Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Clemoholizm.....
Nie ma tak, żeby nie można było znleźć miejsca na nasadzenia nowych odmian, wystarczy przed snem na spokojnie przeanalizować sytuację.
- redchilly
- 50p
- Od: 22 cze 2009, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ot, swięte słowa:)
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Jurku ,redchilly macie racje ale ja bym i tak chciała zobaczyć i oczywiście podziwiać wasze ukwiecone płoty ,balustrady,itp.,itd. 

-
Zobaczyć a podziwiać to nie jest tożsame w moim przypadku
U mnie cały czas pada, wegetacja zatrzymała się w miejscu, ale jak coś zakwitnie, to nie omieszkam się pochwalić.

U mnie cały czas pada, wegetacja zatrzymała się w miejscu, ale jak coś zakwitnie, to nie omieszkam się pochwalić.
- redchilly
- 50p
- Od: 22 cze 2009, o 23:16
U mnie też wegetacja stanęła. Co gorsza wilgoć zrobiła swoje. Właśnie poobcinałam wszystkie kwiaty u G. Cream i Moonlight - wczoraj dostały brzydkich kropek, a dziś zaczeły całe brązowieć. Już widzę szalejącego grzyba, jak tylko się ociepli...
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mówcie o chorobach, szkodniakch, brzydkich liściach, deszczach, uwiądach ... może to mnie odstraszy... ja nie powinnam tu wchodzić... a nie mogę się powstrzymać... i znów lista większa...Połówek mnie wymelduje...

Mam nadzieję100krotka pisze:Będzie pani zadowolonastolar pisze: Właśnie zakupiłem Arabellę , dwa razy Summer Snow ( Paul Farges) i jeden Mandżurski hi hi. Ciekawe co na to moja Żona jak je zobaczy

Proste jak drutkatarzynka575 pisze:Stolar a gdzie je posadzisz?

Dwa razy Paul Farges pójdą przy werandzie zamiast dwóch var Rubensów które (niestety) przemarzły tej zimy i w sobotę idzą pod szadel i do poczekalni ( może jeszcze puszczą na przyszły rok- mam kawał płotu do obsadzenia

A przy okazji stwierdziłem że ulubiona skałka mojej Żony ( jedyna zresztą na działce

więc Arabella i Mandżurski jak znalazł

Nie omieszkamkatarzynka575 pisze:jak już znajdziesz dla nich miejsce to pochwal się nimi

Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć 

Jurek pisze:Nie ma tak, żeby nie można było znleźć miejsca na nasadzenia nowych odmian, wystarczy przed snem na spokojnie przeanalizować sytuację.

Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Desperacko szukam w sklepach "omoshiro" niestety bez skutku, zauważyłam clematis pod nazwa "you are so funny" który na etykietce bardzo przypominał "omoshiro" sprzedawca tyle wiedział co ja ... czyli nic
.
Zwracam się wiec do was , czy ktoś widział czy słyszał o tym clematisie?

Zwracam się wiec do was , czy ktoś widział czy słyszał o tym clematisie?
- desertrose
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2008, o 10:58
Na spróbunek kupiłam wczesna wiosną Asao i Duchness of Edinburg...
Na urodziny zakwitł mi Asao i ... zachorowałam na więcej....
Zamówiłam Niobe, Jana Pawła II, Prezydenta i Jackmanii-
z silnym postanowieniem że po jednym dam teściowej i mamie- na Dzień Matki ;)
Ach... nie wiem czy się nie rozmyślę
Na urodziny zakwitł mi Asao i ... zachorowałam na więcej....
Zamówiłam Niobe, Jana Pawła II, Prezydenta i Jackmanii-
z silnym postanowieniem że po jednym dam teściowej i mamie- na Dzień Matki ;)
Ach... nie wiem czy się nie rozmyślę

Nie ma nic w sieci na temat takiego clemka. Nawet na stronie http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemalphasearch.cfm . gdzie są wszystkie zarejestrowane odmiany. Obawiam się, że to jakaś chałupnicza produkcja i bardzo możliwe, że nawet jest to któraś ze znanych odmian ale sprzedawana pod wymyśloną nazwą. Ryzyk fizyk. Jeśli roślina zdrowa, ładna i okazała - można wziąć, choćby z ciekawości. Ale nie masz pewności, że zakwitnie tak jakbyś chciała.gosia22 pisze:zauważyłam clematis pod nazwa "you are so funny"
czy ktoś widział czy słyszał o tym clematisie?
Z drugiej strony czasem pomyłki w oznaczeniach zdarzają się i doświadczonym producentom i pod znaną nazwą dostajemy nie to co byśmy chcieli

Mysza
-
Wygląda bardzo obiecująco- być może będziesz zadowolona z tej pomyłki. Jak sądzisz, co to za odmiana?myszek pisze: Mnie się tak przydażyło z Multi Blue i chyba z Mikołajem Kopernikiem, na którym mi bardzo zależało, a zaczyna kwitnąć tak:
A u mnie nic nowego, dziś kupiłem następnego.
Ciekawe, czy potwierdzą się słowa p. Buczackiego o tej odmianie (jaka ona och i ach;))

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Możesz zdradzić co to za odmiana z tymi och i ach?
...i ja przytargałam sobie dziś NELLY MOSER.Dylemat straszny miałam ,bo chciejstw w sklepie mnóstwo.OMOSHIRO musiałam odłożyć na potem
Ogromna ilość powojników o pełnych kwiatach 
PYTANIEczy ten clematis nadaje się do donicy na taras od strony południowej??To balkon osłonięty jedną stroną wyłożony kaflami i powiem szczerze dość tropikalny,Dobrze rosną tam pelargonie,kloniki ,ale nie mam pojecia czy powojnikowi będzie to odpowiadało,ale aż sie prosi puścić go po kracie na ciemnowiśniowa ścianę.Z takim założeniem go kupiłam ,ale jeśli Waszym zdaniem będzie mu tam za gorąco znajdę miejsce na ogrodzie.BRADZO PROSZE O RADĘ.POWOJNIK CZEKA NA DECYZJĘ

PYTANIEczy ten clematis nadaje się do donicy na taras od strony południowej??To balkon osłonięty jedną stroną wyłożony kaflami i powiem szczerze dość tropikalny,Dobrze rosną tam pelargonie,kloniki ,ale nie mam pojecia czy powojnikowi będzie to odpowiadało,ale aż sie prosi puścić go po kracie na ciemnowiśniowa ścianę.Z takim założeniem go kupiłam ,ale jeśli Waszym zdaniem będzie mu tam za gorąco znajdę miejsce na ogrodzie.BRADZO PROSZE O RADĘ.POWOJNIK CZEKA NA DECYZJĘ