Moje chwastowisko - SoniaJ

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Miło było Soniu tak do Ciebie zajrzeć o poranku, gdy jest zupełna cisza i można chodzić i chodzic swobodnie i być sam na sam z myślami i pięknymi zdjęciami barw jesieni, które dla nas zamieściłaś.
Będę tutaj zaglądała przyglądając się kolejnym zmianom, ale na nie to chyba trzeba będzie czekać do wiosny, bo dni juz dosyć zimne brrrrrrrrrr.... kwiaty kończą kwitnienie, drzewa gubią liście... pozostaną wspomnienia w formie zdjęć...

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Soniu, mówisz ,że to zapuszczona działka , a zdjęcia wklejasz baaaardzo urokliwe :D Jesień i zima to będzie świetny czas na zaplanowanie , co robić w kolejnym sezonie. Pewnie zresztą już planujesz?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p
Od: 15 wrz 2007, o 22:19

Post »

k-c pisze:na niektórych zdjęciach zupełnie nie widać że to chwastowisko - jak to nazywasz :) ale piękny naturalistyczny ogród :)
Karolu powiedzmy to sobie wprost- to naprawdę jest chwastowisko.......Masz dowód:

Obrazek

Chwast (jak się nazywa?),którego nienawidzę :evil:

Obrazek

I jeszcze trochę straszydeł:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

SoniaJ pisze: Chwast (jak się nazywa?),którego nienawidzę :evil:

Obrazek
Soniu - wg mnie to chrzan, ale może się mylę,nie widzę wysokości liści, bo podobne rosną u moich rodziców na ogródku - swoją drogą też wielkiej oazie dla chwastów.

Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p

Post »

kogra pisze:I tu zgodzę się z Karolem. A pokrzywy do jajecznicy - są w niej świetne i na dodatek zdrowe na włosy, i nie tylko. :wink: :lol: A jak smakują w rosole :roll: :lol: .
Oj,pocieszacie mnie,kochani :D
O pokrzywach w rosole to pierwszy raz słyszę.Chętnie się z Tobą podzielę,Grażynko. :D
Przyjedż do mnie i rwij sobie do woli....
Może ktoś jeszcze reflektuje?Zapraszam,zapraszam!!!
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p

Post »

chatte pisze:Do jedzenia, to raczej tylko młode pokrzywy? Starsze to na gnojówke dla roslin :D
Patrz uważnie Soniu, co Ci na działce rosnie, bo pewnie znajdziesz tam i ziółka :D
Zresztą pokrzywa też jest ziołem :lol:
Ale mnie zestresowałaś Izo.....
Teraz będę musiała z jakąś zielarską knigą po polu latać,żeby przypadkiem jakiegoś ziólka nie przeoczyć.... :D :D :D
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p

Post »

Lucynko tak się cieszę,że do mnie zajrzałaś.
Myślisz,że to chrzan? Oj,to nie byłoby najlepiej,bo mam tego cholerstwa mnóstwo,
a czytałam gdzieś na forum,że chrzanu bardzo trudno się pozbyć...
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Soniu - gwarancji nie daję - bo niestety nie znam się za bardzo na ogrodnictwie - przynajmniej w chwili obecnej - co przecież w przyszłości to się zmieni. Te liście, które są u rodziców są dosyć wysokie - takie 40 - 50 cm. Po zdjęciu nie widzę jak to się ma do Twoich - ale kształtem i budową byłabym za chrzanem :(
Na wielkanoc otworzysz masową produkcję ćwikły z chrzanem :lol: - jeżeli się okaże że to jest to.
Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p

Post »

Ewelina pisze:Soniu, mówisz ,że to zapuszczona działka , a zdjęcia wklejasz baaaardzo urokliwe :D Jesień i zima to będzie świetny czas na zaplanowanie , co robić w kolejnym sezonie. Pewnie zresztą już planujesz?
Planuję,planuję....
Przecież muszę na wiosnę pokazać jakieś efekty na Forum,bo inaczej bym się ze wstydu spaliła... :D :D :D

Muszę Wam się przyznac w sekrecie,że zakupiłam swoje pierwsze w życiu cebulki żonkili
i aż 3 (słownie-trzy) wkopałam między pokrzywy,żeby był jakiś kolorek na wiosennych zdjęciach chwastowiska... :P

