Mam i ja :D

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mam i ja :D

Post »

Rzeczywiście jest przędziorek ;:202 Ledwo zauważyłam maleńką pajęczynkę - zaaplikowałam pałeczki provado i spryskałam provado combi ---> nic innego nie mam... No trudno, będziemy walczyć ;:163 mój pierwszy przędziorek :cry: Wszystkim roślinom dookoła też zaaplikowałam pałeczki a jutro spryskam. Jaki zasięg ma przędziorek? Niedaleko stoi mój bananowiec ;:110

Andziax007 Jak podrośnie, to mogę się podzielić tą peperomią jeżeli podzielona miałaby mieć taki sam odlot z tymi liśćmi - tylko nie wiem jak ją dzielić ;:224 Ona Każdy liść ma inny - dziwadło :roll: Dziękuję za rady ;:108

kubusiowa mama Ja staram się tej kalatei utrzymać cały czas lekko wilgotne podłoże i spryskuję ją dość często - głupi przędziorek :|
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Kasiu cudna peperomka - ma piękne kolorki. Nie widziałam takiej w realu, ale gdzieś w necie trafiłam na taką. O pielęgnacji już napisała Ci Ania - ja mogę się tylko pod tym podpisać :)

Przykro mi, że kalatejka ma przędziorka. Trzymam kciuki, żebyś szybko i łatwo pozbyła się tego niechcianego lokatora!
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andziax007 pisze:A na kalathei nie ma czasem przędziorka :roll:
Aniu ;:180 ;:180 za tak celną diagnozę na robactwo, którego przecież wcale nie widać z monitora :;230 :;230 ;:113
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Kasia86 pisze:Andziax007 Jak podrośnie, to mogę się podzielić tą peperomią jeżeli podzielona miałaby mieć taki sam odlot z tymi liśćmi - tylko nie wiem jak ją dzielić ;:224 Ona Każdy liść ma inny - dziwadło :roll: Dziękuję za rady ;:108
Kasiu tą peperomię można dzielić przez podział chyba że jest na tyle wysoka że można ciachnąć sadzonkę :wink:
Ja z przędziorkiem walczyłam tak....spryskiwałam całą roślinkę i nakładałam na nią folię z czego folia nie może dotykać liści.....dzięki temu pod folią była dość wysoka wilgotność....odstawiałam z dala od innych kwiatów na jakiś czas....oczywiście co dwa dni ściągałam folię i od nowa pryskałam. Jak tylko zauważyłam że już nie pokazują się pajęczynki tak kalatejka wracała na swoje miejsce na parapecie :wink:
A Ty z bananowcem uważaj i obejrzyj go dobrze bo też przędziorek go uwielbia :roll:

Martynko fakt nie widać ale moja kalatejka też tak wyglądała jak właśnie zaatakował ją przędziorek stąd były takie a nie inne przypuszczenia i jak widać trafiłam :wink:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu zwykłą wodą pryskałaś? Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, bo mój bananek i kroton przegrały walkę z przedziorkiem :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko tak :wink: I w taki sposób jak wyżej opisałam udało mi się i kalatejka teraz ma coraz więcej nowych listków i aż lepiej wygląda :wink:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę taki łatwy sposób... a ja tak się gimnastykowałam... i bez rezultatu :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko czasami tak jest....że namęczysz się a nie ma rezultatu a czasami mało co się zrobi i widać różnicę :wink:
Ale teraz już wiesz co i jak i będzie łatwiej ;:108
Awatar użytkownika
maciekk123pl
50p
50p
Od: 4 maja 2010, o 09:26

Post »

