Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Ankowo

Post »

Aniu - gratuluję kurek ;:138 Biedaki - dlaczego są wyłysiałe? Czy to przez złe warunki? Słabe jedzenie, ścisk, czy co? Sadzałaś je na grzędzie? Nie wyrywały się? Czy mieszańce towarowe to są "zwykłe" kury? Wiesz, rozumiem chęć nadawania imion - jak byłam dzieckiem, podczas wakacji na wsi (kiedyś na każdej wsi wszyscy mieli kury), zawsze wybierałam sobie jedną kurę, której nadawałam imię, i przyzwyczajałam do siebie, uczyłam przychodzenia na wołanie i takie tam :wink: Są bardzo sprytne i pojętne, trzeba przyznać ;:108
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, po tym, co przeczytałam, w życiu! Czyli taka kura i hostę i liliowca by wchłonęła?
A co masz na myśli, mówiąc o płynnym ogrodniczym złocie? Czy to, co ja myślę, a boję się powiedzieć?
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Adam S. pisze:Aniu dobry pomysł z tymi podkładkami w gniazdach , moja żona czasem na zachętę
podkładała kurkom pin - pongi , nawet się nie połapały :;230
Ja też tak robię ,a co tam też białe :;230 :;230
A kurkami się nie martw Aniu przyjdą do siebie :uszy
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dominiko - te kury były w bardzo intensywnej hodowli- warunki dla żywego stworzenia straszne, brak miejsca, stres i kury się skubią. Moje stadko okazało się całkiem spokojne- tylko jedna wyrywna bierze się za dziobanie.
Można powiedzieć że te mieszańce to takie najzwyklejsze kury, wyhodowane typowo do znoszenia jaj. Nazywanie ich będzie trudne- wszystkie mają to samo ubarwienie.

Marto- kura by wchłonęła całą Twoją kolekcję. Czy by to przeżyła nie wiem (mam na myśli zarówno właściwości trujące roślin jak i karzącą rękę właścicielki).
Ja oczywiście nie zamierzam ich puszczać luzem- będą miały wybieg (jak w zoo :;230 ). Mam już chętne mamy z dziećmi do odwiedzin.
No dobrze- nie będę już ukrywać tego słowa- tak, chodzi mi o gnojówkę. Z pokrzywy też będę robić.

Majeczko - aby tylko piórka szybko odrosły. Bo już widzę że jedzą normalnie i zachowują się spokojnie. Wyobrażam sobie jak będą świrować jak wyjdą na wybieg- dla nich to będzie pewnie pierwszy kontakt ze świeżym powietrzem i ziemią.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A co banda kocia na konkurencję na podworcu?
Na początek proponuję jedno imię uniwersalne - reszta sama się znajdzie. Zacząć można od "Kurka" :D
Z doświadczeń wakacyjnych i babci, to kurki to sprytne bestyjki :wink:
Ale jesteś dzielna i pracowita kobitka ;:138 . Jak wytresujesz kurki na chrabąszcze, to nawet Marta się skusi :;230
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Temat kurek w dalszym ciągu fascynujący :;230 Man nadzieję, że pokazesz nam pierwsze zniesione przez nie jajeczka .
Chciałam zapytać, jak się spisuje taki zraszający wąż w tunelu foliowym ? Co prawda nie mam dużej powierzchni (18m), ale trzeba sobie ułatwiać pracę jeżeli można.
A gojóweczkę z pokrzyw jak zrobić ? Rośną u mnie specjalnie do tego celu przeznaczone, ale nie znam proporcji. Czy do pomidorków taki "napój" będzie dobry ? Tylko pokrzywowy nawóz mogę wyprodukować, bo na kurki nie mam szans :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo- koty wczoraj zgłupiały, wykazują lekkie zainteresowanie podszyte przerażeniem :;230
Obawiam się że Martę przeraża wizja wyskubanej pustyni, trzeba by kury przystosować do czysto mięsnej diety żeby się skusiła :P

Olu- dzisiaj było 5 jajek :D Szkoda tylko że zniesione wprost na grzędzie- dwa się rozbiły. Potrwa zanim kury się nauczą jak się poruszać po nowych włościach.
Wąż jest całkiem przyjemny, ale muszę dopracować wyrównanie gleby- są miejsca gdzie woda jeszcze słabo dociera. Ładnie podsiąka, liście są suche - powinien spełnić zadanie.
Pokrzywa teraz się nadaje. Ja będę robić pierwszy raz. Zapamiętałam tyle z przepisu: 1kg zielonego na 10l wody i trzeba często mieszać. Stosować rozcieńczoną, ma dużą dawkę azotu. Pomidory chyba polubią, oczywiście we wszystkim trzeba zachować umiar :wink:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Aniu, szczerze podziwiam twój zapał dla kur. Wiem, wiem, swojskie jajka, złoto grodnika, zjedzone resztki, ale mimo wszystko. Nie mam melodii do tych stworów, a może raczej miejsca koło domu żeby im zrobić jakiś wybieg i chęci do zajmowania się nimi. Dobrze, że mam sąsiadów z zapałem to zawsze się trochę obornika znajdzie :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko- u nas panuje pełen entuzjazm dla kurek. Miejsca jest dla nich sporo przeznaczone, nie będą kolidować z ogrodem. Wracam do stanu jaki pamiętam z dzieciństwa- kurnik wtedy działał przy każdym domu. Zresztą trend taki jest popularny, np. w Anglii- wyobrażasz sobie mini kurniki i wybiegi w małych ogródkach?
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Aniu twój wątek galopuje i tyle się u ciebie dzieje. Te kury, to w czepku urodzone, że trafiły do ciebie. Nieźle im się poprawi standard życia :D Agrowczasy maja u ciebie, zdrowe, ekologiczne posiłki i w ogóle... :D Super! Będę zaglądać do twojego kurniczka. A ile jest tych kurek?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś ładnie to określiłaś, agrowczasy :;230
Kurek jest 10 sztuk. Może jeszcze jakieś dokupię, bo miejsce jeszcze jest na kilka. Muszę pilnować ściśle norm dla hodowli, żeby każda miała przepisową przestrzeń do życia.
Postaram się od czasu do czasu zdawać relację z ich życia, byle nie wyparły całkiem wątku ogrodowego, bo mnie administracja przegoni na forum drobiarskie ;:171
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

A ja chcę czytać o kurkach jak najwięcej ;:108 Przyznam, że też bym chętnie takie miała, ale mam za mało przestrzeni :( No i podobno niosą się lepiej z kogutem, a piania nie lubię :?

Poczytałam wczoraj o tych Zielononóżkach - ale są super :D

I już pierwsze jajka? :shock: No to się widać chcą odwdzięczyć za ratunek ;:63
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Aniu, wszystko co "rośnie" w ogrodzie nadaje się do tego forum jak najbardziej :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - może kiedyś mi się uda choć kilka zielononóżek zdobyć. Chciałabym mieć w przyszłości kolorowe stadko, o różnym upierzeniu, a na razie kurki wyglądają jak sklonowane.

Olu- oby tak pozostało :D

Z wieści roślinnych- właśnie podziwiam dwie jagody kamczackie które nabyłam - może uda się posadzić je dzisiaj. Są spore- i nawet mają pierwsze owocki :)
muszu852
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Aniu
Widzę ze już nie tylko roślinki ozdobne zdobią Twój ogród alr ównież warzywka ekologiczne... zdrowe własne jedzonko hym pyszności :)
Wszystko b. ładnie już wzeszło i nie długo bedziesz się delektować warzywkami ekologicznymi :)

pozdrawiam Michał ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”