Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Izuś tulipanki masz przepiękne, ten rosnący przy pniu różowy z fioletowymi mazami u dołu- cudny :D
Epimedium śliczne, bardzo chciałam je u siebie posadzić, już wybrałam nawet na alle.... ale niestety stwierdziłam, że nie będę miała go gdzie wcisnąć, roślinki u mnie nawtykane prawie piętrowo :roll: i muszę sobie odmawiać, chociaż nie jest to łatwe :roll: Izuniu jak Twoja delosperma, odbiła :?: moja niestety nie :cry:
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

agape pisze:Izo!
W Twoim ogrodzie widać już tyle roślin. Widać Twoja pasja, co do targów bardzo ubogaca Twoją działkę. Gdzie człowiek nie stąpi, tam coś ciekawego zerka kwitnącym oczkiem.
Najbardziej podoba mi się, jak o tym opowiadasz. Tak krok po kroku. Pewnie, że najłatwiej jest kupić wszystko naraz, ale o ileż ciekawiej jest jak dzień po dniu, coś nowiutkiego, czasem pojedyncze rośliny odnajdują się w ogrodzie.
Niezmiennie podziwiam że wszystko pamietasz - i nazwy i gatunki i gdzie to posadzone!
Nie wyobrażam sobie, aby "zrobić" ogród tak od razu. Kupić i posadzić wszystko. A potem co? Co dalej?
Chyba dlatego nie mam serca do ogrodów zakładanych przez profesjonalne firmy.
Tujko ale nie to chciałam Ci napisać. Wiem że też dostałaś nasiona iksji od Agnieszki72. Moje właśnie dopiero teraz zaczynają kiełkować. A co z Twoimi? Napisz mi koniecznie!
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Iza a gdzie zdjęcia zdobyczy z targów?
Moje już są i Eli też. :D
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie! Miło mi, że tylu gości mnie odwiedza.
Monia - magnolia się spisała, ale za to migdałek kwitnie mizernie w tym roku. On niestety nie miał żadnego okrycia na zimę i teraz jest mało efektowny. Dziękuję w imieniu tulipanów :wink: Niektóre dopiero w pąkach.
Miło mi Cię gościć Wiesiu. Zapraszam - zaglądaj, bo to jeszcze nie koniec tulipanów u mnie. Mam kilka późnych odmian.
Aga - to bardzo miłe co piszesz i schlebia mi. Przeceniasz mnie jednak. Z tą pamięcią bywa różnie. Nie raz zdarzyło mi się wykopać coś przy sadzeniu nowych nabytków :oops:. Nie wszystko mam pozaznaczane. Początkowo wcale nie zwracałam uwagi na nazwy. Sporo gatunków po prostu znam, ale z odmianami mam przeważnie kłopot. Choć zdarzają się wyjątki. Niektóre nazwy nie wiadomo dlaczego same zapadają w pamięć. Nie wiem czy to kwestia skojarzeń, podobieństw czy podświadomości. Teraz staram się stawiać znaczniki z nazwą odmiany przy nowych roślinach, ale niestety po zimie wiele znaczników wyblakło doszczętnie i znów roślinki są NN :roll: Najgorsze jest to, że moja działka jest jak pudełko puzzli. Nawet oczami wyobraźni nie widzę jej jako całości. Składam po kawałeczku i zobaczymy co wyjdzie :wink:
No cóż - Jacku - solidne deszcze raczej nie służą kwiatom. Najgorzej wyglądają papuzie u mnie. Reszta jakoś daje sobie radę, ale porządnej ulewy u mnie nie było. Fiołek palczasty dopiero w tym roku zaprezentował swoje wdzięki i pozytywnie mnie zaskoczył. Napisałam pw.
Agness - ja z niektórych roślin też muszę rezygnować, bo raczej trudno im przeżyć zimę u mnie. Epimedium na szczęście poradziło sobie. Delospermy chyba jednak nie. Żadna nie odbija :( Ta zima była wyjątkowo mroźna i wyjątkowo długa.
Mam podobne odczucia Marysiu. Działka nie jest mi potrzebna by ją "mieć" tylko po to by na niej "dziubać" i dosadzać :wink: . O porażce z sianiem tej iksji pisałam na poprzedniej stronie. U mnie nic nie wzeszło, ale dostanę siewki od Ani-Raczek.
Aniu - już się poprawiam.

Wczoraj byłam na długo oczekiwanych targach. Niestety wróciłam zawiedziona. Zakupy mizerne. Wystawców w porównaniu do poprzednich edycji było znacznie mniej, ceny wyższe, a rośliny mało atrakcyjne ( jak dla mnie ). Przeważały balkonowo-rabatowe. To pewnie efekt terminu.
Do domu przywiozłam:
Obrazek - azalia japońska NN
Obrazek - goryczka - w zasadzie też NN
Obrazek - biała inkarwilla - długo poszukiwana przeze mnie
Obrazek - dzwonek skupiony w kolorze białym - też prosto z mojej listy chciejstw
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Iza azalia japońska w ładnym kolorze , biały dzwonek skupiony tez bym chciała :D .Targi ogrodnicze w moim regionie też nie oferują nic ciekawego. Parę lat wstecz było dużo ciekawych roślinek a teraz szkoda gadać.
;:196 Kaśka
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu! Zastanawiam się czy to czasem nie jest nasza wina - może zrobiłyśmy się bardziej wybredne...
Myślę, że te targi nie dość, że były przekładane to i tak zrobili za wcześnie. W moim rejonie byliny dopiero budzą się ze snu zimowego i mają mało atrakcyjny wygląd. A większość kupuje oczami. I wcale mnie to nie dziwi. Ja w zasadzie też wolę widzieć co kupuję - szczególnie jeśli sprzedawca nie bardzo wie co sprzedaje :wink:

Ze względu na wyjazdy i nieciekawą pogodę mam spore zaległości. Nie posadziłam jeszcze ciepłolubnych gatunków. Dalie, mieczyki ( od Amby ), canny, tuberoza i frezja wciąż czekają na swoje miejsce :oops:
Trochę zaległych fotek:
Obrazek pigwowiec ładnie kwitnie, ale coś słabo mi owocuje
Obrazek - kuklik rozwinął pierwszego kwiatka
Obrazek Obrazek - a ten nie wiadomo skąd się tu wziął...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ten murek z resztek płyt z wiekiem coraz ładniejszy... :wink:
Jak go zobaczyłem na ostatnim zdjęciu to aż się zacząłem zastanawiać, gdzie by mi pasował :;230
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izuniu piszesz,że dalie itp jeszcze nie posadzone do gruntu ...
To ja jestem ciut lepsza bo w sobotę poszły do gruntu podkiełkowane kłącza wysokich dalii a dziś część z doniczek ( dalii niskich - takie jak Tobie dałam) już z pąkami kwiatowymi.
Trochę się boje o nie bo wciąż jesteśmy przed "zimnymi ogrodnikami" ale mąż marudzi,że czekam z robotą zbyt długo... aż się zestresowałam niepotrzebnie bo działka ma być miejscem przyjemności a nie ...
Jutro ruszy do Ciebie przesyłka - roślinki wg wcześniejszych uzgodnień.
Pozdrawiam życząc dużoooooooo ;:3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Krzyśku! Zastanawiam się jak go teraz "wykorzystać" od tej strony...
Krysiu - jesteś dużo lepsza, nie tylko ciut. U mnie jakoś wszystko się ślimaczy w tym roku. To chyba przez te pogodę. Jakoś nie może wyklarować się na dobre. Też tak sobie myślałam o tych "ogrodnikach". Na razie wygląda, że nie będzie tak źle. Za przesyłkę z góry dziękuję jak tylko dojdzie dam znać. Słoneczko nam wszystkim by się przydało :D
Choć u większości pewnie tulipany i narcyze są już tylko wspomnieniem u mnie wciąż królują.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Widzę Iza, że polujemy na podobne rośliny - białą inkarwillę i dzwonek skupiony. Cieszę się, że udało Ci się je wypatrzeć na targach. Ja też niestety coraz mniej widzę roślin, które by mnie zadowalały :;230 Na szczęście odkrywam nowe fajne szkółki w moim regionie. W jednej takiej wypatrzyłem śniegowca i orszelinę ale ceny mnie przystopowały.
Ładne narcyzy pokazałaś. Tych z ostatniego zdjęcia nie znam :shock:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Izuniu widzę że u Ciebie w ogrodzie same pięknotki :lol:zakupy fajne...
Kochanie chciałam Ci powiedzieć że Hibiskusy wylazły z ziemi ;:109 wiesz jak się cieszę :lol:

Dziękuję Kochanie ;:167 ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Pieknie i coraz piekniej w Twoim ogrodzie.
Moj pigwowiec, tez nie owocuje-przesadzany rok w rok(szuka miejsca)moze to jest powodem.

Pozdrawiam Markus
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izuniu, Twoja nowa azalia to Kermesina Rose, śliczna!!
Miłego wieczoru ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Moniko! Wiedziałam, że na Ciebie można liczyć ;:196 Muszę jej przygotować odpowiednie miejsce. Na razie zdobi balkon ( jak wiele innych roślin :oops: ).
Witaj Markusie ! Miło, że znalazłeś chwilę na odwiedziny. Też myślałam by przesadzić swojego pigwowca na bardziej słoneczne stanowisko, ale jest podsadzony kilkoma odmianami zawilców i nie chciałabym ich stracić przy wykopywaniu. Chyba jednak zostanie na tym miejscu, a ja kupię drugi egzemplarz :wink:
Jolu - cieszę się razem z Tobą! Dziękuję za miłe słowa!
Chyba jesteś w trochę lepszej sytuacji ze szkółkami Jacku. W moim regionie nie ma ich zbyt wiele. Te narcyze to "Ice Follies". Jeśli uda mi się zebrać nasiona białego dzwonka skupionego to Ci podeślę. W zeszłym roku kupiłam sporo różnych odmian narcyzów, ale nie widzę wszystkich jakie miały być :(

Przez dwa dni troszkę podgoniłam prace ogródkowe. Przesadziłam i rozdałam truskawki, posadziłam ismenę i dalie. Rośliny z przesyłki od Krysi też już znalazły swoje miejsce na rabatach :D . Wczoraj wygnała nas z działki pierwsza wiosenna burza. A dzisiaj jest znów zimno i mokro. Byłam opryskać róże od mszycy, ale pewnie on nie pomoże przy takiej pogodzie. Mam prawie przygotowane miejsce pod powojnik montana ( dzięki Wiesiu - to u Ciebie na niego zachorowałam) - on już szykuję się do kwitnienia na balkonie :wink:

Obrazek - przy takiej pogodzie magnolia szybko przekwita
Obrazek - gajowiec żółty
Obrazek - coś na skalniaku szykuje się do kwitnienia
Obrazek - wciąż piękne tulipany "Ballerina"
Obrazek - czosnek niedźwiedzi
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Witaj :) ładne fotki - takie "niedeszczowe " . Mam też ten czosnek - lubie tę roślinkę :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”