
Udziec polecam szczerze w różnych wersjach, bo jest bardzo smacznym mięsem, a jak wiadomo indyk ma mniej cholesterolu i jest zalecany wręcz w dietach.
ŚWIĄTECZNY INDYK FASZEROWANY
Składniki: 4 kg indyka, 1,5 kg kwaśnych jabłek, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 100 ml żubrówki, 10 dag masła, 2 łyżki konfitury z żurawiny, sól, pieprz.
Wykonanie: Indyka przyprawić z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka pokroić na ósemki bez pestek i włożyć do miski. Zalać żubrówką, dodać majeranek, posiekany czosnek, miód, wymieszać i tez odstawić na 2 godziny mieszając od czasu do czasu. Indyka faszerować jabłkami, spiąć, polać połową stopionego masła i wstawić na 30 minut do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec dodatkowo 30 minut na każdy kilo wagi. Podlewać co jakiś czas pozostałym masłem i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Poporcjować , do farszu jabłkowego dodać żurawinę, wymieszać i podawac do mięsa.