Moja domowa dżungla ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja domowa dżungla ;)

Post »

Dziękuje wszystkim za pochwały. Kalla już przekwitła, więc czekamy na następny kwiatek ;)

A teraz czas nadrobić trochę zaległości. Jako, że już późno, to wrzucam miniaturki.
Kati, to z 5gr to kaktusek o który Cię pytałam. Zerknij jakbyś mogła.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tu w gromadce - kaktuski upolowane na targach ogrodniczych. Część moja, część idzie dalej, w związku z czym muszę wziąć sobie szczepki ;) Na targach upolowałam jeszcze malutką azalię, śliczną gloksynię i coś gloxyniopodobnego (oczywiście już nie pamiętam jak się nazywało..) Ale przynajmniej wiem już, że moja "bezbulwowa gloxynia" to żadna anomalia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aniu oto mój aloesowy krzaczor. Nie ma się czym chwalić, już od dawna rośnie jak chce, a przycinać mi szkoda bo przecież szczepek nie wyrzucę. I kółko się zamyka... Może mama się w końcu zlituje i wykorzysta go w celach leczniczych ;)
Obrazek

I pozostałe:
Tłustoszek zakupiony od Matiego i rosiczkowe "poletko" które wreszcie jest widoczne dla aparatu ;) Mati zerknij jakbyś mógł i powiedz czy na Twoje oko on ma się dobrze, bo ja niestety jeszcze go nie rozumiem.
Obrazek Obrazek

Fuksja którą wreszcie podpięłam
Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatni kwiatek pierwszego pędu koliberka. Elu chyba wiem co się z Twoim stało. Obstawiam, że go zasuszyłaś. U mnie cały czas stoi w wodzie. Raz chciałam mu ziemie przesuszyć z obawy, że w końcu cebula zgnije, to zasuszył 3ci pęd i pączek z drugiego. Więcej juz go nie suszyłam... A w tle, i nie tylko- epi i fiołek alpejski.
Obrazek Obrazek

Oraz zakupiona w promocji zanokcica. Mama jak usłyszała jak się kwiatek nazywa to niestety uświadomiła mnie o chorobie z tą samą nazwą i jakoś nieco mniej miło mi się kojarzy. Ale od dawna chciałam ją mieć i wreszcie się udało. Mam nadzieję, że będzie rosnąć, bo ostatnio czytałam, że trochę marudna jest..
Obrazek
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
m@jk@
500p
500p
Od: 9 wrz 2009, o 03:23
Kontakt:

Post »

śliczne kwiatuszki :) a nazwa...cóż niektóre mają dziwne nazwy, ale za to jak pięknie się prezentują, tak jak w tym przypadku :)
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Poszukuję Calatea crocata i Calathea wavestar, rufibarba
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna kaktusowo-sukulentowa kolekcja,ślicznie kwitną. ;:7 ;:108
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

wszystkie zielone piękne, spodobała mi sie fuksja,ja niestety nie mam gdzie trzymać
e_w_u
500p
500p

Post »

Dzięki :)
Zeberko Ja swoją trzymam na parapecie i traktuje jak normalnego kwiata.
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu, ależ piękne nowości a kwitnące Epiphyllum powalilo mnie swoją urodą.
Co do pytania: możesz śmiało oderwać i ukorzenić ja mniejsze ukorzeniłam. :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Ewo kolekcja sucholubków imponująca ;:138 ;:138 ;:138
Fuksja super się prezentuje a ile ma pąków :wink: Z niecierpliwością czekam na jej kwiatuszki ;:65
Epi, cyklamen i hipcio kwitną przepięknie :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

O rajusiu, ile nowości ;:138 ;:138 Kaktusowe przedszkole ;:63 ;:63
Aloesa mam podobnego- ja tez dałam mu wolną rękę, albo raczej korzonek :;230 :;230 - rośnie jak chce!
Zanokcica.. nie przejmuj sie przesądami i nazwami- musielibyśmy połowę kolekcji wyrzucić ;:224 ;:224
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
elaipawel4
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu chyba nie zasuszyłam pytałam nusię ekspertkę od hiperastrum powiedziała ze to moze być błąd producenta ,już go przebolałam listki pieknie i zdrowo rosną na drugi sezon pokarze swoje oblicze, ale twoje zielone są piękne ,zerknij do mnie skrętnik pokazał buzię ;:138
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
e_w_u
500p
500p

Post »

Kasiu, to są te maluszki. Z tymi co 2 są takie same nie powinno być problemu, bo same odpadły podczas transportu do domu. Mam chyba nawet takie już. Ale w tamtych ranki są spore :(
Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze jeden problem. Obejrzałam swoje ratowane maluszki i zauważyłam, że bardziej im się na tym kwiatkowym wysypisku dostało niż myślałam... Chyba jakiś grzyb je dopadł. Czy jest szansa na ratunek? One są dosyć małe..
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, tego maluszka jak pisałam u siebie podsusz . Nic mu nie grozi :D nO CHYBA, ŻE ZA WCZEŚNIE DASZ MU WODY.
Problemowe kaktuski poniżej
Mammilaria na 1 i 2 fotce nie wygląda na chorą tylko nieco pomarszczoną z braku wody. Posadź w prawie suchy substrat. Zacznij ją nawadniać od codziennego zroszenia przez tydzień a po tm czasie delikatnie podlej. Powinna dojść do siebie szybko.
Opuntia microdasys var pallida(3 roślinka) za to albo ma jakieś poparzenie słoneczne albo jakąś inną zmianę. Nie wygląda to jednak groźnie.
Najgorzej wygląda kaktusik na 4 fotce i tu albo idzie zgnilizna albo inna grzybowa sprawa. Najlepiej byłoby wyciąć wszystko do zdrowej tkanki, potraktować topsinem i zostawić na kilka tygodni aby schło.
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
e_w_u
500p
500p

Post »

Kasiu, oto nieszczęsna ofiara. On jest dosyć mały i boję się go ciąć. Ale jakby w domu nie kwitł, o co go podejrzewam, to zawsze mniej by mi go było żal..
Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To coś z patyków, ale na nich nie bardzo się znam. na pewno nie zakwitnie w domowych warunkach, więc jeden problem Ci odpada :D
Jeśli bardzo zależy Ci na jego rozpoznaniu, to zadaj pytanko w dziale kaktusów. Jest tam specjalny temat z rozpoznaniami.
Ja jeszcze popatrzę w sieci. Może trafię na takiego.
e_w_u
500p
500p

Post »

Wiem, Kasiu, ich też już o inne męczyłam. O tego pytałam ciebie, bo tam tylko rozpoznanie, a nie sposoby leczenia.. :)
Pozdrawiam Ewa
e_w_u
500p
500p

Post »

I szczepeczka białego grudniczka od bardzo miłej mamy koleżanki z roku :)
Obrazek
Szczepeczka posadzona w kwietniu postanowiła zakwitnąć :D, jak rozkwitnie to się pochwale. Drugi maluszek też puścił pączusia. Chyba będę musiała je popodpisywać, bo teraz niby wiem co i jak kwitnie ale do przyszłego roku kilka razy zdarzę kolorki zapomnieć. Poza tym epi i fuksyjka pokazują na co je stać. Musze im fotki porobić :)
Pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”