Storczyki początkującej empe...

ODPOWIEDZ
empe88
200p
200p
Od: 18 mar 2010, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki początkującej empe...

Post »

Ojjj Basiu niestety, do Warszawy to mi daleko. :((( Szkodaaa... Pozostaje mi polować na miniaturki w marketach, bo po kwiaciarniach wstyd mi już chodzić z pytaniem o nie;-) Ale najprawdopodobniej skuszę się po prostu na zamówienie w OrchidGarden. :) No i rośnie motywacja by sie streszczać z pisaniem licencjatu. :P
Magda
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

A jeszcze cudne sabotki tam były.... wrócę tam na pewno i może uda mi się miniatureczkę kupić.... a na pewno zobaczę ile kosztują przynajmniej (to jest droga kwiaciarnia niestety)
Pozdrawiam, Basia:)
empe88
200p
200p

Post »

A no to mi ulżyło, że drogie. ;-) Choć nie wiem czy to tak samo interpretujemy. Ja pozwoliłam sobie kupić (być osobą obdarowaną) miniaturką za 30zł, ale drugą w tej cenie odłożyłam z powrotem na półkę i potem cierpiałam niesamowicie, ale że zakupy były robione z 50 km od domu i potem miałby być przewozony ze sklepu do rodziców i od rodziców do mnie jeszcze, to stwierdziłam że 100 km może nie przetrwać tak dzielnie... No i odłożyłam mojego bobaska. A potem już takiego nie widziałam. Choć troszkę taniej żeby było... ;-) Marudze, wiem! Ale żebyś Ty mnie widziała chodzącą po całym mieście, do każdej jednej kwiaciarni z nadzieją i pytaniem na ustach... Achhhh ;-)
Magda
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

empe88 pisze:A no to mi ulżyło, że drogie. ;-) Choć nie wiem czy to tak samo interpretujemy. Ja pozwoliłam sobie kupić (być osobą obdarowaną) miniaturką za 30zł, ale drugą w tej cenie odłożyłam z powrotem na półkę i potem cierpiałam niesamowicie, ale że zakupy były robione z 50 km od domu i potem miałby być przewozony ze sklepu do rodziców i od rodziców do mnie jeszcze, to stwierdziłam że 100 km może nie przetrwać tak dzielnie... No i odłożyłam mojego bobaska. A potem już takiego nie widziałam. Choć troszkę taniej żeby było... ;-) Marudze, wiem! Ale żebyś Ty mnie widziała chodzącą po całym mieście, do każdej jednej kwiaciarni z nadzieją i pytaniem na ustach... Achhhh ;-)
Dlaczego miałby nie wytrzymać? Ja jednego wiozłam 600 km, w dość cięzkich warunkach, ale nawet ani jednego kwiatka nie zrzucił... Co do małych storczyków, to polecam coś bardziej z botanicznych (bo chyba chciałaś takie), oprócz equestrisa i Mini marka bardzo ładny jest jeszcze np. Phal. penang girl (można zobaczyć zdjęcia w 1. cz. mojego wątku, nie wiem na której stronie).
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Empe a jaki kolorek Cie interesuje najbardziej?
empe88
200p
200p

Post »

Bałam się, że nie wytrzyma, bo było mroźno wtedy. Nie zaryzykowałam, pożałowałam kasy no i mam... A raczej nie mam. :P
A co do kolorów, to achhh... Całe mnóstwo. :P calutki bialutki, z białą warżką, albo żółty (to bardziej Ł. niż ja je uwielbia). Ale gdyby mieli w jakiejś kwiaciarni to nie byłabym wybredna. ;-)
Magda
Blue Monkey
500p
500p

Post »

ja mam słabość do fioletów ;:167
empe88
200p
200p

Post »

Fakt, fioletowego tez mi brakuje w kolekcji. ;P A częste są chyba taki mini miniatureczki biało-fioletowe z żyłkami takimi. Nie wiem jak to profesjonalnie określić. ;-) Na all, są teraz, ale się zastanawiam czy jest sens walczyć bo przesyłka (20zl) to tyle ile bym najchętniej dała za całego kwiatka. Ach, te ograniczone fundusze. :)

