Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja kolekcja na początek
Sugeruję sprawdzić tutaj: http://www.desert-tropicals.com/Plants/sci_names.html. To tak na prawdę jedyne rozsądne miejsce w Sieci, w miarę dobre dla całej rodziny Cactaceae. Jeśli chodzi o poszczególne rodzaje to jest kilka lepszych miejsc (np. dla rodzajów Rebutia, Echinocereus, Mammillaria).
A najbardziej aktualna nazwa dla tej roślinki to Echinopsis chamaecereus. A jeśli uznać samodzielność rodzaju Lobivia to roślinka powinna nazywać się Lobivia silvestrii. Oczywiście pod warunkiem, że mamy do czynienia z oryginałem a nie hybrydą z innymi lobiwiami.
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... ereus.html
A najbardziej aktualna nazwa dla tej roślinki to Echinopsis chamaecereus. A jeśli uznać samodzielność rodzaju Lobivia to roślinka powinna nazywać się Lobivia silvestrii. Oczywiście pod warunkiem, że mamy do czynienia z oryginałem a nie hybrydą z innymi lobiwiami.
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... ereus.html
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie najgorsza jest też strona http://cactiguide.com/ - jest tam więcej zdjęć. Dla rebucji np. polecam stronkę http://hornad.fei.tuke.sk/~suba/Reb/ , z której ja osobiście mocno korzystam pod kątem swoich mediolobiwek. No i dla mnie osobiście medio pozostaną mediolobiwkami, a chama, chamaecereusem :]
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Dzięki, myślę, że teraz powinno być dobrze
Tak to jest jak kolekcja jest jedna wielką hybrydą (oprócz kilku najprawdopodobniej oryginalnych), ale i tak mam do niej sentyment 
Dzięki czarny za stronki

Dzięki czarny za stronki

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ale to ma pewne konsekwencje. Bo co na przykład poczniesz z taką nowo opisaną Rebutia malochii. Nie ma żadnego opisu tej roślinki z nazwą rodzajową Mediolobivia. A to jest właśnie mediolobiwka. Więc używanie nazwy, która nie istnieje jest zupełnie bez sensu. Chyba, że napiszesz własną ksiażkę o mediolobiwiach i tam oficjalnie zmienisz nazwę tej rebucji na medio. Wtedy nie będzie problemu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Trafna uwaga. Pozostałbym przy Rebutia skoro jest w użyciu (w domyśle mając Mediolobivia) 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No cóż, jeśli o mnie chodzi, kupując nasiona od Berchta pisało jak byk 'Mediolobivia malochii'. I tego się będę trzymał, tym bardziej, że to tylko 3 sieweczki :] Tym bardziej, że w tym niedawnym anglojęzycznym artykule naukowym pisali, że jednak medio są sporo daleko genetycznie od klasycznych rebucji.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Artur 89 ,ale na noc to chyba jeszcze nie zostawiasz na balkonie? Ja słoneczne dni też wystawiam ,ale mam dusze na ramieniu ,ze będzie za zimno 

- Artur89
Wiesz, już dwa razy latałem z nimi (4 kursami na dwóch blachach do ciasta, bo było ciepło a prognozowali ochłodzenie), teraz pogoda ma być lepsza i temp. znośna więc zostawiłem je na balkonie; mają ochronę przed deszczem. Siedzą przy ścianie więc będą miały cieplej. Trzeba tez mieć na uwadze, że temp. prognozowana jest niższa od tej rzeczywistej, bo w miastach jest cieplej, jeszcze Dolny Śląsk (wyspa ciepła)nolina pisze:Artur 89 ,ale na noc to chyba jeszcze nie zostawiasz na balkonie? Ja słoneczne dni też wystawiam ,ale mam dusze na ramieniu ,ze będzie za zimno

- Artur89
Tak w przerwie w zarywaniu nocy nad ochroną środowiska
Proponuje kliknąć na fotki by zobaczyć w pełnym wymiarze i jakości
Parodia auerispina lepszej jakości fota z lustrzanki

Naliczyłem 8 pąków w różnej fazie rozwoju
Notocactus ottonis tez z lustrzanki

Powoli lecz sukcesywnie powiększa swoje 'włochate' pąki.

