Ogród Arkandora

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Re: Ogród Arkandora

Post »

Adam - z tymi grzybami to faktycznie próbuję coś zaszczepić. Zamawiałem grzybnię mikoryzową przez internet 2 lata temu ale jak na razie klapa. Oprócz tego, że iglaste miały lepiej rosnąć to i grzyby jadalne również. Z lasu nawet próbowałem grzybnię przynosić. Raz wyrósł smardz, ze dwa maślaki i parę podgrzybków zajączków. Więcej grzybów rośnie na trawniku, w tym opieńki. Teren z góry wydaje się jak stół, ale faktycznie tam gdzie stoi dom jest troszkę wyżej, ale w sumie różnica poziomów jest nieznaczna.

Mirko - witaj :wit, jesteś chyba u mnie pierwszy raz. Na hostach się nie znam w ogóle, byłem akurat w Obi, był tylko jeden rodzaj, na doniczkach były etykietki "Golden Tiara", pisało, że stanowisko półcieniste lub cieniste, to wziąłem dwie na próbę, bo Michał "Muszu" hosty mi polecał. Zresztą mnie wszystko jedno jaka odmiana, byle rosła, drobiazgowy nie jestem :;230.

Michale - hosty na próbę kupiłem, pal licho czy to Tiara, czy co innego, zobaczymy jak się u mnie poczują ;:108. Jak dobrze, to będę hosty kupował, bo faktycznie ładne są. Paprotki wziąłem bo koło host stały, ale pojęcia zielonego nie mam jak się z nimi obchodzić, chyba półcień lubią lub cień, próchniczną ziemię, wilgoć, a ten języcznik to chyba wapń w glebie lubi. Spróbuję, jak się im u mnie spodoba, to dobrze, a jak nie - trudno.

Liście dębu to mam z niego...
Obrazek

Obrazek
...rośnie parę metrów za płotem, u sąsiada. Jak na początku listopada odpowiednio powieje, to mam większość liści u siebie.

:wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bo te liście zwróciły na mnie uwagę poczułem się jak w prawdziwym lesie , taki klimat, ąż bym żekł, że takim świerzym powietrzem powiało ..
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiedziałam ,że jak tu zajrzę to znowu będą bezccenne widoki ;:138 Tomku ten na zdjęciu u mnie na czerwono a mam jeszcze biskupiego ,różowego one mają po 1 kwiatku :? i bialego ten strajk ogłosił i nie kwitnie ;:224
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

No, potencjał do rozwoju to Ty masz :D
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Twoja knieja się wzbogaca, i to w szybkim tempie :) Podoba mi się pomysł z pniem. Las prosi jeszcze o konwalie.
A trawniczek masz faktycznie wzorcowy.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Lubisz mocne akcenty w ogrodzie: krowia czaszka, tulipan w kolorze krwi.... A wszystko spowijają zwoje pajęczyny.. Jeszcze trochę i zamiast ogrodowego krasnala wychyli się zza krzaka Dracula ;:112... Ale żarty żartami, jak zwykle jest co podziwiać w twoim ogrodzie. Masz dużo pięknych roślin i wspaniale je prezentujesz.
arkandor
500p
500p

Post »

Marzanko - trzymam kciuki za Twoje rh ;:108. Mam nadzieję, że Ty też pokibicujesz moim :D

Dagmaro - mój "potencjał" stopniowo się zawęża, ale faktycznie jest jeszcze pole do manewru :wink:.

Basiu - "knieja" ma przede wszystkim osłonić mi widok garaży-blaszaków i stodoły sąsiadów, a po drugie ochronić trochę ogród przed północnym i północno-wschodnim wiatrem. A poza tym jest chyba tak przytulniej jak wyjdzie się przed dom, w środku ogrodu jest taka zatoka trawy i ewentualnie jakieś niższe rośliny, a wzdłuż obrzeży parawan z drzew.

Na poniższych "fotkach" a tak faktycznie stopklatkach z kamery (stąd super jakość obrazu) widać mój "las" jesienią 2004 roku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uważny obserwator na trzecim zdjęciu dostrzeże krowią czaszkę, którą mam do dzisiaj.

Dla porównania, teraz to wygląda tak
Obrazek

muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21

Post »

no no chłopie to Ci poszła ta roślinność nie powiem :)
oby tak dalej a grzybki nie dłygo bedziesz zbierał w swoim zagajniczku :)
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

:D syn nasadził sporo sosenek licząc ,że zrobi sie w przyszłości zagajnik w którym będą rosły grzyby i nie będzie musiał chodzić do lasu.Przed domem mam wielkie płożące jałowce i tam jesienią wyrzucam wszystkie odpadki po czyszczonych grzybach w lesie.Dwa lata temu mieliśmy tam 20 sów-kani.Tak więc może i prawdziwek urośnie-chociaż wątpię
arkandor
500p
500p

Post »

Michał, Aszka - oby grzybki w końcu obrodziły. Przynajmniej jako ciekawostka, bo na jakieś hurtowe ilości to nie liczę. No a jakby tak w dodatku kanie to by było naprawdę super!

Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Rh ! Rh ! Tomku kibicuję im bardzo :uszy
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku już mi ślinka leci na grzybki ,
mam nadzieje że tak będzie .
Genia :wit
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I popatrz, tylko 6 lat i z małych iglaczków zrobił się las :D Za następne 6 odgrodzisz się sąsiadów i niechcianych widoków.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Pięknie ci drzewka urosły - śliczny ziielony parawan :D
crulewna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2010, o 15:00

Post »

Witam. Pozwoliłam sobie na przyjemny spacer po Twoim ogrodzie:) Masz duże pole do popisu, zazdroszcze pięknego domku i tak otwartej przestrzeni, równego trawniczka, lasu który w którym pięknie pachnie i może już niedługo pojawią się w nim grzybki:)
A co do zdjęć, to naprawdę artystyczne. Będę zaglądać częściej żeby nasycić oko:) Pozdrawiam
crulewna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”