Storczyki początkującej empe...
Re: Storczyki początkującej empe...
Ojjj Basiu niestety, do Warszawy to mi daleko.
(( Szkodaaa... Pozostaje mi polować na miniaturki w marketach, bo po kwiaciarniach wstyd mi już chodzić z pytaniem o nie;-) Ale najprawdopodobniej skuszę się po prostu na zamówienie w OrchidGarden.
No i rośnie motywacja by sie streszczać z pisaniem licencjatu. :P
Magda
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
A jeszcze cudne sabotki tam były.... wrócę tam na pewno i może uda mi się miniatureczkę kupić.... a na pewno zobaczę ile kosztują przynajmniej (to jest droga kwiaciarnia niestety)
Pozdrawiam, Basia:)
A no to mi ulżyło, że drogie. ;-) Choć nie wiem czy to tak samo interpretujemy. Ja pozwoliłam sobie kupić (być osobą obdarowaną) miniaturką za 30zł, ale drugą w tej cenie odłożyłam z powrotem na półkę i potem cierpiałam niesamowicie, ale że zakupy były robione z 50 km od domu i potem miałby być przewozony ze sklepu do rodziców i od rodziców do mnie jeszcze, to stwierdziłam że 100 km może nie przetrwać tak dzielnie... No i odłożyłam mojego bobaska. A potem już takiego nie widziałam. Choć troszkę taniej żeby było... ;-) Marudze, wiem! Ale żebyś Ty mnie widziała chodzącą po całym mieście, do każdej jednej kwiaciarni z nadzieją i pytaniem na ustach... Achhhh ;-)
Magda
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dlaczego miałby nie wytrzymać? Ja jednego wiozłam 600 km, w dość cięzkich warunkach, ale nawet ani jednego kwiatka nie zrzucił... Co do małych storczyków, to polecam coś bardziej z botanicznych (bo chyba chciałaś takie), oprócz equestrisa i Mini marka bardzo ładny jest jeszcze np. Phal. penang girl (można zobaczyć zdjęcia w 1. cz. mojego wątku, nie wiem na której stronie).empe88 pisze:A no to mi ulżyło, że drogie. ;-) Choć nie wiem czy to tak samo interpretujemy. Ja pozwoliłam sobie kupić (być osobą obdarowaną) miniaturką za 30zł, ale drugą w tej cenie odłożyłam z powrotem na półkę i potem cierpiałam niesamowicie, ale że zakupy były robione z 50 km od domu i potem miałby być przewozony ze sklepu do rodziców i od rodziców do mnie jeszcze, to stwierdziłam że 100 km może nie przetrwać tak dzielnie... No i odłożyłam mojego bobaska. A potem już takiego nie widziałam. Choć troszkę taniej żeby było... ;-) Marudze, wiem! Ale żebyś Ty mnie widziała chodzącą po całym mieście, do każdej jednej kwiaciarni z nadzieją i pytaniem na ustach... Achhhh ;-)
-
Blue Monkey
- 500p

Empe a jaki kolorek Cie interesuje najbardziej?
Bałam się, że nie wytrzyma, bo było mroźno wtedy. Nie zaryzykowałam, pożałowałam kasy no i mam... A raczej nie mam. :P
A co do kolorów, to achhh... Całe mnóstwo. :P calutki bialutki, z białą warżką, albo żółty (to bardziej Ł. niż ja je uwielbia). Ale gdyby mieli w jakiejś kwiaciarni to nie byłabym wybredna. ;-)
A co do kolorów, to achhh... Całe mnóstwo. :P calutki bialutki, z białą warżką, albo żółty (to bardziej Ł. niż ja je uwielbia). Ale gdyby mieli w jakiejś kwiaciarni to nie byłabym wybredna. ;-)
Magda
-
Blue Monkey
- 500p

Fakt, fioletowego tez mi brakuje w kolekcji. ;P A częste są chyba taki mini miniatureczki biało-fioletowe z żyłkami takimi. Nie wiem jak to profesjonalnie określić. ;-) Na all, są teraz, ale się zastanawiam czy jest sens walczyć bo przesyłka (20zl) to tyle ile bym najchętniej dała za całego kwiatka. Ach, te ograniczone fundusze.
P.s. Marudna jestem, bo jedną ręką odpisuję tutaj, a drugą przepisuje na czysto pracę lic. ze swoich notatek... A jak Tobie idzie?:D Czyżby to stąd wzmożona aktywność na forum?
P.s. Marudna jestem, bo jedną ręką odpisuję tutaj, a drugą przepisuje na czysto pracę lic. ze swoich notatek... A jak Tobie idzie?:D Czyżby to stąd wzmożona aktywność na forum?
Magda
-
Blue Monkey
- 500p

