Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Ten powojnik bardzo ładny. Przypomina trochę "Matka Urszula Ledóchowska" Oto mój w pełni rozkwitu:

Obrazek

Podobne pylniki mają jeszcze Popiełuszko i Królowa Jadwiga
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja chyba jeszcze nie mam tak wczesnych powojników ,dopiero maja pąki ..ale ten biały jak go zwał tak go zwał jest śliczny ,, i ten krzaczek żółty a zielonymi pręgami .. zawilce i u mnie zaczynają kwitnąc a dzisiaj znowu pogodę w kratkę trochę deszczu ,trochę słońca .. i do tego zimno ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Izabelo klematisik ładny więc już się nie złość na niego - biel ma swe uroki i rozjaśnia zakątki ogrodu.
Wymarzony kupisz " jeszcze raz " bo do 3 razy sztuka :;230
Byłam dziś w Twym mieście ale wizyta wyjątkowo stresująca więc nie dawałam znać - komisja w ZUSie - poszło nadzwyczaj dobrze.
Niedługo będę ponownie w innym celu , wtedy się zaanonsuję i przywiozę co nieco...
Pozdrawiam i na PW napiszę więcej (może jutro.)
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Witaj Izo!Ten powojnik to rzeczywiście "Matka Urszula Ledóchowska", mam u siebie.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, obiecuję podpisywać zdjęcia!!
Nie żałuj, że to nie montana, jest ładniejszy!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, jedno co jest pewne na 100 procent to rzeczywiście nie jest montana :;230
Ja bym stawiała na 'Miss Bateman' bo ma takie zielonkawe pregi na wierzchu płatków. Ale
jeśli ma też zielone pręgi pod spodem to pewnie Matka Urszula

Moja Miss Batman wyglada tak

Obrazek

Obrazek

Może to Ci trochę pomoże w rozpoznaniu ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś powojnik przepiękny :D nie przejmuj się, że nie Montana, jeszcze sobie dokupisz :D
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Powojnik śliczny, następną razą zwracaj uwagę na kształt liści- po nich bardzo łatwo odróżnisz wielkokwiatowego od montana.Ja tam byłbym zadowolony z takiej pomyłki. Raz na kilka lat przychodzi ostra zima i wtedy zazwyczaj ta odmiana wymarza.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuniu a ja bym chciała mieć taka pomyłkę u siebie w ogrodzie.
Fantastyczny powojnik. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale piękny , mam jeden biały ale nie znam nazwy , tylko kwitnie później , moje wszystkie są późniejsze i mają dopiero pąki ...
Mój album
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Tylu gości :shock: - jak miło! Tylko mam spore zaległości w odpisywaniu :oops: Wybaczcie proszę. Zaraz postaram się to naprawić i nikogo nie pominąć :D
Janko - u mnie nie wszystkie mają nawet pąki. Tylko ten taki "wyścigowy", ale pewnie był podpędzany...Pogoda chyba jak wszędzie :( - niby słonecznie, ale bardzo zimno i wietrznie.

Grażynko - dziękuję! Mi też się podoba - zobaczymy tylko jak będzie się sprawował, bo u mnie nie będzie miał lekkiego życia :oops:

Witaj Jurku! Miło, że zajrzałeś. Pewnie pierwszy raz u mnie. Dzięki za radę, ale mam w zasadzie zerowe doświadczenie z powojnikami. Muszę dopiero poszukać czym różnią się liście :oops:

Masz rację Agness. Gdzieś ją w końcu dopadnę.

Dzięki Wiesiu, że wpadłaś! To Twoja kwitnąca montana była przyczynkiem tego zakupu. Sprawdzę dziś te pręgi. Po zdjęciach najbardziej przypomina ten Twój "Miss Bateman" - szczegóły pasują - zielone pręgi, czerwone pręciki i nawet ten zielony środek. Niestety na stronce http://www.clematis.com.pl nie ma opisu tej odmiany. Czyżby nie była u nas dostępna? W takim razie skąd się u mnie wzięła? Nie wiem...

Moniu - dziękuję! Masz tyle różnych pięknych odmian, że warto podpisywać byśmy wiedzieli czego szukać w szkółkach. Choć u Ciebie większy wybór niż w niejednej szkółce. Aronia ma ładne kwiatki jak patrzy się z bliska. Z daleka nawet obficie kwitnąca nie robi takiego wrażenia.

Witaj Peonio! Miło Cię gościć! Zapraszam częściej. Dzięki za podpowiedź. Wciąż są pewne wątpliwości, ale najważniejsze żeby ładnie kwitł i rósł - dostał "kawał rury" do obrośnięcia ;:224

Krysiu - jak możesz po fakcie chwalić się, że byłaś :?: Mogłaś chociaż zadzwonić...Rozumiem jednak ten stres. Cieszę się, że jesteś zadowolona z komisji. Zapraszam gorąco w czerwcu. Będzie może cieplej i pewnie bardziej kolorowo. Chyba wiesz, że lubię biały kolor. Jednak ten powojnik powinien rosnąć gdzie indziej.

Dzięki Asiu za pomoc. Wszystko sprawdzam. Co do konwalii, to jeszcze sporo brakuje by to była łączka :wink:

Witaj nowy gościu roza333! Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do częstych odwiedzin. W zasadzie mój ogród ( działka) dopiero powstaje.

Jolu - cieszę się, że nie masz problemu z nadmiarem wody :wink: Kolejne kwiatki od Ciebie zaczynają kwitnąć. Niestety część skalniaczków z tej mieszanki nie nadaje się raczej na skalniak.

A skoro o skalniaku mowa to może pokażę swoje "dzieło":
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

tu.ja pisze: Jolu - Kolejne kwiatki od Ciebie zaczynają kwitnąć. Niestety część skalniaczków z tej mieszanki nie nadaje się raczej na skalniak.
Izuś no widzisz tak to pewnie bywa, że z tych mieszanek nasion nie do końca wiadomo co wyrośnie :) ..chociaż wg producenta to miały być rośliny skalniakowe ...... Nie ma to jak kupować nasionka konkretnej roślinki, wtedy na pewno wiadomo co to jest :) Ale wierzę, że znajdziesz dla nich inne miejsce :)

Łał :shock: skalniak coraz piękniejszy...roślinki ładnie się rozrastają...No i wygląda na dosyć duży :wink:
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale piękny skalniak , ciekawe kiedy mój powstanie ,, kamienie mam tylko czekam aż zięć mi przywiezie wywrotkę ziemi ... kwiaty też rosną na skalniaku pod lipką ale tam jest za ciasno .. znowu minął słoneczny i w miarę ciepły dzień , jednak warzywniak nadal nieopielony za mokro , może jutro chociaż uda się poruszyć trochę ziemię aby przeschła ...
Mój album
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Iza! Skalniak niesamowity! Dokonałaś wielkiego dzieła! (oczywiście razem z Małżonkiem).
To był świetny pomysł z taką aranżacją bunkra. Skalny ogród wygląda stabilnie, ciekawie, a w szczegółach jakby to było zdjęcie z jakichś w naturze alpejskich skałek!
Nigdy też nie wierzyłam, że powojniki zakwitną tak szybko...Coś niesamowitego! Piękne, wspaniałe...ta biel aż świeci...
Dziękuję Ci za serdeczne słowa co do mojej działki, jakoś to będzie... :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Wow!Ale skalniak!
Kiedy Ty zdązyłaś kobieto tyle kamieni przytargać na działkę ;:154 ????
Ale efekt jest powalający na kolana.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”