Moja wielka improwizacja - Fleur78 - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i doigrałam się :) Siedzenie na kocyku skończyło się katarkiem i dreszczami :twisted: :twisted: a było mi Ciebie Kwiatuszku słuchać :wink:

Z nosem przy ekranie czytałam Twoje opowiadanie i zapomniałam o kolacji dla rodzinki ale co tam raz nie zawsze.

Kwiatuszku, pisałaś gdzieś o pasztetowej :roll:, jakby co to łatwo zrobić samemu :wink:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Diagusiu, żartujesz chyba? Pasztetową w domu? A z czego to się w ogóle robi?

Przysiądź no tu na huśtaweczce,

Napij się kawki ;:40 , zjedz kawałek serniczka Obrazek (lodzika nie dostaniesz, skoro się podziębiłaś ;:78 )
i powiedz mi z czego się taką pasztetówkę robi?
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A pewnie, że przysiądę i posilę sie , bo cosik słaba jestem :wink:

Chyba mnie nie ukarają, że w Twoim wątku piszę o żarełku :roll: )
50dkg -podgardle
50dkg-wątroba wieprzowa
Wątrobę po wymoczeniu w zimnej wodzie kroimy w paski i zalewamy wrzątkiem na 20 minut , podgardle należy zagotować i pozostawic na 20-30 min, potem wszystko mielimy na sicie 5 potem na 3mm .
Następnie dodajemy:
1 dużą cebule (do mielenia)
4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 duża łyżka majeranku
2 łyżeczki zmiażdżonego pieprzu ziarnistego
Kiedy wszystkie składniki połączymy i dobrze wymieszamy wkładamy do lodówki na godzinkę a potem do miksera i robimy papkę, jeśli bedzie za gęsta dodajemy trochę rosołu z gotowania .
Farsz nabijamy w jelita ( trzeba je sparzyćk 15-20 min ). Po wyjęciu z lodówki da się rozsmarować na kanapkę.

No to się nawymądrzałam :oops:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale zgłodniałam .. :lol: Agnieszka jest niesamowita, sypie przepisami kulinarnymi jak z rękawa ;:8

Pozdrawiam Was i .. uciekam do kuchni :D :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Diago, jesteś ... niekwestionowaną złotą patelnią ;:36 tego forum! ;:180 ;:180 ;:180

Bardzo Ci dziękuję za przepis, w imieniu moim i wszystkich odwiedzających mój ogródek! Co prawda, szybciej by się tu spodziewali przepisu na żabie udka, ale przypuszczam, że i tak się ucieszą , bo markę już na forum masz wyrobioną!

Diago, Aniu poczęstujcie się czekoladkami! No a kawa jak zwykle do woli!
Obrazek

;:40 ;:40 ;:40 ;:40 ;:40 ;:40
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak jest, Alu. Diaga otrzymuje Złotą Patelnię forum ;:33
Obrazek

Czekoladki pychotka, dzięki :D . Zrewanżuję się placuszkiem - smacznego !

Obrazek
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, placek palce lizać! Dziękuję!

A ja dzisiaj pół dnia spędziłam na ...kupowaniu roślinek... :oops:
Drugie pół na pogaduszkach na forum...
A tutaj trzeba: sadzić, kosić trawnik, porządkować rabatki...

Jak mnie tu jutro zobaczycie, natychmiast mnie pogońcie do roboty! ;:125 Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Pospacerowałam sobie po Twoim czarodziejskim ogrodzie, zajrzałam w każdy kątek, napiłam się kawy i teraz nie będę mogła zasnąć. Nie będę silić się na oryginalność i powiem jak inni - piękna okolica, ogród cudowny, niektóre rośliny bardziej egzotyczne niż w Polsce. A jak cudownie opowiadasz o swoim ogrodzie. Już ponad godzinę temu miałam być w łóżku ale nie mogłam się oderwać od Twoich opowieści. A jutro /a właściwie już dzisiaj/ idę na bal i jak ja będę wyglądać po nieprzespanej nocy. Tej 8 strefy też Ci zazdroszczę.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fleur 78 pisze:Diago, jesteś ... niekwestionowaną złotą patelnią ;:36 tego forum! ;:180 ;:180 ;:180

Bardzo Ci dziękuję za przepis, w imieniu moim i wszystkich odwiedzających mój ogródek! Co prawda, szybciej by się tu spodziewali przepisu na żabie udka, ale przypuszczam, że i tak się ucieszą , bo markę już na forum masz wyrobioną!