Kasiu, dlaczego zabijasz paprotki? To bardzo sprzyjające człowiekowi rosliny, swego czasu w każdym pokoju miałem jedną paproć. Nawilżają powietrze i ujemnie je jonizują :wink: Kup paprotke - najlepiej małą, ja Ci z nią pomogę ;:108 Co do juki - swoją urodę zawdzięcza spędzaniu lata w ogrodzie, tylko i włącznie.
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Andziax007 Dziękuję za rady - na razie spryskałam tymi chemikaliami, a od jutra skorzystam jeszcze z Twojego sposobu - który swoja drogą, w swojej prostocie jest wybitnie pomysłowy i nowatorski ;:63 Dziękuje jeszcze raz za podpowiedź.

treissi Nie spodziewałam się, że ta peperomka jest taka niespotykana :roll: Tzn nie mogłam jej znaleźć w celu zidentyfikowania lecz tłumaczyłam to swoja nieudolnością w szukaniu

maciekk123pl Jakoś nie mam szczęścia do paprotek - może w tym moim pokoju nie mają zbyt dobrych warunków ;:192 Na razie mam szlaban na zakup nowych roślinek, które wymagają doniczki o średnicy większej niż 5cm (to bardzo skomplikowane :lol: ), ale jak narzeczonemu przejdzie ta złość to na pewno paprotkę przemycę ;:108
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
kubusiowa mama
500p
500p
Od: 1 kwie 2010, o 01:27

Post »

Złość narzeczonemu przejdzie.
No w końcu jakie ma inne wyjście ? :-)
wiem coś o tym, bo mam to samo.
Roślinki do domu przynoszę w wielkiej konspiracji.
I co jakiś czas robię przemeblowanie.
tak dla niepoznaki. :-)
A paprotki...są super.
Uwielbiam
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Ha! sposobów jest wiele - przez ostatnie kilka miesięcy jak jakąś roślinkę przytargałam do domu to dawałam ją mojemu M w prezencie :heja Prezentów się nie wyrzuca, a ja wspaniałomyślnie mówiłam, że mogę się nimi opiekować jeżeli on nie wie jak...

Niestety, On już nie chce się w to bawić ;:223
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sposób super :;230 :;230
mój ;:167 tylko patrzy z ukosa jak coś oglądam albo jak gadam do kwiatków ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Ech - znam to...
Drży na samą myśl o tym, że mogłabym wpaść na jakikolwiek dział ogrodniczy - ostatnio zarządził, że to on będzie robił wszystkie duże zakupy i wszystko czego potrzebuję będzie kupował, bylebym nie dorwała się do kwiatków w supermarketach... ach jak mi się marzy - wiosna jest i na pewno tego tam duuuużo ;:223

Ale ostatnio niespodziankę zrobił, bo przytaszczył skrzynki kwiatowe oraz ziemię i zarządził, że chce na balkonie kolorowo mieć. Uśmiałam się jak zobaczyłam jakie nasionka kupił, wszystko prawie dwuletnie... a jak nie dwuletnie to 70cm rośnie :;230 Kwiaty na rabatki, a nie do skrzynek :roll:
Ale nie narzekam - pochwaliłam za inicjatywę oraz napełniłam, zasadziłam i powiesiłam - hmm - szkoda, że takie ulewy, wolno będą rosły te krzaki :;230
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

AAAAAAAAAAAA wczoraj dostałam piękną paczuszkę od pati1311 ;:138 Miałam dostać listki jednego fiołka, a dostałam ich tyle, że jak to zobaczyłam to mnie zamurowało... Mój " ;:167 " widząc to, prawie się rozpłakał, lecz chyba nie ze szczęścia ;:224
W każdym razie będę miała miliony pięknych fiołków ;:108

Obrazek

*****************************************************************************************************

A tutaj już moje 2 kwitnące. Coś mi się zdaje, że ten duży przemycił gdzieś z boku jakąś boczną rozetę :evil: Coś tak się jakoś dziwnie ostatnio gimnastykuje ;:224 A maluch śliczny jak zwykle - piękne półpełne kwiatki :tan

Obrazek Obrazek
Moje wątki ---> Kasia86
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”