Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Justynko śliczne kwitnienia ;:138 ;:138 Equestris jak zwykle niesamowity :D Ładniutka półeczka a na niej cudne kwiatuszki w cudnych doniczkach ;:224 ;:224
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Justynko, u Ciebie wiosna w pełni :lol: korzonki, listki, pędziki ;:224
wszystkie piękne ale equestris alba najpiękniejszy :oops: ;:167
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Piękne to dendrobium phal. ma bardzo fajny pokrój jest takie niziutkie i zwarte a keiki wygląda rewelacyjnie i do tego ma zamiar kwitnąć, szok :shock: jaki ma kolorek ;:88

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu- dziękuję w imieniu Eq. ;:108 Kącik co chwilka się zmienia, dziś widziałam świetne doniczki po 7 zł...chyba, jeden rządek <5szt> kupię i wymienię. Tylko to były doniczki w Tarnowie, muszę poszukać podobych u siebie, może znajdę ;:224

Wiola- może następnym razem będą ładniejsze? ;:224

Sylwiat- niestety drugi raz Bedronki nie "zaliczyłam"...brak czasu, ale w sumie nie żałuję, mam swojego, upolowanego :D Koniecznie Pochwal się fotkami nowości ;:108

Dusiu- bardzo dziękuję w ich imieniu. Chciałabym mieć bujniejsze kwitnienia. Ale może to przyjdzie z czasem... ;:224

Henryku- ja też go uwielbiam :D

Zabka_Monis - a Goń, Goń...z całego serca Ci życzę pokaźnej kolekcji, będę mieć, co oglądać na Twoim wątku ;) ;:108

Trzynastka- ja nie wiem, skąd on czerpie wodę, nawet go nie zraszam, od kiedy to wyłączyli kaloryfery. A korzonki, już dorosly do podłoża ;:224

Pani_Storczyk- te "cudne" doniczki mi się znudziły, trzeba je wymienić :;230 To znaczy przełożę je gdzie indziej, a na półeczkę muszę znaleźć 5 fajnych doniczek, o podobnych do siebie, wzorach ;:108

Jeanne- Wiesz, co mi się teraz marzy...dwa Equetrisy w jednej doniczce ;:224

Renatko- jest różowe z ciemnobordowym środkiem. Kilka stron wcześniej jest jego fotka, bo właśnie kończy kwitnienie i wypuszcza kolejny pęd. To będzie 5 pędzik w ciągu roku <mam go od marca tamtego roku>. Jest niezmordowanym storczykiem, jeśli chodzi o kwitnienia :D

Dziękuję za dowiedzinki ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko najpierw muszę zainwestować w nowe miejsce dla roślin ,a potem klękajcie narody wszystkie storczyki moje :D :D
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Justynko, śliczny ma kolorek dendrobium ;:138

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabko- spełnienia i jednego, i drugiego Ci życzę :D

Renatko- dziękuję w imieniu dendrobium ;)

Jutro może będą kolejne fotki...bo dziś zauważyłam, że będęacy w najgorszym stanie reanimek, podniósł listeczki. Zatem wszystkie 4 falki od Pauli będą żyć, hurra ;:138
parapetowce
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14

Post »

Fajnie że reanimowane sie ożywiły,przynajmniej Tobie sie udało ;:63 ;:63 ;:63 .A ja dziś do kamieni dałam tego co Ci się tak podoba no i mojej siostrze bordo z białym,ma jakieś dziwne liście i zasuszone korzenie.Z okazji dzisiejszego świeta doszedł mi nowy badylek różowy z dużymi kwiatami ;:114 oczywiście kupił M,ale zawsze inny kolor. ;:80
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwiat- Eksperymentuj z różnymi sposobami ratowania falków. Mi w kamieniach 2 ładnie ruszyły z korzonkami, 3 - omdlały był. I właśnie ten trzeci ładnie podniósł listki, od kiedy go wsadziłam w sam mech :) Zazdroszczę kolejnego falka :)
parapetowce
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p

Post »

Niestety nie mam spagnum a może być zwykły mech z lasu?.Jeżeli tak to jak go przygotować,żeby jakieś dziadostwo się nie przyplątało ;:214 ;:164 Dla jednego nie opłaca się kupować.Wszystkich mam 19 bo jeden poszedł do kosza, a te z allegro jeszcze nie przyszły.Jeden ma być z mazami, ale inny jak Twój a drugi taki jak by kremowy w kropki. :tan
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia na jednego storczyka, to ja Ci dam spagnum, tylko jak i kiedy? :)
parapetowce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p

Post »

Może we wtorek będę w Gorlicach jak szefowa da mi wolne ;:224 .Napisze Ci smsa to byśmy się spotkały na rynku.
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia- ja we wt niestety jadę do N.Sącza rano, już umówiona jestem. Hmm...może Ci wyślę, albo przy okazji Ci dam ;)

Dziś obiecane fotki falków od Pauli. Przyjechały do mnie 29 kwietnia. Wtedy wyglądały tak<od lewej: tylko dw listki widoczne z glinianej doniczki - to biały z biskupią warżką, korzenie ok, tylko omdlał w podróży; drugi - Brunon, biały z brązową warżką, parę korzonków miał; trzeci- pasiasty, bladoróżowy, 2 korzonki tylko miał; czwarty-kolor niespodzianka, ładne korzonki, liście omdlałe>:

Obrazek

Prawie, po miesięcznej opiece, wszystkie zmieniły wygląd na plus. Przesadzone dwa razy, najpierw kamienie zalane wodą - w szkle, teraz - każdy ma swoje podłoże, różne - ze wzgl. na stan każdego "Osobnika". Najpierw biały z biskupią warżką, ślicznie listki stoją i puszcza już korzonka<on od razu wsadzony w korę> :heja :

Obrazek

I jego korzonek:

Obrazek

Brunon - zasuszył jednego listka, ale rosną mu dwa maleńkie i korzonki też ładnie rosną. Wsadzony w korę z wierzchnią warstwą spagnum:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pasiasty bladoróżowy, był w najgorszym stanie; tylko dwa korzonki zielone, reszta martwa. Po ok. 3 tygodniach w kamieniach zaczęły mu się marszczyć liście. Podjęłam decyzję, żeby dać mu jeszcze szansę i wsadziłam do samego spagnum. Liście, się podniosły po ok. 3 dniach. Na noc go zakrywam workiem, a na dzień - go ściągam. Oto on:

Obrazek

Oraz "Niespodzianka", nie znam jego kolorku. Był w dość dobrym stanie, długie korzonki i młode rosnące. Dziś, już wsadzony w samą korę wygląda tak, z mlodymi korzonkami:

Obrazek

Na koniec lekcja poglądowa. Dziś, przy okazji robienia zakupów, kupiłam pojemnik plastikowy dla storczyków. Zamiast akwarium będę go używać. Ostatnio parę Osób o niego Pytało na forum. Myślę, że ta fotka przyda się Forumowiczom. Wymiary pojemnika: 340 x 225 x 157 mm, cena <myślę, że mniejsza niż za akwarium o tych samych wymiarach> - 10 zł. Wg mnie wart tej kwoty. Jeszcze nieurządzone, ale przynajmniej wiem, że na parapecie się zmieści :;230

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Gratuluje udanej reanimacji ;:147 W dobrych rękach to i kij wypuści liście ;:138
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”