Ulubione rośliny cebulowe

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...

Tulipany
57
26%
Narcyzy
17
8%
Hiacynty
19
9%
Lilie
48
22%
Szafrany/Krokusy
12
5%
Śnieżyczki
2
1%
Śnieżniki i Śnieżyce
2
1%
Cebulice
2
1%
Szafirki
11
5%
Szachownice
6
3%
Kosaćce
3
1%
Czosnki
5
2%
Dalie
11
5%
Frezje
10
5%
Mieczyki
15
7%

Liczba głosów: 220

Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zrobiłem tą ankietę ponieważ ciekaw jestem Waszych ulubionych roślin cebulowych :) (dałem opcję 3 do wyboru) :)

Dałem wiele możliwości ale zapomniałem że można wybrać tylko jedną opcję :)
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Priam pisze:... zapomniałem że można wybrać tylko jedną opcję :)
Zapomniałeś również poczytać, które z tej listy są roślinami cebulowymi. A warto jest uczyć się i ...
Mietek.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy nie możesz wywalić tych bulwiastych i kłączowych z tej ankiety? eMZet ma rację trochę głupio tu wyglądają.
Awatar użytkownika
wirtual24
200p
200p
Od: 17 sie 2007, o 08:37

Post »

Tulipany i krokusy właściwie na równi, ale jako że można wybrać tylko jedną opcję - zaznaczyłem tulipany ;)
W tym roku zasadziłem też cebule hiacyntów, mam nadzieję, że je też polubię :)
Pozdrawiam, Marcin ;)
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Uwielbiam hiacynty.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ja uwielbiam lilie i one właśnie prowadzą w rankingu.
Awatar użytkownika
livia
200p
200p
Od: 6 cze 2007, o 00:47

Post »

W tym roku posadziłam pierwsze cebulowe w życiu :D :wink: - wiosną lilie,a teraz hiacynty i krokusy. Krokusy są dla mnie znakiem wiosny i za to je lubię i oddaję na nie głos.
Hiacynty i lilie lubię ze względu na zapach :D
Większość cebulowych mi się podoba i na pewno też kiedyś znajdą miejsce w moim ogródku.
eMZet
1000p
1000p

Post »

Otwieranie tego typu ankiety uważam za pozbawione sensu. Jak mam wybierać kwiaty kiedy każdu z nich jest pięknym cudem natury.

Z utęsknieniem czekamy wiosny i z nawiekszą radością witamy pierwsze, przebijające się przez warstwy śniegu lub wychylające z błotnistej gleby bieluśieńkie przebiśniegi. Chwilę później ukażą się błękitne cebulice syberyjskie, niebieskie i różowe chionodoxy i biało niebieskie puszkinie. Szybko postępuje wiosna i szybko robi się bardziej kolorowo. Na rabatach, tuż przy ziemi rozpościerają się kępy kolorowych krokusów, gdzieś pod krzewami lub drzewami żółci się rannik a do góry wyrastają narcyzy: białe, żólte, różowe, trąbkowe i przykoronkowe i te, najwspanialej pachnące - narcisus poeticus. Wraz z narcyzami zaczyna się czas tulipanów. Prawie pełna paleta barw tych kwiatów jest oszałamiająca. Trudno wyobrazić sobie wiosną coś piękniejszego jak rabaty pokryte setkami pucharowych kwiatów. No może coś się znajdzie - to rabaty hiacyntów. Oprócz piękna kwiatów urzekają wspaniałym zapachem, rozchodzącym się po całym ogrodzie. Obok nich całe obwódki zakwitną szafirkami. Gdzie niegdzie białe lub różowe cebulice hiszpańskie lub niebieskie brimeury. Wiosna powoli zacznie zamieniać się w lato a na przełomie tych okresów podziwiać będziemy roztrzepane kwiaty iksii i błękitne kwiaty ixiolirionów oraz wieloklolorowe anemonów i czosnków. Wysoko ponad rabaty wypiętrzą się korony cesarskie i szachownice. Zakwitną białe z zielonymi kropkami na płatkach dzwoneczki śnieżycy letniej. W końcu nadejdzie czas kwiatów pięknych i wyniosłych, lili królewskich, cesarskich, orientalnych i azjatyckich.
Wśród nich moje ukochane, bałe lilium candidum. Mogę tak jeszcze długo, aż do jesiennych przymrozków. Prawie wszystkie wymienione kwiaty kwitną każdego roku w moim ogrodzie. Jedne w pojedyńczych egzemplarzach inne w dziesiątkach, setkach lub prawie tysiącach.
I ja mam z tego wybierać! - Wybieram wszystkie. Wszystkie są niepowtarzalnie piękne.
Mietek.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

eMZet pisze:Jak mam wybierać kwiaty kiedy każdu z nich jest pięknym cudem natury.

I ja mam z tego wybierać! - Wybieram wszystkie. Wszystkie są niepowtarzalnie piękne.
Emzet, jak możesz? Wyjąłeś mi ten tekst z ust, właśnie chciałam tak samo napisać, tylko nie umiałabym tego tak pięknie później rozwinąć :oops:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
eMZet
1000p
1000p

Post »

Nalewko miło, że podzielasz mój pogląd. Dziękuję.

Pozdrowienia
Mietek.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nazywając ankietę "ulubione rośliny cebulowe" kierowałem się terminem potocznym (według którego do tych roślin zaliczamy cebule, bulwy i kłącza) a nie ściśle naukowym. Szkoda że nie mogłem dodać opcji wyboru większej ilości zaznaczeń, ale myślę że każdy z Nas posiada jakąś szczególnie ulubiona roślinę górującą nad innymi.
eMZet
1000p
1000p

Post »

Priam pisze:Nazywając ankietę "ulubione rośliny cebulowe" kierowałem się terminem potocznym (według którego do tych roślin zaliczamy cebule, bulwy i kłącza) a nie ściśle naukowym. Szkoda że nie mogłem dodać opcji wyboru większej ilości zaznaczeń, ale myślę że każdy z Nas posiada jakąś szczególnie ulubiona roślinę górującą nad innymi.
Jesteś młody, możesz więc mieć takie przekonanie.

Pozdrawiam
Mietek.
Bartek111
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2007, o 10:25

Post »

Ja uwielbiam większość roślin cebulowych. W ankiecie zaznaczyłbym przynajmniej 5 opcji.
Ale zdecydowanie najbardziej lubię tulipany. Łatwe w uprawie, pięknie kwitną i mnóstwo odmian do wyboru.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Szkoda że nie wpisałeś na listę hipeastrum :(
olenka33
50p
50p
Od: 23 wrz 2007, o 14:35

Post »

Ja wiem, że dalie to nie cebulowe, ale rozumiem Twoje intencje... Stawiam na dalie. Takie bogactwo form i kolorów....

W tym roku się w nich zakochałam, popracuję nad tym przed następną wiosną - już wiem, że chcę mieć prywatną kolekcję (no... taką kolekcyjkę raczej) :lol:
olenka33
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”