Tulipany i krokusy właściwie na równi, ale jako że można wybrać tylko jedną opcję - zaznaczyłem tulipany ;)
W tym roku zasadziłem też cebule hiacyntów, mam nadzieję, że je też polubię
W tym roku posadziłam pierwsze cebulowe w życiu - wiosną lilie,a teraz hiacynty i krokusy. Krokusy są dla mnie znakiem wiosny i za to je lubię i oddaję na nie głos.
Hiacynty i lilie lubię ze względu na zapach
Większość cebulowych mi się podoba i na pewno też kiedyś znajdą miejsce w moim ogródku.
Otwieranie tego typu ankiety uważam za pozbawione sensu. Jak mam wybierać kwiaty kiedy każdu z nich jest pięknym cudem natury.
Z utęsknieniem czekamy wiosny i z nawiekszą radością witamy pierwsze, przebijające się przez warstwy śniegu lub wychylające z błotnistej gleby bieluśieńkie przebiśniegi. Chwilę później ukażą się błękitne cebulice syberyjskie, niebieskie i różowe chionodoxy i biało niebieskie puszkinie. Szybko postępuje wiosna i szybko robi się bardziej kolorowo. Na rabatach, tuż przy ziemi rozpościerają się kępy kolorowych krokusów, gdzieś pod krzewami lub drzewami żółci się rannik a do góry wyrastają narcyzy: białe, żólte, różowe, trąbkowe i przykoronkowe i te, najwspanialej pachnące - narcisus poeticus. Wraz z narcyzami zaczyna się czas tulipanów. Prawie pełna paleta barw tych kwiatów jest oszałamiająca. Trudno wyobrazić sobie wiosną coś piękniejszego jak rabaty pokryte setkami pucharowych kwiatów. No może coś się znajdzie - to rabaty hiacyntów. Oprócz piękna kwiatów urzekają wspaniałym zapachem, rozchodzącym się po całym ogrodzie. Obok nich całe obwódki zakwitną szafirkami. Gdzie niegdzie białe lub różowe cebulice hiszpańskie lub niebieskie brimeury. Wiosna powoli zacznie zamieniać się w lato a na przełomie tych okresów podziwiać będziemy roztrzepane kwiaty iksii i błękitne kwiaty ixiolirionów oraz wieloklolorowe anemonów i czosnków. Wysoko ponad rabaty wypiętrzą się korony cesarskie i szachownice. Zakwitną białe z zielonymi kropkami na płatkach dzwoneczki śnieżycy letniej. W końcu nadejdzie czas kwiatów pięknych i wyniosłych, lili królewskich, cesarskich, orientalnych i azjatyckich.
Wśród nich moje ukochane, bałe lilium candidum. Mogę tak jeszcze długo, aż do jesiennych przymrozków. Prawie wszystkie wymienione kwiaty kwitną każdego roku w moim ogrodzie. Jedne w pojedyńczych egzemplarzach inne w dziesiątkach, setkach lub prawie tysiącach. I ja mam z tego wybierać! - Wybieram wszystkie. Wszystkie są niepowtarzalnie piękne.
eMZet pisze:Jak mam wybierać kwiaty kiedy każdu z nich jest pięknym cudem natury.
I ja mam z tego wybierać! - Wybieram wszystkie. Wszystkie są niepowtarzalnie piękne.
Emzet, jak możesz? Wyjąłeś mi ten tekst z ust, właśnie chciałam tak samo napisać, tylko nie umiałabym tego tak pięknie później rozwinąć
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nazywając ankietę "ulubione rośliny cebulowe" kierowałem się terminem potocznym (według którego do tych roślin zaliczamy cebule, bulwy i kłącza) a nie ściśle naukowym. Szkoda że nie mogłem dodać opcji wyboru większej ilości zaznaczeń, ale myślę że każdy z Nas posiada jakąś szczególnie ulubiona roślinę górującą nad innymi.
Priam pisze:Nazywając ankietę "ulubione rośliny cebulowe" kierowałem się terminem potocznym (według którego do tych roślin zaliczamy cebule, bulwy i kłącza) a nie ściśle naukowym. Szkoda że nie mogłem dodać opcji wyboru większej ilości zaznaczeń, ale myślę że każdy z Nas posiada jakąś szczególnie ulubiona roślinę górującą nad innymi.
Ja uwielbiam większość roślin cebulowych. W ankiecie zaznaczyłbym przynajmniej 5 opcji.
Ale zdecydowanie najbardziej lubię tulipany. Łatwe w uprawie, pięknie kwitną i mnóstwo odmian do wyboru.