Pierwsza fala wzmożonej aktywności faktycznie nie była bez związku z nadmiarem czasu spędzanego na pisaniu mgr. Teraz czekam na odzew od promotora który chyba nie dostaje moich maili
Co do cen, to jak mowilam nie wiem ile kosztowały miniaturki, saboty kosztowały chyba po 60zl. ale może to było z ceramiczna osłonką której można nie kupić (oby...
)
Co do cen, to jak mowilam nie wiem ile kosztowały miniaturki, saboty kosztowały chyba po 60zl. ale może to było z ceramiczna osłonką której można nie kupić (oby...
No to trzymam kciuki ;)) Za obie sprawy
No i czekam na rozwiązanie Twojej zagadki, bo mnie ciekawość zżera:P
Magda
Dziewczyny i chłopaki...
Zastanawiam się, jak poprawić moim storczykom jakość życia. Mają u mnie suchutko. Wszystkie korzonki powietrzne usychają. Smutny to widok.
Mam na parapecie dwie podstawki z keramzytem zalanym wodą, ale to nic nie daje... WIem, że są u mnie krótko (orchidee, podstawki z keramzytem jeszcze krócej...), na ilość bocznych odbić od głownego pędu narzekać nie mogę, ale te korzonki... MArtwi mnie to, bo skoro w miesiąc- dwa tak je zaniedbalam to co będzie potem.... Co robić? Fundusze ograniczone, miejsce jeszcze bardziej.
Woda też u mnie okropna. Próbowałam przegotowaną je podlewać, ale to dużo roboty i nie mam gdzie trzymać takiej przegotowanej (mieszkamy u kogoś, więc wszystko musimy trzymać w swoim pokoju). Więc demineralizowana. A co zrobić z białym osadem w doniczkach?
Bardzooo prosimy o porady...

Zastanawiam się, jak poprawić moim storczykom jakość życia. Mają u mnie suchutko. Wszystkie korzonki powietrzne usychają. Smutny to widok.
Woda też u mnie okropna. Próbowałam przegotowaną je podlewać, ale to dużo roboty i nie mam gdzie trzymać takiej przegotowanej (mieszkamy u kogoś, więc wszystko musimy trzymać w swoim pokoju). Więc demineralizowana. A co zrobić z białym osadem w doniczkach?
Bardzooo prosimy o porady...
Magda
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak sobie myślę...a może by tak te falki powkładać do plastikowych pudełek...takich większych i tym samym zwiększyć im wilgotność... To coś, w rodzaju malych orchidariów by było.
Nie wiem, ile Macie storczyków, ale... u mnie są takie przezroczyste pudełka zamykane od góry < w jakimś gospodarczym widziałam>, po 11zl sztuka. Tak na oko okoł 6, 8 sztuk by weszło do jednego. A przykrywki mozna wykorzytać i nasypać keramzyt albo zwykłe kamyczki zalać wodą...
Nie wiem, ile Macie storczyków, ale... u mnie są takie przezroczyste pudełka zamykane od góry < w jakimś gospodarczym widziałam>, po 11zl sztuka. Tak na oko okoł 6, 8 sztuk by weszło do jednego. A przykrywki mozna wykorzytać i nasypać keramzyt albo zwykłe kamyczki zalać wodą...
Hmmm Justynko, ale mielibyśmy tak calutki czas trzymać? Kurczę... Trudniej by się je oglądało. ;-))) Ale może faktycznie... A mamy sztuk 13 łącznie. Wysokie takie pudło powinno być?
A tu fotki "ziemi" w doniczkach:

I dla wszystkich pomagających i odwiedzających:

A tu fotki "ziemi" w doniczkach:

I dla wszystkich pomagających i odwiedzających:

Magda
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ach...jaki buraczek ;) Empe...rzeczywiście troszku listeczki są pomarszczone, Zrób im kompresy wodne ;)
Ale te pudelka nie są wysokie...hmm..może 30cm wysokoci by miały...Listki byłyby w środku, ale kwiaty Widzielibyście w pełni
Ale to tylko mój pomysł...może będą ciekawsze ;)
Ale te pudelka nie są wysokie...hmm..może 30cm wysokoci by miały...Listki byłyby w środku, ale kwiaty Widzielibyście w pełni
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie widać co jest w środku w doniczkach, widać tylko wierzch doniczek. Według mnie mają może troche za sucho
Spróbowałabym położyć na wierzch wilgotne spagnum i zraszać je codziennie to podniosłoby wilgotność i w doniczce i wokół. Dodatkowo wykorzystałabym pomysł Justynki z pudełkami.
Mam jeszcze pytanie - jaką macie wilgotność w tym pokoju?
Mam jeszcze pytanie - jaką macie wilgotność w tym pokoju?
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam