Mam i ja :D
- m@jk@
- 500p
- Od: 9 wrz 2009, o 03:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mam i ja :D
Piękne nowości, ja hoje ukorzeniałam normalnie w wodzie bez żadnego wymyślania i puściła szybko ładne duże korzonki.
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
To `patyczkowate` to Rhipsalis.
O ukorzenianiu to tu zaraz pewnie znawcy tematu się wypowiedzą

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- esti42
- 1000p
- Od: 21 sty 2009, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu ta hojka to australis a to małe to odmiana gruboszka "hobbit" zwany uchem shreka 

JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA
Pozdrowionka ASIA

- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Kasiu trzymam kciuki za ukorzenianie hojek 

Dziękuje za podpowiedź - bardzo pomogłaśmaribat pisze:To `patyczkowate` to Rhipsalis.

Dziękuje, to ułatwia sprawęesti42 pisze:Kasiu ta hojka to australis a to małe to odmiana gruboszka "hobbit" zwany uchem shreka

też tak chyba zrobię - za pierwszym razem nie będę kombinowaćm@jk@ pisze:Piękne nowości, ja hoje ukorzeniałam normalnie w wodzie bez żadnego wymyślania i puściła szybko ładne duże korzonki.
ja teżtreissi pisze:Kasiu trzymam kciuki za ukorzenianie hojek

****************************************************************************************************
Prosiłabym o identyfikację tych dwóch "okazów". Zapomniałam o nich zupełnie - ten w kropki jest dość wytrzymały i ładnie oraz szybko rośnie. A to gruboszowate to dziwadło jakich mało - podobne jest do arborescens ale te pomponikowe kwiatki są mylące

- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Kasiu ta pierwsza roślinka wygląda mi na krotona
Na sucholubkach się nie znam....czy to coś na końcach listków to pąki

Na sucholubkach się nie znam....czy to coś na końcach listków to pąki

Nie - to już kwiatki - mają taka papierową strukturę jak kwiatki kaktusów i są w kształcie pompona 
To nie kroton... liście nie ma wybarwionych jak kroton tylko ma takie kompletnie nakrapiane - i nie ma widocznych nerwów na liściach.

To nie kroton... liście nie ma wybarwionych jak kroton tylko ma takie kompletnie nakrapiane - i nie ma widocznych nerwów na liściach.
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu ja bym zgodziła się z Anią odnośnie Krotona. Układ listków na łodydze tylko z nim mi się kojarzą.
A ten sukulencik z pomponikami, baaaardzo orginalny. Poraz pierwszy się z nim spotykam
A ten sukulencik z pomponikami, baaaardzo orginalny. Poraz pierwszy się z nim spotykam

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Też podejrzewałam krotona, ale to wybarwienie liści jest nietypowe... Mam takie zdjęcie (nie pamiętam skąd je mam i mam nadzieję, że nikt mnie za nie nie ścignie
)

No i kształt liści do żadnego nie pasuje
No ale może jeszcze jak podrośnie to się okaże
może to i kroton.
A ten sukulent spędza mi sen z powiek - może to zwykły jakiś ale akurat kwitnący?

No i kształt liści do żadnego nie pasuje

A ten sukulent spędza mi sen z powiek - może to zwykły jakiś ale akurat kwitnący?
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Poszperałam trochę i znalazłam dokładną nazwę tego krotona a mianowicie Codiaeum variegatum 'Gold Dust' bynajmniej tak mi się wydaje
A to na sucholubku to są już kwiatuszki
Fajnie się prezentują 

A to na sucholubku to są już kwiatuszki

Andziax007 To może być ten... Właśnie zauważyłam, że prawie każdy liść ma inny kształt - może dlatego że on młodzieniaszek jeszcze
Kurcze - nie pamiętam skąd go mam... Dziękuję Wam za pomoc.
Bardzo bym chciała się dowiedziec nazwy tego sukulenta - może grzdyl zajrzy.

Bardzo bym chciała się dowiedziec nazwy tego sukulenta - może grzdyl zajrzy.
- pati1311
- 500p
- Od: 11 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ja ukorzeniam hojki w wodzie-dla mnie tak najbezpieczniej bo widzę co się dzieje

ale ja od nie dawna zahojowałam i innych sposobów jeszcze nie wypróbowałam...
fajowy ten krotonik i pączusie też

Stawiam się na rozkaz.
Te "kwiatki" są przyklejone lub umocowane na szpilce.
Trudno dokładnie zidentyfikować tę roślinę ze względu na niewyraźne zdjęcie, na dodatek miał zbyt mało światła, gdyż nowy przyrost jest bardzo wyciągnięty. Na pewno jest to jakiś Cotyledon lub Crassula.

To nie papierowa struktura, lecz prawdziwy papier.Kasia86 pisze:mają taka papierową strukturę

Trudno dokładnie zidentyfikować tę roślinę ze względu na niewyraźne zdjęcie, na dodatek miał zbyt mało światła, gdyż nowy przyrost jest bardzo wyciągnięty. Na pewno jest to jakiś Cotyledon lub Crassula.