Obrazek
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Albo będzie jak znalazł do własnych małosolnych ogórków.Jeśli to chrzan. Jest też bowiem taki chwast, całkiem do chrzanu podobny. Ale najlepiej to wykopać korzeń i się przekonać. Jeśli nie pachnie chrzanem i nie szczypie w język i w oczy to chwast.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p

Post »

zuzulec pisze:Soniu - gwarancji nie daję - bo niestety nie znam się za bardzo na ogrodnictwie - przynajmniej w chwili obecnej - co przecież w przyszłości to się zmieni. Te liście, które są u rodziców są dosyć wysokie - takie 40 - 50 cm. Po zdjęciu nie widzę jak to się ma do Twoich - ale kształtem i budową byłabym za chrzanem :(
Na wielkanoc otworzysz masową produkcję ćwikły z chrzanem :lol: - jeżeli się okaże że to jest to.
Lucyna
Niestety moje liście też są takie duże :? A więc wyrok zapadł-chrzan :evil: :evil: :evil:
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p

Post »

kogra pisze:Albo będzie jak znalazł do własnych małosolnych ogórków.Jeśli to chrzan. Jest też bowiem taki chwast, całkiem do chrzanu podobny. Ale najlepiej to wykopać korzeń i się przekonać. Jeśli nie pachnie chrzanem i nie szczypie w język i w oczy to chwast.
Wy sobie żartujecie:tu ćwikła tam ogórki małosolne...
A ja się będę bujać z tym cholerstwem!
Grażyno,przy najbliższej okazji sprawdzę,czy to moje szczypie w oczy,bo lizać tego nie zamierzam!
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Żeby zaszczypało w oczy to musisz potrzeć na tarce - jak nie chcesz skosztować. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Witaj Soniu! Fajnie, że "otworzyłaś" swój ogródek ! :D Nie czuję się już tak samotnie z moimi chwastami :wink: .
Za pokrzywy dziękuję - mam ich wystarczająco dużo na działce. Polecam - jak pisałam Chatte - robić z nich gnojówkę - doskonały, aczkolwiek bardzo śmierdzący nawóz! Ja go w tym roku na okrągło robiłam i cieszyłam się, że przynajmniej na coś te chwasty się przydają :lol:
Maliny - jak bym moje widziała!!! Może uda mi się znaleźć ich zdjęcie. Prawie identyczny obrazek! Słup, koło niego maliny a w tle wierzba! Też miałam nadzieję, że coś z nich będzie, ale po tym sezonie likwiduję je (przynajmniej będę próbować) bo żadnego pożytku z nich nie było :evil: .
Folię polecam! Posłuchałam rady Kogry i innych i tak zrobiłam na swojej działce (no ale przecież byłaś u mnie to widziałaś). Teraz był mi potrzebny na gwałt :wink: kawałek ziemi, żeby zrobić przedszkole dla roślin od Chatte i był jak znalazł! Faktem jest, że żmudna praca była przy wyciąganiu korzeni perzu (i tak jeszcze wszystkich nie wyciągnęłam) ale to pikuś w porównaniu z odchwaszczaniem innych kawałków. Randapem w jednym miejscu 3 razy lałam a chwasty nadal mają się dobrze (aczkolwiek oczywiście nie wszystkie).
Folia powędrowała na następny kawałek i będzie leżeć aż do wiosny. Mężowi tak spodobało się to, że chce już następne metry folii kupować :wink: .
Życzę Ci dużo siły i samozaparcia, ale i radości z każdej roślinki! A niektóre chwasty potrafią też być piękne! :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko - to miód na moje uszy co piszesz Soni. Cieszę się że folia się sprawdziłaTa którą ułożysz teraz w innym miejscu powinna poleżeć aż do lata, aby puszczające wiosną chwasty zdążyły się przerobić na kompost, wtedy nie trzeba będzie nawet dużo wykopywać. To Soniu także dowód dla Ciebie na to, że można również w ekologiczny sposób walczyć z chwastami i mieć nieskażoną ziemię a przez to zdrowe kwiaty, warzywa i owoce.
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”