Orzech włoski - uprawa Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Orzech włoski - uprawa

Post »

Nie są. Wyglądają tak, jak we wrześniu, kiedy je zasadzałam :-( Mnie to jeszcze nic nigdy nie skiełkowało.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli nie rozpadają się w rękach podlewaj je nadal , albo włóż do doniczki z jakimiś kwiatkami , może zrobią Ci niespodziankę .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

wątpię, znając mojego pecha nic się z tego nie wykluje.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Ja bym posłuchała Kozuli albo spróbowała dać orzechom "kopa". U mnie takim kopem niezawodnie jest postawienie nasion na gorącym kaloryferze na kilka dni ( bardzo wilgotnym podłożu). W ten sposób zmusiłam do wykiełkowania orzeszki piniowe, które wyprosiłam u kucharza... a miało nic z nich nie być :)
W doniczki z kwiatkami też wtykam i co jakiś czas jakaś niespodzianka wychodzi... najczęściej, jak już zdążyłam zapomnieć nie tylko co, ale że w ogóle tam wetknęłam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ech taką piękną odpowiedź napisałam i znikła.. W każdym razie chyba się uzależnię od tego forum:) Wątek orzechowy cudowny, ja naiwna posiałam 10 orzechów i myślałam, że chociaz 1 mi wyjdzie podobny do matecznego.. wszystkie typu "jacki". Kozulo, a może można by u Ciebie zamówić sadzonkę? Bardzo podobał mi się równiez ten o maleńkich jądrach co wychodza w całości, dla mnie w orzechu równie ważna jest skorupka, może i ważniejsza niż jądro, ważne żeby się łupała na pół w miarę łatwo. A interesują mnie skorupki bardzo duże jak i tycie.
Na jesieni kupiłam Metcalfe, Leopolda i Wisnicza ale trochę się niepokoję bo zdaje się sprzedała mi je firma która reklamowała Wiśnicza zdjęciami Kozuli.. Zresztą jego akurat nie dosłali:/ Metcalfa przewróciły dziki i nie wiem czy odżyje, ale domniemany Leopold jakby zaczyna przejawiać oznaki życia. Będę śledzić ten wątek.
A czy przeszczepienie siewki na inna siewkę przyśpieszyłoby owocowanie? Jeśli mi skiełkują, chciałabym się dowiedzieć co mam możliwie szybko..
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Tula pisze:W doniczki z kwiatkami też wtykam i co jakiś czas jakaś niespodzianka wychodzi... najczęściej, jak już zdążyłam zapomnieć nie tylko co, ale że w ogóle tam wetknęłam.
Nie każdy ma takie szczęście... to mam przesadzić do nowej ziemi? Bo ta już taka stara jest...
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ja bym tego nie ruszała, bo jeszcze się ewentualny korzonek uszkodzi.. Moje też stoja w miejscu póki co, tylko przysypane ziemią z wierzchu (wcale nie wiem czy to tak dobrze), ale widzę, że drzewa orzechowe w okolicy nie rozpoczęły jeszcze wzrostu więc może to normalne.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

U mnie na pewno korzonków nie ma.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Orzech włoski w cieniu

Post »

Witam to mój pierwszy temat, ale jakże dla mnie ważny. Otóż posiadam ogród który równolegle jak ściana odgradza od południa kilka dorodnych drzew : lipa, kasztanowiec, buk, dąb - są to dorosłe drzewa które na resztę działki rzucają głęboki cień. Kierując się na północ za tymi drzewami jest przerwa jakieś 10 - 15 metrów (silnie zacieniona) i zaczyna się sad owocowy : jabłonie grusze czereśnie itd. Do którego już nie dociera cień z tych dużych drzew. Moje pytanie jest następujące czy warto w tej niewykorzystanej przestrzeni zaraz za drzewami ( tej silnie skąpanej w cieniu ) zasadzić orzechy włoskie. Czy będą obficie kwitły no i dawały dobre dojrzałe owoce gdy przez praktycznie całe lato ich korona będzie w cieniu i tylko trochę rano od wschodu będzie łapała słońce jakieś 3 godzinki góra. A więc najkrócej: czy orzech włoski może dobrze rosnąć i owocować w cieniu. A i jeszcze takie jedno pytanko czy posadzone orzechy będą jakoś znacząco wpływać na drzewka w sadzie ?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Re: Orzech włoski w cieniu

Post »

Orzech jest światłolubny , w cieniu nie ma co liczyć na plonowanie . O orzechach można poczytać tutaj i tu i tu też .

