Żywopłot - z czego?Co polecacie?
Re: Jaki żywopłot?
U mnie rosną ok.15 letnie cisy, bardzo szerokie, zupełnie straciły formę.Czy można je odmłodzić jakimś radykalnym cięciem na wiosnę, albo może pozwiązywać jakoś?
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można je przyciąć tak jak chcesz.Przesadziłem 15 letnie cisy z dużym cięciem i są jeszcze ładniejsze.Cisy można ciąć nawet na grubych gałęziach,po 2 latach są już b. ładne.Tnij śmiało, rany zamaluj funabenem,dbaj o zasilanie i wilgotność a sukces jest pewny.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
Dziękuję za wskazówki, no i przynajmniej teraz wiem ile czasu trzeba czekać mniej więcej na odrost 

-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Odrost jest już w pierwszym roku ale pokrycie cięć w drugim.
- kairu
- 100p
- Od: 12 lut 2009, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Żywotnik wschodni na żywopłot
Jeśli chodzi o żywotnik zachodni pospolity, bez odmiany; to w jakiej odległości powinno się je sadzić na strzyżony żywopłot. Chodzi mi o odległość od płotu oraz między krzewami. Pytam, ponieważ znalazłem dużo informacji na ten temat, ale dotyczyły one różnych odmian, a nie zwykłego żywotnika zachodniego. 

Re: Żywopłot - z czego?
Mam nadzieję że nie spamuję, a jeśli tak, to poproszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego wątku...
Otóż potrzebuję porady na temat żywopłotu, który nie byłby zbyt wysoki (1,5 - 1,8 m), na długości 50 m. Chodzi o to, żeby oddzielić ogródek sąsiada od mojego, więc nie powinien też być zbyt szeroki. Przycinać mogę, 50 metrów bieżących to nie jest tak dużo do obrobienia
Żona uparła się na berberysa, trochę o nim poczytałem już tu na forum..ale nie znalazłem takiej odmiany o jaką pyta lepsza połowa - berberys purpurowy. W ogóle ten nasz kawałek ziemi jest w trakcie rewitalizacji, więc sądzę, że często będę Was prosił o pomoc
Pozdrawiam
Otóż potrzebuję porady na temat żywopłotu, który nie byłby zbyt wysoki (1,5 - 1,8 m), na długości 50 m. Chodzi o to, żeby oddzielić ogródek sąsiada od mojego, więc nie powinien też być zbyt szeroki. Przycinać mogę, 50 metrów bieżących to nie jest tak dużo do obrobienia

Pozdrawiam
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Nie znalazłeś sadzonek, czy nie znalazłeś informacji?
Może żonie chodziło o Berberys Thunberga 'Atropopurpurea'?
Do 2 metrów dorasta też:
Berberys Thunberga 'Helmond Pillar'
Berberys Thunberga 'Pink Queen'
berberys Thunberga 'Red Pillar'
berberys Thunberga 'Red Rocket'
berberys Thunberga 'Rose Glow'
Wyższy jest berberys Thunberga 'Red Chief'
Może żonie chodziło o Berberys Thunberga 'Atropopurpurea'?
Do 2 metrów dorasta też:
Berberys Thunberga 'Helmond Pillar'
Berberys Thunberga 'Pink Queen'
berberys Thunberga 'Red Pillar'
berberys Thunberga 'Red Rocket'
berberys Thunberga 'Rose Glow'
Wyższy jest berberys Thunberga 'Red Chief'
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Regularnie strzyżony piękny jest, ale... nawet przez spawalnicze rękawice kłuje. 50 m... hmmmm, obciąc maszynką można, ino potem pozbierać 

Ja mam tylko jeden krzew czerwonego berberysu thunberga, który silniej rośnie w ok.20 letnim żywopłocie niż pozostałe (cały czas wybija pionowo, podczas gdy inne na boki,a jak mam go ciąć i zbierać to nawet wrogowi bym nie życzyła tej męki.W rękawicach nie da się robić ( choć jakoś robię), a już kilkakrotnie miałam wyjątkowo trudne do wyjęcia kolce w palcach ( raz nawet 2 tygodnie) i na przedramieniu, a potem trudno gojące się rany
Nikt nigdy by mnie nie namówił do cięcia całego, obcinam tylko suche gałęzie i ledwo raz w roku udaje mi się namówić męża by to wyniósł do spalenia.
Ten żywopłot zresztą prawie cały rok pięknie wygląda nie cięty, ale zajmuje sporo miejsca.

