Żywopłot - z czego?Co polecacie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Jaki żywopłot?

Post »

U mnie rosną ok.15 letnie cisy, bardzo szerokie, zupełnie straciły formę.Czy można je odmłodzić jakimś radykalnym cięciem na wiosnę, albo może pozwiązywać jakoś?
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Można je przyciąć tak jak chcesz.Przesadziłem 15 letnie cisy z dużym cięciem i są jeszcze ładniejsze.Cisy można ciąć nawet na grubych gałęziach,po 2 latach są już b. ładne.Tnij śmiało, rany zamaluj funabenem,dbaj o zasilanie i wilgotność a sukces jest pewny.
Pozdrawiam ! Bolek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za wskazówki, no i przynajmniej teraz wiem ile czasu trzeba czekać mniej więcej na odrost :)
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Post »

Odrost jest już w pierwszym roku ale pokrycie cięć w drugim.
Awatar użytkownika
kairu
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Żywotnik wschodni na żywopłot

Post »

Jeśli chodzi o żywotnik zachodni pospolity, bez odmiany; to w jakiej odległości powinno się je sadzić na strzyżony żywopłot. Chodzi mi o odległość od płotu oraz między krzewami. Pytam, ponieważ znalazłem dużo informacji na ten temat, ale dotyczyły one różnych odmian, a nie zwykłego żywotnika zachodniego. :D
BaronMVR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2010, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żywopłot - z czego?

Post »

Mam nadzieję że nie spamuję, a jeśli tak, to poproszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego wątku...
Otóż potrzebuję porady na temat żywopłotu, który nie byłby zbyt wysoki (1,5 - 1,8 m), na długości 50 m. Chodzi o to, żeby oddzielić ogródek sąsiada od mojego, więc nie powinien też być zbyt szeroki. Przycinać mogę, 50 metrów bieżących to nie jest tak dużo do obrobienia :) Żona uparła się na berberysa, trochę o nim poczytałem już tu na forum..ale nie znalazłem takiej odmiany o jaką pyta lepsza połowa - berberys purpurowy. W ogóle ten nasz kawałek ziemi jest w trakcie rewitalizacji, więc sądzę, że często będę Was prosił o pomoc :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Nie znalazłeś sadzonek, czy nie znalazłeś informacji?

Może żonie chodziło o Berberys Thunberga 'Atropopurpurea'?

Do 2 metrów dorasta też:

Berberys Thunberga 'Helmond Pillar'
Berberys Thunberga 'Pink Queen'
berberys Thunberga 'Red Pillar'
berberys Thunberga 'Red Rocket'
berberys Thunberga 'Rose Glow'

Wyższy jest berberys Thunberga 'Red Chief'
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Regularnie strzyżony piękny jest, ale... nawet przez spawalnicze rękawice kłuje. 50 m... hmmmm, obciąc maszynką można, ino potem pozbierać :wink:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam tylko jeden krzew czerwonego berberysu thunberga, który silniej rośnie w ok.20 letnim żywopłocie niż pozostałe (cały czas wybija pionowo, podczas gdy inne na boki,a jak mam go ciąć i zbierać to nawet wrogowi bym nie życzyła tej męki.W rękawicach nie da się robić ( choć jakoś robię), a już kilkakrotnie miałam wyjątkowo trudne do wyjęcia kolce w palcach ( raz nawet 2 tygodnie) i na przedramieniu, a potem trudno gojące się rany :? Nikt nigdy by mnie nie namówił do cięcia całego, obcinam tylko suche gałęzie i ledwo raz w roku udaje mi się namówić męża by to wyniósł do spalenia.
Ten żywopłot zresztą prawie cały rok pięknie wygląda nie cięty, ale zajmuje sporo miejsca.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Znajomy ma żywopłot z forsycji.Przepięknie wygląda.Można go stworzyć tanim kosztem,z własnych gałązek.To kolejne moje chciejstwo i plany :wink:
jodelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2010, o 17:56

Czy sosna koreańska nadaje się na żywopłot?

Post »

Witam wszystkich ogrodników i miłośników flory. Nigdy nie myślałam, że mnie to dopadnie - ta miłość do ogrodu ( na razie nieodwzajemniona ) A jednak. Proszę więc o poradę
Kupiłam sadzonki jodły koreańskiej które mają 20-30cm. Posadziłam przy płocie ( na razie 5 szt. - nie było w sklepie więcej)
A teraz sobie myślę - czy dożyje czasu gdy sosna będzie miała ze 2 metry? Może to jednak nie był dobry pomysł na żywopłot i póki co szybko przesadzić je w inne miejsca ( działkę mam dużą) A na żywopłot - no właśnie co?...

Na etapie budowy domy myślałam o tujach, ale gdy naoglądałam się różnych iglaków wiem, ze nie chcę tuj i już :)

Proszę wiec o poradę - co stosunkowo szybko rośnie i jest tak piękne jak jodła koreańska????
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Re: Czy sosna koreańska nadaje się na żywopłot?

Post »

Czy to o zakupiłaś to jodła czy sosna koreańska bo to dwa bardzo różne drzewa ?
jodelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

jodła, przepraszam wertuje teraz tysiące stron i wiele o sosnach, więc...
Zakupiłam jodłę koreańską
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Ja nie wybrałbym jodły koreańskiej na żywopłot. Wolno rośnie i ładnie prezentuje się jako pojedyncze nasadzenie w wyeksponowanym miejscu albo jako kilka w luźnej grupie w dużych odstępach minimum 5-metrowych.Wszystkie drzewa iglaste są według mnie nieodpowiednie na żywopłot bo z czasem gdy urosną większe to z uwagi na duże zagęszczenie między sobą zaczną się ogołacać od spodu i przestaną wtedy spełniać ważną funkcję żywopłotu jaką jest zasłona. co do jodły koreańskiej to warto również wiedzieć ,że jest to bardzo ładne ale przy tym również dość kłopotliwe w uprawie drzewo.
Wrażliwe na suszę ale z drugiej strony również źle reagujące na nadmiar wilgoci - ziemia powinna być cały czas lekko wilgotna i poza tym jest podatne na wiele chorób i szkodników.
jodelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za info, właśnie zastanawiam się nad innym igliwiem, ale co???

Budowa mojego domu to pikuś w porównaniu z urządzaniem ogrodu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”