :wink:
Obrazek

Obrazek

Euphorbia ferox
Obrazek

Rebutia muscula, wznawia kwitnienie - pewnie się szykuje na weekendowe słońce :lol:
Obrazek

Orbea grandiflora, również jej pasuje nowe miejsce - o wiele lepiej rośnie i trochę sie wybarwiła
Obrazek

Epiphyllum od Kamili, szybko się rozkrzewia - jemu również odpowiada wyniesienie na dwór :lol:
Obrazek

Crassula ovata, zaczyna powooli wypuszczać nowe pędy.
Obrazek

Obrazek

I na koniec Muchołówka podczas konsumpcji :lol:

Dionaea muscipula
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj dzisiejsza 'wystawa' kaktusów w Botaniku bardzo mocno mnie rozczarowała! :? Rzekoma wystawa połączona z kiermaszem w rzeczywistości była jedną, szkolną ławką z kaktusami (Już ja mam więcej roślin od tych, które były wystawione).
Ostatecznie kupiłem rebucje i ajlosterke. Na szczęście były podpisane... ale jak się okazało nie wszystkie :?

Aylostera
Obrazek

Rebutia
Obrazek

Echinopsis ancistrophora, okazało się, że jednak po przeprowadzce nie zrzucił pąków :shock: tylko je powieksza :D
Obrazek

Obrazek

Rebutia muscula dzisiaj już nie zakwitła wszystkimi kwiatami :wink:
Obrazek

Przepikowałem również siewki :)
Obrazek

i zmieniłem nakrycie i podstawę 'szklarenki' oraz wybiłem z torfu 'ostatnie' kaktusy :) Jeszcze 2 szczepione zostały :wink:
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Piękna kolekcja, ładne roślinki. Imponujące tempo rozwoju kolekcji.
Artur89 pisze:Oj dzisiejsza 'wystawa' kaktusów w Botaniku bardzo mocno mnie rozczarowała! :? Rzekoma wystawa połączona z kiermaszem w rzeczywistości była jedną, szkolną ławką z kaktusami (Już ja mam więcej roślin od tych, które były wystawione).
Ostatecznie kupiłem rebucje i ajlosterke. Na szczęście były podpisane... ale jak się okazało nie wszystkie.
Ja również tam byłem. Rzeczywiście trudno to nazwać kiermaszem. Ja również kupiłem kilka kaktusików (pokażę w swoim wątku). O nazwówki trzeba było specjalnie prosić panienkę sprzedającą rośliny. Jednym słowem - lipa!
pozdrawiam
tomek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”