Ten żywopłot zresztą prawie cały rok pięknie wygląda nie cięty, ale zajmuje sporo miejsca.
Znajomy ma żywopłot z forsycji.Przepięknie wygląda.Można go stworzyć tanim kosztem,z własnych gałązek.To kolejne moje chciejstwo i plany 

Czy sosna koreańska nadaje się na żywopłot?
Witam wszystkich ogrodników i miłośników flory. Nigdy nie myślałam, że mnie to dopadnie - ta miłość do ogrodu ( na razie nieodwzajemniona ) A jednak. Proszę więc o poradę
Kupiłam sadzonki jodły koreańskiej które mają 20-30cm. Posadziłam przy płocie ( na razie 5 szt. - nie było w sklepie więcej)
A teraz sobie myślę - czy dożyje czasu gdy sosna będzie miała ze 2 metry? Może to jednak nie był dobry pomysł na żywopłot i póki co szybko przesadzić je w inne miejsca ( działkę mam dużą) A na żywopłot - no właśnie co?...
Na etapie budowy domy myślałam o tujach, ale gdy naoglądałam się różnych iglaków wiem, ze nie chcę tuj i już
Proszę wiec o poradę - co stosunkowo szybko rośnie i jest tak piękne jak jodła koreańska????
Kupiłam sadzonki jodły koreańskiej które mają 20-30cm. Posadziłam przy płocie ( na razie 5 szt. - nie było w sklepie więcej)
A teraz sobie myślę - czy dożyje czasu gdy sosna będzie miała ze 2 metry? Może to jednak nie był dobry pomysł na żywopłot i póki co szybko przesadzić je w inne miejsca ( działkę mam dużą) A na żywopłot - no właśnie co?...
Na etapie budowy domy myślałam o tujach, ale gdy naoglądałam się różnych iglaków wiem, ze nie chcę tuj i już

Proszę wiec o poradę - co stosunkowo szybko rośnie i jest tak piękne jak jodła koreańska????
Re: Czy sosna koreańska nadaje się na żywopłot?
Czy to o zakupiłaś to jodła czy sosna koreańska bo to dwa bardzo różne drzewa ?
jodła, przepraszam wertuje teraz tysiące stron i wiele o sosnach, więc...
Zakupiłam jodłę koreańską
Zakupiłam jodłę koreańską
Ja nie wybrałbym jodły koreańskiej na żywopłot. Wolno rośnie i ładnie prezentuje się jako pojedyncze nasadzenie w wyeksponowanym miejscu albo jako kilka w luźnej grupie w dużych odstępach minimum 5-metrowych.Wszystkie drzewa iglaste są według mnie nieodpowiednie na żywopłot bo z czasem gdy urosną większe to z uwagi na duże zagęszczenie między sobą zaczną się ogołacać od spodu i przestaną wtedy spełniać ważną funkcję żywopłotu jaką jest zasłona. co do jodły koreańskiej to warto również wiedzieć ,że jest to bardzo ładne ale przy tym również dość kłopotliwe w uprawie drzewo.
Wrażliwe na suszę ale z drugiej strony również źle reagujące na nadmiar wilgoci - ziemia powinna być cały czas lekko wilgotna i poza tym jest podatne na wiele chorób i szkodników.
Wrażliwe na suszę ale z drugiej strony również źle reagujące na nadmiar wilgoci - ziemia powinna być cały czas lekko wilgotna i poza tym jest podatne na wiele chorób i szkodników.
Dzięki za info, właśnie zastanawiam się nad innym igliwiem, ale co???
Budowa mojego domu to pikuś w porównaniu z urządzaniem ogrodu...
Budowa mojego domu to pikuś w porównaniu z urządzaniem ogrodu...