Leśny ogród Eli -2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Eli -2009

Post »

U nas jest spokojnie....jak dotąd żadnej powodzi nie było...pamiętam tylko lekko przelewającą się wodę przez drogę jakieś....35 lat temu....owszem ,niebezpiecznie było kilka razy....mam od siebie 4 km Wisłę.....ale "obeszło nas".A to co pokazujesz to straszne....jak potem to uporządkować,jak żyć,gdzie......

Elu-mnie również bardzo się podobają Twoje zdj a szczególnie ro brunery i skalnicy....to arcydzieła....mogące się równać z profesjonalistami lub je nawet przewyższają....chyba że Ty do nich należysz....to zwracam honor ;:180
Właśnie wróciłam z szybkiego przbiegu ogródka i też znalazłam co nie chciałam..... :twisted:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Moniu :wit
To prawda, nie należy się spodziewać poprawy naszego klimatu, który na całym świecie się zmienia w zastraszającym tempie :shock:
Takie powodzie z pewnością będą nas nawiedzały częściej.
Tym bardziej ci, którzy są władni coś tu zdziałać, powinni się poczuwać do odpowiedzialności, a nie tylko brać pensje i pilnować ciepłych posadek :evil:
Mieli czas od powodzi w 1997 roku by coś poprawić, a co zaniedbali, to teraz wychodzi..... :evil:

Bardzo Ci dziękuje za informacje o magnolii, posadzę ją koło moich rh, skoro kwaśna ziemia jej nie przeszkadza. Jeszcze jej nie posadziłam, bo i kiedy jak tak leje codziennie.

Dziękuje za miłe słowa i pochwały ;:180

Pozdrawiam Cię cieplutko ;:167 ;:3
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kogra pisze:Elu miło było mi znów pospacerować po twoim małym raju.
;:3 Ci zostawiam, bo wszystkim już bardzo potrzebne. ;:196
Cieszę się Grażynko, że dla mnie znajdujesz czas, tyle jest pięknych ogrodów do odwiedzenia.
Słoneczka nam brak i to bardzo. Dzisiaj przy tym deszczu było tylko 6,5 stopnia.
Pojechałam zobaczyć jak przybrała od wczoraj woda na zalewie w Poraju :shock: :shock: :shock:
Zaraz pokażę jak to dzisiaj wyglądało....jest jeszcze gorzej :shock: :shock: :shock:

Trzymaj się cieplutko ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu, dziękuję Ci za wizytę :wit

Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądnęłaś.
Wystarczy wejść na Interię i można zobaczyć jak ta powódź na południu Polski wygląda:
http://polskalokalna.pl/raport/poludnie ... czy-z-woda

Woda w końcu opadnie, ale jak mieszkać w takim zalanym domu :?: Jak go osuszyć, tak by nadawał się dalej do użytku :?: Z pewnością trzeba będzie walczyć z grzybem, i czy da się taka walkę wygrać gdy fundamenty tak dokładnie przesiąkły skażoną wodą.
Gdyby tylko to, przecież taka woda wymywa szamba i niesie z sobą mnóstwo szkodliwych bakterii i innych zarazków, a przecież w niejednym podtopionym domu są małe dzieci.
Naprawdę żal mi jest patrzeć na ładne, nowe domki i ogródki, w które włożono sporo pracy i pieniędzy. Ja bym chyba sprzedała posesję położoną na zagrożonym powodzią terenie, bo sytuacja może się powtórzyć i to całkiem szybko, przy tych anomaliach pogodowych.

Co do zdjęć, to oczywiście bardzo mi miło, że się podobają, ale prawdę mówiąc, to muszę sobie przypomnieć, co i jak się ustawia, i w jakich okolicznościach, bo moje aparaty przeleżały w szafie całą zimę, prawie bezużytecznie i pozapominało mi się co nieco :oops: :oops: :oops:
Zimą pochłaniają mnie inne zajęcia. Fotografia 'kuleje' :(
Nie robię sobie żadnych notatek, tylko tak z pamięci zmieniam ustawienia.....no i trochę wyszłam z wprawy, ale już nad tym pracuję biegając po ogrodzie i pstrykają fotki roślinkom :oops: :wink:

Fajnie, że fiołek Ci się przyjął. Teraz powinien się rozsiać, więc za rok będziesz miała go dużo więcej.
A co z pnączem :?: Wysłałam Ci groszek szerokolistny, czy się przyjął :?:
To łatwa roślina. Wytwarza korzeń palowy, więc nie cierpi od suszy.
Tak sobie pomyślałam, że na Twoich piaskach będzie mu dobrze.