Diago, Aniu poczęstujcie się czekoladkami! No a kawa jak zwykle do woli!
Obrazek

;:40 ;:40 ;:40 ;:40 ;:40 ;:40

Eeeeeeeee :oops: nie przesadzaj Kwiatuszku, bo jeszcze obrosnę w piórka ! :oops: :oops:
A tak szczerze powiedziawszy wolałabym zamiast tej złotej patelki taką prawdziwą żeliwną cygańską :roll: :)

Pospacerowałam sobie znów z rana po Twoich włościach i powiem tylko tyle cudowny, fantastyczny zakątek.
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.
Aniu, osobiście za słodkościami nie przepadam ale dziękuję.
Miałem cichą nadzieję, że zaproponujesz pieczone kasztany.
W końcu Ty masz najbliżej do Pigallaka.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu, czy to chińskie drzewko szczęścia już Ci kwitło?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Za pasztetówkę ( po poznańsku "leberkę " - z niem. ) dziękuję, ale kawkę na huśtawce w tak pięknym ogrodzie wypiję chętnie :D
Wiesz , Alu, w styczniu będę kilka dni w Paryżu ( taka coroczna wizyta służbowa) , więc...no ale wtedy to chyba huśtawka będzie zamarznięta nieco ? Przecież nawet w 8 strefie klimatycznej ( ależ Ci jej zazdroszczę !) czasem bywa zima ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam Wszystkich bardzo serdecznie! Ciesze się, ze wpadliście na kawkę!

Krysko, bardzo mi przyjemnie słyszeć tyle miłych słów! Przykro mi, ze przeze mnie się nie wyspałaś, ale jestem przekonana, że na balu i tak będziesz najpiękniejsza (w mojej kawie był eliksir piękności, tylko cicho...!)

Diago, widzę, ze robisz wszystko, żebym ja tez obrosła w piórka... :lol:

Krzysiu, to trzeba było od razu tak mówić! A skąd ja miałam wiedzieć, ze nie przepadasz za słodkościami?... Ale kasztany również jada się na słodko... zresztą na placu Pigalle nie ma kasztanów! Przyjrzyj się! (pewnie kapitan Kloss zjadł wszystkie...)

Obrazek

ale mogę Ci zaproponować Obrazek :D

Guciu
, chodzi Ci zapewne o Albizię? w pierwszym roku po posadzeniu kwitła a tego roku nie i zastanawiałam się dlaczego. Niedawno przypadkiem trafiłam na jakiś artykuł, gdzie pisali, ze aby kwitnąć, musi mieć dużo słońca, a u nas w tym roku lato było bardzo brzydkie, wiec chyba się sprawa wyjaśniła.

A dla Wszystkich
, w podziękowaniu za miłe odwiedziny, do kawy torcik! Obrazek

no i oczywiście zapraszam na ciąg dalszy a bramę zostawiam otwartą! :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Ewelinko! Zdecydowanie ogród w styczniu nie ma zbyt dużo uroku... :( Myślę nawet, ze jest wtedy najbrzydszy w skali wszystkich miesięcy! A prawdopodobnie również brzydszy niż ogrody w niższych strefach klimatycznych, gdzie piękną dekoracją bywa śnieg. Już nic nie kwitnie, jeszcze nic nie kwitnie, a do tego bez śniegu jest szaro- buro i ponuro :( Na domiar złego, jako ze mam sporo roślin "śródziemnomorskich" są one zabezpieczone na zimę, przez co wyglądają jak takie białe duchy w słomianych butach. A nie jest tez wykluczone, ze "głównej ogrodniczki" również nie będzie, bo w ostatnich latach, ze względu na podlewanie świeżo zasadzonych roślinek, nigdzie nie mogla się ruszyć (poza wyjazdem do Polski na Boże Narodzenie), wiec chcąc skorzystać z "martwego sezonu", pojedzie ze swoim M; na Swieta i Sylwestra do przyjaciół na południu Francji, a potem (jeśli tylko Sz. M. będzie mógł wziąć urlop...!), na Ibizę. Ale czy Twoje wyjazdy służbowe, Ewelinko, bywają zawsze w zimie?

A skoro już się rozpisałam, to pochwalę się jaką piękną roślinkę dzisiaj kupiłam. Tak naprawdę, to kupiłam ich sporo, w ostatnich dniach, ale ta jest wyjątkowo ciekawa. Ale może ja znacie...? Jest to hibiskus "Kopper King", który ma przeogromne kwiaty. Zdjęcia mojej roślinki nie będę zamieszczać, bo w tej chwili to po prostu patyk, ale spójrzcie, jakie zdjęcie znalazłam w internecie:
Czyż kwiat nie jest imponujących rozmiarów? Podobno maja od 20 do 30 cm średnicy! No i dobra wiadomość dla ewentualnych amatorów : strefa 4-5!

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Nasze podróże bywają w różnych miesiącach roku - wszystko zależy od kontrahentów mojego męża :D
A Hibiskus piękny, no , jeśli Twój tak zakwitnie w przyszłym roku to - "czapki z głów !" A czy na prezentowanym zdjęciu jest może Twoja córeczka ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”