P.s. Marudna jestem, bo jedną ręką odpisuję tutaj, a drugą przepisuje na czysto pracę lic. ze swoich notatek... A jak Tobie idzie?:D Czyżby to stąd wzmożona aktywność na forum?
Magda
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Pierwsza fala wzmożonej aktywności faktycznie nie była bez związku z nadmiarem czasu spędzanego na pisaniu mgr. Teraz czekam na odzew od promotora który chyba nie dostaje moich maili :?
Co do cen, to jak mowilam nie wiem ile kosztowały miniaturki, saboty kosztowały chyba po 60zl. ale może to było z ceramiczna osłonką której można nie kupić (oby... :) )
empe88
200p
200p

Post »

No to trzymam kciuki ;)) Za obie sprawy :) No i czekam na rozwiązanie Twojej zagadki, bo mnie ciekawość zżera:P
Magda
empe88
200p
200p

Post »

Dziewczyny i chłopaki...
Zastanawiam się, jak poprawić moim storczykom jakość życia. Mają u mnie suchutko. Wszystkie korzonki powietrzne usychają. Smutny to widok. :( Mam na parapecie dwie podstawki z keramzytem zalanym wodą, ale to nic nie daje... WIem, że są u mnie krótko (orchidee, podstawki z keramzytem jeszcze krócej...), na ilość bocznych odbić od głownego pędu narzekać nie mogę, ale te korzonki... MArtwi mnie to, bo skoro w miesiąc- dwa tak je zaniedbalam to co będzie potem.... Co robić? Fundusze ograniczone, miejsce jeszcze bardziej.

Woda też u mnie okropna. Próbowałam przegotowaną je podlewać, ale to dużo roboty i nie mam gdzie trzymać takiej przegotowanej (mieszkamy u kogoś, więc wszystko musimy trzymać w swoim pokoju). Więc demineralizowana. A co zrobić z białym osadem w doniczkach?

Bardzooo prosimy o porady... :wit :wit :wit
Magda
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak sobie myślę...a może by tak te falki powkładać do plastikowych pudełek...takich większych i tym samym zwiększyć im wilgotność... To coś, w rodzaju malych orchidariów by było.
Nie wiem, ile Macie storczyków, ale... u mnie są takie przezroczyste pudełka zamykane od góry < w jakimś gospodarczym widziałam>, po 11zl sztuka. Tak na oko okoł 6, 8 sztuk by weszło do jednego. A przykrywki mozna wykorzytać i nasypać keramzyt albo zwykłe kamyczki zalać wodą...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
empe88
200p
200p

Post »

Hmmm Justynko, ale mielibyśmy tak calutki czas trzymać? Kurczę... Trudniej by się je oglądało. ;-))) Ale może faktycznie... A mamy sztuk 13 łącznie. Wysokie takie pudło powinno być?

A tu fotki "ziemi" w doniczkach:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

I dla wszystkich pomagających i odwiedzających:
Obrazek
Magda
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ach...jaki buraczek ;) Empe...rzeczywiście troszku listeczki są pomarszczone, Zrób im kompresy wodne ;)
Ale te pudelka nie są wysokie...hmm..może 30cm wysokoci by miały...Listki byłyby w środku, ale kwiaty Widzielibyście w pełni :D Ale to tylko mój pomysł...może będą ciekawsze ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie widać co jest w środku w doniczkach, widać tylko wierzch doniczek. Według mnie mają może troche za sucho :?: Spróbowałabym położyć na wierzch wilgotne spagnum i zraszać je codziennie to podniosłoby wilgotność i w doniczce i wokół. Dodatkowo wykorzystałabym pomysł Justynki z pudełkami.
Mam jeszcze pytanie - jaką macie wilgotność w tym pokoju?
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”