Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja kolekcja na początek

Post »

Sugeruję sprawdzić tutaj: http://www.desert-tropicals.com/Plants/sci_names.html. To tak na prawdę jedyne rozsądne miejsce w Sieci, w miarę dobre dla całej rodziny Cactaceae. Jeśli chodzi o poszczególne rodzaje to jest kilka lepszych miejsc (np. dla rodzajów Rebutia, Echinocereus, Mammillaria).
A najbardziej aktualna nazwa dla tej roślinki to Echinopsis chamaecereus. A jeśli uznać samodzielność rodzaju Lobivia to roślinka powinna nazywać się Lobivia silvestrii. Oczywiście pod warunkiem, że mamy do czynienia z oryginałem a nie hybrydą z innymi lobiwiami.
http://www.desert-tropicals.com/Plants/ ... ereus.html
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie najgorsza jest też strona http://cactiguide.com/ - jest tam więcej zdjęć. Dla rebucji np. polecam stronkę http://hornad.fei.tuke.sk/~suba/Reb/ , z której ja osobiście mocno korzystam pod kątem swoich mediolobiwek. No i dla mnie osobiście medio pozostaną mediolobiwkami, a chama, chamaecereusem :]
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Dzięki, myślę, że teraz powinno być dobrze :wink: Tak to jest jak kolekcja jest jedna wielką hybrydą (oprócz kilku najprawdopodobniej oryginalnych), ale i tak mam do niej sentyment :)

Dzięki czarny za stronki :)
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ale to ma pewne konsekwencje. Bo co na przykład poczniesz z taką nowo opisaną Rebutia malochii. Nie ma żadnego opisu tej roślinki z nazwą rodzajową Mediolobivia. A to jest właśnie mediolobiwka. Więc używanie nazwy, która nie istnieje jest zupełnie bez sensu. Chyba, że napiszesz własną ksiażkę o mediolobiwiach i tam oficjalnie zmienisz nazwę tej rebucji na medio. Wtedy nie będzie problemu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trafna uwaga. Pozostałbym przy Rebutia skoro jest w użyciu (w domyśle mając Mediolobivia) :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

No cóż, jeśli o mnie chodzi, kupując nasiona od Berchta pisało jak byk 'Mediolobivia malochii'. I tego się będę trzymał, tym bardziej, że to tylko 3 sieweczki :] Tym bardziej, że w tym niedawnym anglojęzycznym artykule naukowym pisali, że jednak medio są sporo daleko genetycznie od klasycznych rebucji.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Artur 89 ,ale na noc to chyba jeszcze nie zostawiasz na balkonie? Ja słoneczne dni też wystawiam ,ale mam dusze na ramieniu ,ze będzie za zimno :D
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nolina pisze:Artur 89 ,ale na noc to chyba jeszcze nie zostawiasz na balkonie? Ja słoneczne dni też wystawiam ,ale mam dusze na ramieniu ,ze będzie za zimno :D
Wiesz, już dwa razy latałem z nimi (4 kursami na dwóch blachach do ciasta, bo było ciepło a prognozowali ochłodzenie), teraz pogoda ma być lepsza i temp. znośna więc zostawiłem je na balkonie; mają ochronę przed deszczem. Siedzą przy ścianie więc będą miały cieplej. Trzeba tez mieć na uwadze, że temp. prognozowana jest niższa od tej rzeczywistej, bo w miastach jest cieplej, jeszcze Dolny Śląsk (wyspa ciepła) :lol: Myśle, że dadzą sobie radę (tylko środa ma być deszczowa tj. burzowa).
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak w przerwie w zarywaniu nocy nad ochroną środowiska :wink:
Proponuje kliknąć na fotki by zobaczyć w pełnym wymiarze i jakości :lol:

Parodia auerispina lepszej jakości fota z lustrzanki
Obrazek

Naliczyłem 8 pąków w różnej fazie rozwoju :D

Notocactus ottonis tez z lustrzanki
Obrazek

Powoli lecz sukcesywnie powiększa swoje 'włochate' pąki.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

czarny pisze:No cóż, jeśli o mnie chodzi, kupując nasiona od Berchta pisało jak byk 'Mediolobivia malochii'. I tego się będę trzymał, tym bardziej, że to tylko 3 sieweczki :] Tym bardziej, że w tym niedawnym anglojęzycznym artykule naukowym pisali, że jednak medio są sporo daleko genetycznie od klasycznych rebucji.
Bercht jako handlarz bardzo chętnie dzieli "włos na czworo" bo oczywiście jest zainteresowany zwiększeniem ilości pozycji w swojej ofercie. I bardzo dobrze, że tak robi. Jeśli posługiwałby się obecnie obowiązującą nomenklaturą to jego oferta byłaby bardzo uboga a wiele ciekawych roślin byłoby niedostępnych.
Natomiast oczywiście posługuje się on niezgodnymi z ogólnymi zasadami nomenklatury nazwami. Bo nikt zgodnie z obowiązującymi prawidłami (czyli publikacja w czasopiśmie lub w książce) do tej pory nie skorygował opisu Rebutia malochii na Mediolobivia malochii. Z mediolobiwiami jest dodatkowy problem, bo ten rodzaj jako taki jest utworzony przez Backeberga błędnie. Zasadą podstawową w nomenklaturze jest to, że prawo istnienia ma zawsze nazwa utworzona wcześniej. A przed rodzajem Mediolobivia Backeberga został utworzony rodzaj Digitorebutia Fric & Kreuzinger. A zatem jeśli ktoś chce się upierać przy wydzielaniu medio z rodzaju Rebutia to powinien używać nazwy rodzajowej Digitorebutia. Zwrócił mi na to uwagę Walter Rausch 3 lata temu, choć on osobiście włączył wszystkie medio do rodzaju Lobivia i także tej nazwy rodzajowej można obecnie używać.
Zatem podsumowując - najlepiej używać takiej nazwy rodzajowej, jaka obecnie obowiązuje lub z jaką jest związana jakaś całościowa publikacja, obejmująca wszystkie obecnie znane gatunki. I tutaj najlepszym wyborem jest nazwa rodzajowa Rebutia, bo jest z nią związanej sporo literatury (np. ksiażka Pillbauma) oraz jest to obecnie obowiązująca nazwa rodzajowa, w której popełniane są wszystkie opisy nowo odkrytych gatunków.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To się nazywa merytoryczna odpowiedź, hehe :) Dzięki linkom do stron z bogatym dorobkiem poprawnie opisanych roślin doszedłem do innej strony i zobaczyłem coś co można opisać w dwóch słowach... matko jedyna!

Nauczyciel o rękach do kwiatów :D Myślę, że to dobra stronka do identyfikacji kaktusów :)

Na początku wytypowałem, że jest to Rebutia muscula , jednak po zajrzeniu na stronę okazało się, że mam raczej roślinę o nazwie Rebutia spinosissima. Zaznaczę, że roślinę kupiłem od hodowcy także, raczej nie jest to hybryda ani jakaś holenderka. Nawet synonim jest inny - Rebutia fiebrigii.

Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejny raz Ogród Botaniczny mile mnie zaskoczył. Tym razem kwitnie bardzo stary osobnik :wink:

Cereus
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i to jak na razie tyle bo musze lecieć na zielone dachy :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotorelacja z dzisiejszego wypadu na Bielany; Obi - Tylko trzy foty bo babka z ochrony się obudziła, że nie wolno robić zdjęć (szybko - bo już pstrykam od października)

Echinopsis subdenudata (trochę drogie bo za 17zł bez grosza, ale duże)
Obrazek

Obrazek

Euphorbia
Obrazek

A także:
Astrophytum ornatum
Astrophytum myriostigma tricostata (pewnie mieszaniec)
Opuncja figowa z i bez kwiatów (ta bez kwiatów tańsza)
Cylindropuntia spinsior
i sporo mamilarek :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

!!! W tą niedzielę i poniedziałek odbędzie się WIELKI KIERMASZ OGRODNICZY pod Iglica we Wrocławiu. Wstęp wolny; od 10:00-18:00. Co dla nas ważne? To, że będą tam producenci kaktusów i sukulentów :D Więcej info TUTAJ
Pzdr.! i do zobaczenia na kiermaszu :) Hehe uwielbiam Wrocław :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

Tobie to dobrze, jak nie wysypy w marketach, to ogrody, wystawy itp :D
Lubię te fotorelacje, jest co podziwiać :)
Pozdrawiam ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”