Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Olu, uwielbiam tak podaną skorzonerę!!
Niesamowite wrażenie robi rajska jabłoń :D Przyznam szczerze, że pierwszy raz widzę taką piwonię.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Anula1213
200p
200p
Od: 31 lip 2009, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Jakie piękne pomarańczowe tulipany, u mnie też miały takie być - długo wyczekiwałam na nie, owszem pojawiły się ale bordowe (niestety).
Piękny ogród, cudne roślinki, rajska jabłoń ślicznie oblepiona kwiatuszkami.
Pozdrawiam. Aneta

Trudne początki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Witajcie serdecznie :wit

Dzisiaj u mnie pada deszcz, więc nie pozostaje mi nic innego jak świętować biernie. Ostatnio m kupił kosiarkę spalinową samojezdną i mam nadzieję, że przez pierwszy okres bedę miała koszony trawnik. Do tej pory używałam elektrycznej. Troche kłopot z kablem. Ciągle sie plątał pod nogami. Po pierwszym uruchomieniu kosiarki, uznałam, że w razie potrzeby ja będę jednak kosiła nadal elektryczną. Mimo wszystko mniej robi hałasu i nie wydziela spalin. Również niedawny nabytek kultywator, czyli "elektryczna łopata " również bardzo mi pomogła przy ździeraniu darni i kopaniu rabat. Z tym urządzeniem trochę nadrobię straconego czasu.
Z powodu deszczu , dzisiejsze plany założenia folii na konstrukcję tunelu znowu muszą zostać przełożone :evil:

Gosiu jak tylko niby piwinia pokaże kwiat, zaraz zrobię fotkę. Ułudka na razie nie zwiędła. Siedzi sobie w ziemi, czyli chyba będzie dobrze . Jak się wzmocni , to i jej cyknę zdjęcie. Nie dziękuję, bo czasem jestem przesądna, ale ;:196

Moniko skorzonera w/g mnie jest smaczniejsza od szparagów. Nie ma włókien i jest także delikatna. W podobny sposób można przygotować rzodkiewki. Po ugotowaniu oczywiście nie trzeba z nich zdzierać skórki. Podaje się je także z tartą bułką podsmażaną na masełku. Rzodkiewki po ugotowaniu tracą piekący smak.
Zdaje się, że moja "piwonia" jest jakąś nową odmianą. Zaraz zajmę się jej identyfikacją, bo wczoraj zabrakło czasu.

Anetko muszę się przyznać bez bicia, że do tej pory cebulki tulipanów kupowałam całkiem przypadkowo. Ostatnie zakupy jesienne przyniosły mi sporo niespodzianek. Sama nie wiedziałam, że takie barwy i kształty się ukażą moim oczom. To forum zmienia moją świadomość ogrodniczą.Tulipanki pomarańczowe to zakup z przed kilku lat, ale dopiero tej wiosny zaczęłam dostrzegać ich piękno. Do tej pory czieszyły mnie tylko jako wcześnie kwitnące kolorowe kwiaty. Już się szykuję na jesienne świadome zakupy cebulowe.
Anetko myślę, że jak będziesz kupowała teraz bordowe, to może wyjdą pomarańczowe :;230 Z pewnością także są śliczne.

A teraz jeszcze następne tulipanki :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moja begonia zakwitła w domu i dzisiaj powędrowała na taras :
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

...,ale jakie Ty robisz zdjęcia ;:111
Maszynka co sama ,to chyba mój najlepszy zakup w sezonie .Roboty będę miała o połowę miej Nawet w ogrodzie siałam co 50 cm .coby z motyką potem nie latać ,a z maszynką .
Brak czasu na wszystko ...witaj w klubie .
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Olu sam nie wiem co mi się bardziej podoba ;:196
Wszystko masz piękne, zdjęcia wykonane perfekcyjnie ;:138 ;:138 ;:138
Oczywiście mnie też zainteresowała Twoja piwonia :shock:
:wit
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

AAleksandra pisze: . A teraz piwonia kupiona ze względu na ciekawe liście. Sprzedawca nie znał jej nazwy...
Obrazek
Olu , ta [piwonia to krymka czyli paeonia dahurica , powszechnie rosnąca w okolicy Krymu stąd nazwa powszechna krymka.
Bardzo ładny okaz Ci się trafił.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Peoniu serdecznie dziękuję za rozwikłanie zagadki. Więc na 100% mam piwonię :D To był jedyny okaz w sklepie. Sprzedawca powiedzieć nic wiecej nie mógł poza tym że to piwonia.
Jeszcze raz dziękuję .
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OLU widzę ,że expert się już wypowiedział ;:63 za super zakup trzeba będzie się za takim cudem rozejrzeć .Trochę Ci zazdroszczę oczywiście pozytywnie gdyż również mam fioła na ich punkcie .Mam nadzieję ,że nie omieszkasz się pochwalić kwiatem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ola, będę codziennie tu zaglądać wyglądając kwiatu piwonii. Gdzie Ty ją dopadłaś?
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iduś trochę lepsze zdjęcia to zasługa nowego aparatu i odrobina cierpliwości.Ja jeszcze nie wpadłam na szersze odstępy w sianiu aby wykorzystać maszynkę :oops: Poprawię się i następne zasiewy już z głową :D

Dzidziu dziękuję :oops: jak wspomniałam 90 % to aparat a reszta to oświetlenie i powstrzymanie drżenia łapek. Teraz już wiadomo, że to piwonia. Ciekawa jestem jakie będzie miała kwiaty. Kolor już widać a na resztę trzeba troszkę poczekać.

Jadziu dziękuję za przekierowanie do prawdziwego fachowca w tej dziedzinie. Peonia nie zawiodła i dała nam szystkim szybką odpowiedź. Oczywiście zaraz po ukazaniu się kwiatuszka, będę się chwaliła :D

Basiu w mojej miejscowości istnieje taka przy domu sprzedaż różnych ozdobnych. Czasem tam zaglądam, ale ceny nie zachęcają do częstych odwiedzin i wybór taki sobie. Wstąpiłam tam tak tylko popatrzeć i doniczka z tą piwonią (jedyną) zaciekawiła mnie. No i znalazła się w moim posiadaniu za 20zł.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wiesz taką cenę też jeszcze bym dała nie znowu taka wygórowana .Mam nadzieję ,że odrazu pochwalisz się kwiatem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu cały czas zaglądam czy kwiatuszek nie pokazał już wnętrza, ale jest zimno ... :cry:

Na razie proponuję ziółka : melisa na ukojenie nerwów oraz mięta na problemy trawienne i żołądkowe .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ziółka piękne :) Przymierzam się do założenia miętowej rabatki, mam trzy odmiany, ale muszę jeszcze polować na inne. Lubię dodawać liście mięty latem do domowej lemoniady.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja na razie mam cztery gatunki mięty. Te ze zdjęć dokupiłam jesienią. Czwarta mieta pieprzowa dopiero zaczyna wyłazić.
W zeszłym roku dodałam liście mięty do soku z malin i czarnej porzeczki. Tak zwyczajnie do sokownika. Smak wyszedł wspaniały, orzeźwiający. Sama herbatka ze świeżej mięty również inaczej, lepiej smakuje.

Na dzień dobry dzisiejsza roślinka, może ktoś zna nazwę ?

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Piwonia całkiem nieźle się zapowiada.
Czekamy na pełny rozkwit . ;:65 ;:65 ;:65
Jest to dąbrówka rozłogowa chyba odmiany Burgundy Glow.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”