Proponuje kliknąć na fotki by zobaczyć w pełnym wymiarze i jakości

Parodia auerispina lepszej jakości fota z lustrzanki

Naliczyłem 8 pąków w różnej fazie rozwoju

Notocactus ottonis tez z lustrzanki

Powoli lecz sukcesywnie powiększa swoje 'włochate' pąki.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Bercht jako handlarz bardzo chętnie dzieli "włos na czworo" bo oczywiście jest zainteresowany zwiększeniem ilości pozycji w swojej ofercie. I bardzo dobrze, że tak robi. Jeśli posługiwałby się obecnie obowiązującą nomenklaturą to jego oferta byłaby bardzo uboga a wiele ciekawych roślin byłoby niedostępnych.czarny pisze:No cóż, jeśli o mnie chodzi, kupując nasiona od Berchta pisało jak byk 'Mediolobivia malochii'. I tego się będę trzymał, tym bardziej, że to tylko 3 sieweczki :] Tym bardziej, że w tym niedawnym anglojęzycznym artykule naukowym pisali, że jednak medio są sporo daleko genetycznie od klasycznych rebucji.
Natomiast oczywiście posługuje się on niezgodnymi z ogólnymi zasadami nomenklatury nazwami. Bo nikt zgodnie z obowiązującymi prawidłami (czyli publikacja w czasopiśmie lub w książce) do tej pory nie skorygował opisu Rebutia malochii na Mediolobivia malochii. Z mediolobiwiami jest dodatkowy problem, bo ten rodzaj jako taki jest utworzony przez Backeberga błędnie. Zasadą podstawową w nomenklaturze jest to, że prawo istnienia ma zawsze nazwa utworzona wcześniej. A przed rodzajem Mediolobivia Backeberga został utworzony rodzaj Digitorebutia Fric & Kreuzinger. A zatem jeśli ktoś chce się upierać przy wydzielaniu medio z rodzaju Rebutia to powinien używać nazwy rodzajowej Digitorebutia. Zwrócił mi na to uwagę Walter Rausch 3 lata temu, choć on osobiście włączył wszystkie medio do rodzaju Lobivia i także tej nazwy rodzajowej można obecnie używać.
Zatem podsumowując - najlepiej używać takiej nazwy rodzajowej, jaka obecnie obowiązuje lub z jaką jest związana jakaś całościowa publikacja, obejmująca wszystkie obecnie znane gatunki. I tutaj najlepszym wyborem jest nazwa rodzajowa Rebutia, bo jest z nią związanej sporo literatury (np. ksiażka Pillbauma) oraz jest to obecnie obowiązująca nazwa rodzajowa, w której popełniane są wszystkie opisy nowo odkrytych gatunków.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
To się nazywa merytoryczna odpowiedź, hehe
Dzięki linkom do stron z bogatym dorobkiem poprawnie opisanych roślin doszedłem do innej strony i zobaczyłem coś co można opisać w dwóch słowach... matko jedyna!
Nauczyciel o rękach do kwiatów
Myślę, że to dobra stronka do identyfikacji kaktusów 
Na początku wytypowałem, że jest to Rebutia muscula , jednak po zajrzeniu na tą stronę okazało się, że mam raczej roślinę o nazwie Rebutia spinosissima. Zaznaczę, że roślinę kupiłem od hodowcy także, raczej nie jest to hybryda ani jakaś holenderka. Nawet synonim jest inny - Rebutia fiebrigii.

Nauczyciel o rękach do kwiatów

Na początku wytypowałem, że jest to Rebutia muscula , jednak po zajrzeniu na tą stronę okazało się, że mam raczej roślinę o nazwie Rebutia spinosissima. Zaznaczę, że roślinę kupiłem od hodowcy także, raczej nie jest to hybryda ani jakaś holenderka. Nawet synonim jest inny - Rebutia fiebrigii.

- Artur89
- Artur89
Fotorelacja z dzisiejszego wypadu na Bielany; Obi - Tylko trzy foty bo babka z ochrony się obudziła, że nie wolno robić zdjęć (szybko - bo już pstrykam od października)
Echinopsis subdenudata (trochę drogie bo za 17zł bez grosza, ale duże)

Euphorbia

A także:
Astrophytum ornatum
Astrophytum myriostigma tricostata (pewnie mieszaniec)
Opuncja figowa z i bez kwiatów (ta bez kwiatów tańsza)
Cylindropuntia spinsior
i sporo mamilarek
Echinopsis subdenudata (trochę drogie bo za 17zł bez grosza, ale duże)

Euphorbia

A także:
Astrophytum ornatum
Astrophytum myriostigma tricostata (pewnie mieszaniec)
Opuncja figowa z i bez kwiatów (ta bez kwiatów tańsza)
Cylindropuntia spinsior
i sporo mamilarek

- Artur89
!!! W tą niedzielę i poniedziałek odbędzie się WIELKI KIERMASZ OGRODNICZY pod Iglica we Wrocławiu. Wstęp wolny; od 10:00-18:00. Co dla nas ważne? To, że będą tam producenci kaktusów i sukulentów
Więcej info TUTAJ
Pzdr.! i do zobaczenia na kiermaszu
Hehe uwielbiam Wrocław 

Pzdr.! i do zobaczenia na kiermaszu

Tobie to dobrze, jak nie wysypy w marketach, to ogrody, wystawy itp 
Lubię te fotorelacje, jest co podziwiać
Pozdrawiam ;)

Lubię te fotorelacje, jest co podziwiać

Pozdrawiam ;)