Dużo słoneczka Ci życzę ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

grazynarosa22 pisze:U nas jest spokojnie....jak dotąd żadnej powodzi nie było...pamiętam tylko lekko przelewającą się wodę przez drogę jakieś....35 lat temu....owszem ,niebezpiecznie było kilka razy....mam od siebie 4 km Wisłę.....ale "obeszło nas".A to co pokazujesz to straszne....jak potem to uporządkować,jak żyć,gdzie......

Elu-mnie również bardzo się podobają Twoje zdj a szczególnie ro brunery i skalnicy....to arcydzieła....mogące się równać z profesjonalistami lub je nawet przewyższają....chyba że Ty do nich należysz....to zwracam honor ;:180
Właśnie wróciłam z szybkiego przbiegu ogródka i też znalazłam co nie chciałam..... :twisted:
Witaj Grażynko, dzięki za odwiedzinki :wit

U mnie też nie ma zagrożenia powodzią, z czego ogromnie się cieszę. Mieszkam wystarczająco daleko od Warty, a przez piaski woda przesiąka szybko, nie ma zastoin.
Zadaję sobie takie same pytania i nie znajduję odpowiedzi.....może władze wysupłają trochę grosza, ale czy to wystarczy na powrót do normalności wszystkich poszkodowanych.... :roll: :?:

Dziękuję Ci za tak miłe słowa o moich, amatorskich fotkach.....nie jestem profesjonalistką.....jedynie miłośniczką fotografii, kompletną amatorką....więc Twoje porównanie sprawia mi wielką przyjemność.....serdeczne dzięki ;:167 ;:170 :tan :heja ;:138 ;:180

Twoje obserwacje tylko potwierdzają, że ślimorów jest ogrom.... :evil: :evil: :evil:

Pozdrawiam słonecznie ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obiecane fotki, na które wczoraj zabrakło mi czasu :(

Stan wody na zalewie w Poraju w dniu 17.05.2010r

Obrazek

I dzień później, to samo miejsce - 18.05.2010r :!: :!: :!:

Obrazek

Obrazek

Stan wody na zalewie w Poraju w dniu 17.05.2010r

Obrazek

I dzień później, to samo miejsce - 18.05.2010r :!: :!: :!:

Obrazek

Zalew jest niemal pełny po brzegi, tak dużo wody nie było w nim nawet podczas powodzi w 1997 roku.
Teraz sytuacja jest poważniejsza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu, przerażające to wszystko...
U mnie na szczęście dzisiaj przestało padać i nawet wyjrzało słońce. Najgorsze jest to, że w takich warunkach komary legną się na potęgę :twisted:
Oby magnolia rosła i kwitła jak najpiękniej!!
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167 :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monia68 pisze:Elu, przerażające to wszystko...
U mnie na szczęście dzisiaj przestało padać i nawet wyjrzało słońce. Najgorsze jest to, że w takich warunkach komary legną się na potęgę :twisted:
Oby magnolia rosła i kwitła jak najpiękniej!!
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167 :wit
Witaj Moniu :wit

Widziałam wczoraj w TV relację z helikoptera, który leciał nad zalanymi obszarami....koszmar....:shock: :shock: :shock:

U mnie tez już nie pada od wczoraj, ale zimno jest diabelnie.
Czekam teraz na słoneczko, żeby osuszyło mokry świat ;:3
Na komary kupiłam sobie 'Brosa' i się nim 'bronię' przed tymi 'pijawkami' :wink:
Dziękuje za życzenia dla magnolii :D

Pozdrawiam Cię cieplutko ;:167 :wit
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dla poprawy nastroju trochę przyjaznych foteczek z ogródka ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Eluś fotki roślinek zachwycające ;:63 Ty to masz talent do robienia zdjęć :D
Niestety relacja z powodzi to dramatyczny obraz :(
Skoro tak zachwalasz kurzaka to i ja muszę go zakupić....jeszcze go nie stosowałam..., ale spróbuję to może i moje hosty będą tak dorodne jak Twoje :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu przerażające widoki tej wszechobecnej wody, mam nadzieję, że w końcu pojawi się słońce i wszystko wróci do równowagi :? Portrety kwiatów super, piękny irysek i fiołeczek cudna kruszynka,i tak pięknie pokazana :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Elu :D
Zdjęcia jak zwykle mistrzowskie!! Bardzo mi się podoba irys w tym odcieniu fioletu.
Czy Bros nadaje się do zastosowania w ogrodzie? Nie da się wejść między rośliny :twisted: Mam nadzieję, że słońce szybko wszystko wysuszy.
Cieszę się, że od dwóch dni nie pada, jest ciepło, więc kolejne rh zakwitają :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

