Witajcie serdecznie
Dzisiaj u mnie pada deszcz, więc nie pozostaje mi nic innego jak świętować biernie. Ostatnio m kupił kosiarkę spalinową samojezdną i mam nadzieję, że przez pierwszy okres bedę miała koszony trawnik. Do tej pory używałam elektrycznej. Troche kłopot z kablem. Ciągle sie plątał pod nogami. Po pierwszym uruchomieniu kosiarki, uznałam, że w razie potrzeby ja będę jednak kosiła nadal elektryczną. Mimo wszystko mniej robi hałasu i nie wydziela spalin. Również niedawny nabytek kultywator, czyli "elektryczna łopata " również bardzo mi pomogła przy ździeraniu darni i kopaniu rabat. Z tym urządzeniem trochę nadrobię straconego czasu.
Z powodu deszczu , dzisiejsze plany założenia folii na konstrukcję tunelu znowu muszą zostać przełożone
Gosiu jak tylko niby piwinia pokaże kwiat, zaraz zrobię fotkę. Ułudka na razie nie zwiędła. Siedzi sobie w ziemi, czyli chyba będzie dobrze . Jak się wzmocni , to i jej cyknę zdjęcie. Nie dziękuję, bo czasem jestem przesądna, ale
Moniko skorzonera w/g mnie jest smaczniejsza od szparagów. Nie ma włókien i jest także delikatna. W podobny sposób można przygotować rzodkiewki. Po ugotowaniu oczywiście nie trzeba z nich zdzierać skórki. Podaje się je także z tartą bułką podsmażaną na masełku. Rzodkiewki po ugotowaniu tracą piekący smak.
Zdaje się, że moja "piwonia" jest jakąś nową odmianą. Zaraz zajmę się jej identyfikacją, bo wczoraj zabrakło czasu.
Anetko muszę się przyznać bez bicia, że do tej pory cebulki tulipanów kupowałam całkiem przypadkowo. Ostatnie zakupy jesienne przyniosły mi sporo niespodzianek. Sama nie wiedziałam, że takie barwy i kształty się ukażą moim oczom. To forum zmienia moją świadomość ogrodniczą.Tulipanki pomarańczowe to zakup z przed kilku lat, ale dopiero tej wiosny zaczęłam dostrzegać ich piękno. Do tej pory czieszyły mnie tylko jako wcześnie kwitnące kolorowe kwiaty. Już się szykuję na jesienne świadome zakupy cebulowe.
Anetko myślę, że jak będziesz kupowała teraz bordowe, to może wyjdą pomarańczowe

Z pewnością także są śliczne.
A teraz jeszcze następne tulipanki :

Moja begonia zakwitła w domu i dzisiaj powędrowała na taras :