Pozdrawiam , kozula .
przemekk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2010, o 21:14
Kontakt:

Post »

Witam.
Jestem pod wielkim wrazeniem wątku orzechowego i Twojej determinacji Kozulo w poszukiwaniu ideału :)
Szczepie orzechy z bardzo dobrym skutkiem juz pewnie z 10lat, przede wszystkim atrakcyjne siewki. Postaram sie wrzucic jutro pogladowe fotki tegorocznego szczepienia, wciaz czekaja az ziemia odrobine podeschnie, zeby dało sie wjechac sadzarką do pola.

Pozyskałem w tym roku dwie atrakcyjne siewki, jedna o bardzo duzych owocach druga o dosyc duzych, niestety nie mam dokumentacji fotograficznej, pojawi sie dopiero z tegorocznych plonów, w kazdym razie próbki które widzialem wygladały obiecująco.

Dla osób, które chcą miec na działce nieduze drzewo orzechowe, wkleje jutro fotki mojego kilkunastoletniego juz Leopolda, którego systematycznie tnę od kilku lat z bardzo dobrym skutkiem.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

a ja rozkopałam te orzechy i w ogóle nic się od września nie zmieniło. Chyba je wyrzucę, bo i tak nic z nich nie będzie :-( Co jak co, ale nasiennictwo nigdy mi nie wychodziło.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... A&start=14
Przemku, to jest wątek o Leopoldach, wklej zdjęcie swojego. Na moim posadzonym w 2005 roku nadal nie ma kocurków buuuuuuuu..
Po ilu latach Twój Poldek zaczął normalnie owocować?
Pozdrawiam! Gienia.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

1)
Dziękuję kozula za udzielenie mi rady żeby rosły na słońcu. Znalazłem dla nich miejsce będą rosły tak jak wszystkie drzewka w sadzie w równoległej linii do południa. Miejsce za czereśniami a przed folią (ogórki, pomidory, rzodkiew itd.) ? i tu się właśnie zastanawiam czy czasem jak za parę lat podrosną nie zacienią mi za bardzo folii ? wsadzę je jakieś 6 metrów przed folią ( folia tak samo ustawiona w linii równoległej do południa a wiec i orzechy w tej samej linii będą rosły).
2)
Zastanawiam się też jaką odmianę wybrać mam na oku kilka : MARS, Jupiter54, Koszycki, Wiśnicz i ewentualnie Broadview ? niestety mam na razie miejsce na 2 orzechy i który tu wybrać ? co polecasz ?
3)
Aha i jeszcze takie pytanie skoro opisujesz siebie jako orzesznica to powinnas mi udzielić rady ? czy warto zajmować się czymś takim jak orzech ajlantolistny (Juglans ailantifolia), orzech ajlantolistny odm. Sercowa (Juglans cordiformis), orzech katański (Juglans kathyensis) ? inaczej chiński, orzech mandżurski (Juglans mandshurica). Na początku bardzo się napaliłem i zakupiłem te orzechy. Teraz wiem że tak jak i z orzechem włoskim każdy z tych orzechów posiada odmiany sadownicze (zdrowsze, większe owoce, bardziej szlachetne). Ja posiada te drzewka z wysiewu z orzechów a więc ich owoce nie będą duże ? będę małe (bynajmniej tak mi się wydaje) nigdy nie spożywałem owoców z któregokolwiek z tych orzechów. Jedyne co w nich jest dobre to niesamowita plenność ? wszystkie są orzechami groniastymi. Co ty o tym sądzisz kozula ?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Albo orzech, albo folia.
Waleria
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”