jolami pisze:Eluś fotki roślinek zachwycające ;:63 Ty to masz talent do robienia zdjęć :D
Niestety relacja z powodzi to dramatyczny obraz :(
Skoro tak zachwalasz kurzaka to i ja muszę go zakupić....jeszcze go nie stosowałam..., ale spróbuję to może i moje hosty będą tak dorodne jak Twoje :D
Witaj Joluś, jak miło, że zaglądnęłaś :wit

Jest mi niezwykle miło, że moje fotki nadal się podobają :D :tan
Kurzak mnie zaskoczył totalnie swoją skutecznością, ale faktem jest, że chyba go przedawkowałam i dlatego mam takie 'mutanty' :oops: :roll: :shock:
Undulata w ubiegłych sezonach dawała szansę fiołkowi labradorskiemu, a w tym roku nie ma o tym mowy. Urosła tak wysoko i tak dużymi liśćmi, że wcale go nie widać :shock:

Undulata w 2009 roku

Obrazek

Undulata w 2010 roku :!:

Obrazek

Na hoście 'Regal Splendor' zaś pojawiły się zmiany na brzegach liści, właśnie od przenawożenia i nadmiaru wilgoci w glebie :roll:

'Regal Splendor' -2010

Obrazek

Zachowaj więc Jolu umiar z kurzakiem, bo jest pierońsko silnym nawozem :!:

Pozdrawiam słonecznie ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

AGNESS pisze:Elu przerażające widoki tej wszechobecnej wody, mam nadzieję, że w końcu pojawi się słońce i wszystko wróci do równowagi :? Portrety kwiatów super, piękny irysek i fiołeczek cudna kruszynka,i tak pięknie pokazana :D
Witaj Agness, cieszę się, że i Ty mnie odwiedziłaś :wit

U mnie słoneczko właśnie wygląda zza chmur i zaraz idę działać w ogrodzie ;:3

Woda już zaczyna opadać, ale trzeba będzie się uporać z tym wszystkim, co po niej.....a to nie będzie nic dobrego..... :evil:

Fiołeczek fajnie się uzupełnia z jasnymi roślinami :wink:

Dziękuję za pochwały, to bardzo miłe i sprawia, że chce mi się dalej robić i wstawiać fotki :tan ;:180 ;:167

Pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monia68 pisze:Witaj, Elu :D
Zdjęcia jak zwykle mistrzowskie!! Bardzo mi się podoba irys w tym odcieniu fioletu.
Czy Bros nadaje się do zastosowania w ogrodzie? Nie da się wejść między rośliny :twisted: Mam nadzieję, że słońce szybko wszystko wysuszy.
Cieszę się, że od dwóch dni nie pada, jest ciepło, więc kolejne rh zakwitają :lol:
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167
Witaj Moniu, cieszę się, że nie zapominasz o mnie :wit

Moja córka nazywa go 'żałobnym', ze względu na ten kolor ;:111 a ja bym powiedziała 'tajemniczy' ;:109
Bros jest akurat dostępny w moich Żarkach, a jego skuteczność jest taka sobie, ale lepszy rydz jak nic :? Ja się nim pryskam cała i na jakiś czas wystarcza, komary nie siadają.

U mnie też nareszcie świeci słońce i trzeba to koniecznie wykorzystać :wink:

Moniu nie przyjrzałam się Twojej Rodgersji dokładnie, właściwie to zwróciłam tylko uwagę na jej bujny wzrost :roll:
Porównałam fotki i widzę różnicę w budowie liści.
Moja Rodgersja kasztanowcolistna ma liście zaokrąglone na końcach.
Nie ma takich wystających, wydłużonych ząbkowań jak na tej u Ciebie.
Bez wątpienia Twoja roślina, to jakaś inna odmiana, której nie znam.
Wybacz, że niechcący wprowadziłam Cię w błąd :oops: :oops: :oops:

Moja Rodgersja kasztanowcolistna

W 2009 roku
Obrazek

Twoja Rodgersja ma inne liście
Obrazek

Moja - w maju 2010 r
Obrazek

Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”