Streaked hosty
No to już zamawiam dla Ciebie jednego Confused Angel. Czy coś dorzucić do zamówienia? Polecam Bob Axmear -następca Dorothy Benedict w cenie 650 euro. A co, jak szaleć to szaleć.
Co do Twoich nowych sportów to czekam z niecierpliwością na fotki. No i może wreszcie ktoś wrzuci pierwszą polska odmianę na HL.
Co do Twoich nowych sportów to czekam z niecierpliwością na fotki. No i może wreszcie ktoś wrzuci pierwszą polska odmianę na HL.
Na liście są wszystkie hosty tzw. poplamione.Oczywiście ,że te dwie to nie są niestabilne hosty streaked których "używa" się do hybrydyzacji.Jednak wzory na nich są nieregularne. Brenda's ma np. brzeg liścia różny i przez tą cechę zaliczana jest do host "splash".Flame Stitch też ma "nieregularne smugi na liściach" .Tak jest opisywany np. na HL. Jeżeli chcesz listę tylko host steaked tzw. breeder-ów to zapraszam na tą stronę.Tu masz tylko hosty które mają zastosowanie w hybrydyzacji.Znajdziesz tu też przy każdej z nazw punktację określającą ich plenność a co za tym idzie także wydawanie potomstwa streaked.To strona "siewców nasienia" 
http://www.hostaseedgrowers.com/Streaked_Plants.html

http://www.hostaseedgrowers.com/Streaked_Plants.html
Oto dwie nowe hosty streaked w mojej kolekcji.
Pierwsza to śliczny Sailors' Warning ,żółty streaker .Daje popaćkane siewki z czerwonymi nóżkami.Zobaczcie fotki na HL , jak złudne mogą być pierwsze oceny, w rzeczywistość jest 1000 razy lepsza.

Druga hosta to dosyć rzadka odmiana.Mały popaćkany sport 'Chi-Town Classic' - H. Charlotte's Web. Zgrabny pokrój , dobry breeder dla małych krzyżówek.

Pierwsza to śliczny Sailors' Warning ,żółty streaker .Daje popaćkane siewki z czerwonymi nóżkami.Zobaczcie fotki na HL , jak złudne mogą być pierwsze oceny, w rzeczywistość jest 1000 razy lepsza.

Druga hosta to dosyć rzadka odmiana.Mały popaćkany sport 'Chi-Town Classic' - H. Charlotte's Web. Zgrabny pokrój , dobry breeder dla małych krzyżówek.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma takiej możliwości.Wierz mi.Całą zimę kombinowałem jak sprowadzić hosty z USA np. wylicytowane na HL aukcjach.Jedyną , ale też NIE DO PRZEJŚCIA zaporą jest przesyłka.Jej czas i koszty.Pominę przepisy fitosanitarne i celne żeby nie dorzucać do pieca.
Na tej stronie jest sporo streaked , fakt ,ale znam lepsze miejsca w Stanach do zakupów.
aha i ten sprzedawca nie wysyła do Europy, tak jak większość ze sklepów.
Na tej stronie jest sporo streaked , fakt ,ale znam lepsze miejsca w Stanach do zakupów.
aha i ten sprzedawca nie wysyła do Europy, tak jak większość ze sklepów.
-
-
I wszystko się zgadza.......ale robisz to na własną odpowiedzialność.Paczka może iść tydzień ,albo miesiąc.Jednak większe problemy są tu w kraju.Zapytaj jaki będzie koszt przesyłki i poprzez jaką firmę to wyślą.
Jeżeli to DHL to soi odpuść.Jest tylko jeden terminal który może obsługiwać rośliny.Możesz stanąć przed problemem dostarczenia od naszych służb zezwoleń na import, dolicz cło (chyba 7 % dla roślin w kłączach ).
Powiem inaczej.Danny Van Eechaute wyjaśniał mi ostatnio jak sprowadza rośliny z USA. Jego łączne koszty to ponad 400$ i jak pisze żeby to miało jakikolwiek sens to sprowadza sadzonek za min. 1500$.
Ja odpuściłem i nie ryzykowałem.Z zakupem nasion nie miałem problemów.Ale one idą zwykłym listem.
Jeżeli to DHL to soi odpuść.Jest tylko jeden terminal który może obsługiwać rośliny.Możesz stanąć przed problemem dostarczenia od naszych służb zezwoleń na import, dolicz cło (chyba 7 % dla roślin w kłączach ).
Powiem inaczej.Danny Van Eechaute wyjaśniał mi ostatnio jak sprowadza rośliny z USA. Jego łączne koszty to ponad 400$ i jak pisze żeby to miało jakikolwiek sens to sprowadza sadzonek za min. 1500$.
Ja odpuściłem i nie ryzykowałem.Z zakupem nasion nie miałem problemów.Ale one idą zwykłym listem.
-
Re: Streaked hosty
Kilka aktualnych fot moich streakedów:
Christmas Tree Gala i Breeders Love:

Korean Snow i Passenger

Galaxy i Stargate

Ice Age Trail i Striped Weasel

Christmas Tree Gala i Breeders Love:

Korean Snow i Passenger

Galaxy i Stargate

Ice Age Trail i Striped Weasel

Beata
Re: Streaked hosty
Jak widzę ChTG i Galaxy promienieją
To wszak 1 liga streaked. Będą nasionka w tym roku jak nic. Ciekawe co masz zamiar krzyżować ?