Mam i ja :D
Re: Mam i ja :D
Trochę niewyraźne zdjęcie, ale najprawdopodobniej to właśnie ten aloes i wygląda w miarę prawidłowo. Tylko drobna korekta - czasem występuje on w sieci pod podaną przez Ciebie nazwą, jednak jego poprawna nazwa to Aloe rauhii 'Snow Flake'.
Grzdyl to już wszystko jasne
Dziękuję za wyjaśnienie
Pzdr

Pzdr
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu Zauroczyły mnie Twoje papryczki:) Spróbuje poszukać nasionek i wysiać, zobaczymy czy mi się uda wychodować papryczkę:)
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Kasiu papryczki wyglądają bardzo apetycznie. Fiołeczek uroczy. A za awokado trzymam kciuki - żeby rosło grzecznie 

- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Avocado pięknie wystrzeliło 

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- milkicja
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Ale duże avocado
Moja pestka dopiero pękła i widać że coś wyrasta ale jeszcze nie wyszło z pestki
Moja pestka dopiero pękła i widać że coś wyrasta ale jeszcze nie wyszło z pestki
A ja je wsadziłam do ziemi, zakryłam butelką i zapomniałam na miesiąc czy dłużej... Tydzień temu patrzę - a tam ta niespodzianka... Musiałam butelkę na wyższą wymienić
zobaczymy jak sobie poradzi 

- myszkas21
- 500p
- Od: 12 mar 2010, o 19:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
AVOCADO super
a ja mam pytanie jak dbać o takie cudo??? bo ja raz zaczęłam chodować z pestki ale jak już coś wyszło z tej pestki to za parę dni uschło nie wiem czemu 

Ja sama nie wiem jak się tym opiekować - wiem, ze pestka miała mieć wilgotno i ciepło. Od momentu zasadzenia jest pod plastikową butelką, którą co chwilę wymieniam na większą, bo dośc szybko rosnie. Stoi na północno-wschodnim oknie i dbam o to, aby miało wilgoć, ale nie błoto. To tyle - nie wiem co dalej z tym robić... musze spędzić kilka godzin na forum i poczytać 

Moje peperomie.
Pierwsza wreszcie rośnie i mnóstwo listków wypuszcza tylko te kolory są jakieś dziwne
Czy ona ma mieć tyle kolorów? Byłabym wdzięczna za podanie odmiany. Kiedy mam ja przesadzić i jak się nimi opiekować - ta w tym kubeczku rośnie już długo ale teraz dopiero tak odbiła.

A tutaj te, które nie chcą rosnąć
Zero jakiegokolwiek ruchu. Jakie to odmiany?

a teraz proszę o pomoc... Co się dzieje z tą kalateą? Opiekuję się nią zgodnie z zaleceniami forum

Pierwsza wreszcie rośnie i mnóstwo listków wypuszcza tylko te kolory są jakieś dziwne

A tutaj te, które nie chcą rosnąć

a teraz proszę o pomoc... Co się dzieje z tą kalateą? Opiekuję się nią zgodnie z zaleceniami forum

- kubusiowa mama
- 500p
- Od: 1 kwie 2010, o 01:27
Avocado super.
Na peperomkach sie nie znam więc chętnie poczytam innych znawców tematu.
Natomiast jeśli chodzi o calatee, to według mnie ma za suche powietrze wokół siebie i chyba za rzadko jest podlewana.
Na peperomkach sie nie znam więc chętnie poczytam innych znawców tematu.
Natomiast jeśli chodzi o calatee, to według mnie ma za suche powietrze wokół siebie i chyba za rzadko jest podlewana.
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Kasiu pierwszy raz spotykam się z takim ubarwieniem listków jak ma peperomia na 1 i 2 fotce
Jeśli chodzi o kolorki listków to w tym nic dziwnego i nie masz się czym martwić bo one tak mają....to jest peperomia caperata ale jaka dokładnie nie mam pojęcia
Ja mam np. taką która listki ma całe zielone a w środku już są białe albo żółte.
Natomiast druga peperomia to glabella a trzecia też caperata
Co jest ważne....nie lubią nadmiernego podlewania bo wtedy gniją korzonki a nawet liście, także trzeba uważać z podlewaniem.
Zazwyczaj przesadza się jak już bryła korzeniowa nie mieści się w doniczce chyba że coś jest z ziemią.
Nie stawiaj ich na parapecie gdzie przez cały dzień jest słońce bo listki może poparzyć.
U mnie stoją na parapecie okna północno-zachodniego.
Tym maluszkom daj troszkę cierpliwości a na pewno ruszą
Uwielbiam peperomie i już mam sporą kolekcję i zawsze będą u mnie na drugim miejscu po begoniach
A na kalathei nie ma czasem przędziorka

Jeśli chodzi o kolorki listków to w tym nic dziwnego i nie masz się czym martwić bo one tak mają....to jest peperomia caperata ale jaka dokładnie nie mam pojęcia

Ja mam np. taką która listki ma całe zielone a w środku już są białe albo żółte.
Natomiast druga peperomia to glabella a trzecia też caperata

Co jest ważne....nie lubią nadmiernego podlewania bo wtedy gniją korzonki a nawet liście, także trzeba uważać z podlewaniem.
Zazwyczaj przesadza się jak już bryła korzeniowa nie mieści się w doniczce chyba że coś jest z ziemią.
Nie stawiaj ich na parapecie gdzie przez cały dzień jest słońce bo listki może poparzyć.
U mnie stoją na parapecie okna północno-zachodniego.
Tym maluszkom daj troszkę cierpliwości a na pewno ruszą

Uwielbiam peperomie i już mam sporą kolekcję i zawsze będą u mnie na drugim miejscu po begoniach

A na kalathei nie ma czasem przędziorka