Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Asieńko - Masdevallia w prześlicznym ;:3 kolorze, a coccinea szaleje na całego - mam nadzieję, ze pączki nie będą odstawiać żadnych numerów i wszystkie szybciutko się nam pokażą. Schoenorchis pygmea uroczy, a do tego całkiem spore stadko się usadowiło na tej podkładce ;:167

Niestety choroby wyłażą u każdej z nas - prędzej czy później. Ja też dzisiaj opryskiwałam i podlewałam Physanem chore rośliny. Chorują wyłącznie falki. Plamiska podobne do tych u Agnieszki (i takie brązowe, zapadnięte i jaśniejsze przebarwienia - plaga jakaś, czy co :( ). Zobaczymy co z tego wyniknie. Liście wyglądają paskudnie, ale rośliny specjalnie się tym nie przejmują (przynajmniej tak się zachowują) - puszczają nowe, zdrowe liście, korzenie, a nawet pędy... :?
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Asieńko- urocza można się w nią wpatrywać cały dzionek ;:138
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Justynko - Justus27, dziękuję ! Kolor tej drugiej powinien być intensywnie różowy. W sumie mam 5 różnych Masdevallii.
Tobie życzę zdobycia tej wymarzonej pomarańczowej :)

Halinko, dziękuję że wierzysz we mnie, ale sama wiesz, że nie wszystko od nas zależy.
Przy okazji napiszę Ci, że Dendrobium od Ciebie tworzy 2 śliczne nowe przyrosty. Czyżbym miała kiedyś podzielić się z kolei
z Tobą tym 'kwitnącym jagodowo' storczykiem ? :)

Mala_Mi - Phal. bellina lubi dość wilgotne podłoże (oczywiście bez przesady). Bardziej chodzi o to, żeby go za długo
nie przesuszać pomiędzy podlewaniami. Masz szanse również doczekać się pędu, bo to ich pora kwitnienia :)

Madziu, Schoenorchis pygmea wisi sobie na razie w akwarium, ale w maju wyląduje na balkonie.
Niech troszkę postresuje się chłodem nocek. Zastanawiam się tylko, czy moja kotka nie będzie się nią zbytnio interesować ?
Trzymam Madziu kciuki za Twoje chore falenopsisy. U mnie po zastosowaniu Physanu - kolejny dzień bez chorobowych
zmian na cambrii. Czyżby lek zadziałał ? Przypomnę, że nie tylko spryskałam liście, ale też roztworem przelałam podłoże.

AniuL, Aniu - (pani_ storczyk), Dusia - dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cytuję :
"Halinko, dziękuję że wierzysz we mnie, ale sama wiesz, że nie wszystko od nas zależy.
Przy okazji napiszę Ci, że Dendrobium od Ciebie tworzy 2 śliczne nowe przyrosty. Czyżbym miała kiedyś podzielić się z kolei
z Tobą tym 'kwitnącym jagodowo' storczykiem ? :)"

Asiu ;:185 będę się na siłę uszczęśliwiać. Na chwilę obecną niech Twój rośnie, może kiedyś ;:113 ;:196 Dziękuję za dobre chęci ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, widzę,że Dendrobium zdrowo 'dało Ci popalić', że się go boisz :wink:
Przyrosty są jeszcze maleńkie, ale zdrowo sobie rosną.
Nie martw się, storczyk musi się porządnie rozrosnąć, zanim go podzielę, a to pewnie nastąpi za kilka sezonów :D
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

No no widze że coccinea będzie po kwitnieniu mogła być podzielona na dwie. Nic nie mówie ale też będę miał 2 lub trzy Masdevallie na wymianę :D tylko się trochę zakorzenią.
Jedna Masd.elegans i jeszcze jakaś, tylko nie chce mi się lecieć do piwnicy sprawdzić. :D
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No Przemku - chętnie :) Ciekawe kwiaty ma ta 'elegans'. A tak z ciekawości - co one robią w piwnicy ???

Co do Masd. coccinea, po zakupie ja przesadziłam. Dosyć słabowita była, ale widzę, że ruszyła zdrowo
i z przyrostami i jak widać nawet jej się zamarzyło kwitnienie (mnie też :D )
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

A one sobie mieszkają w piwnicy w terrarium. Piwnica zimna z oknem. Pozwala mi to na utrzymywanie temp. w dzień 20 w nocy 10-12*C . W zimie wrócą do domu pod drzwi balkonowe. A druga masd.leucantha.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam trochę lżej, bo nie muszę biegać do piwnicy. Mam je pod okiem w mojej dosyć chłodnej sypialni,
na stanowisku północno - wschodnim. Wszystkie 5 Masd. zaakceptowało te warunki.
Zobaczymy jak będzie z kwitnieniem trzech pozostałych ;:88
Masdevallia leucantha też ciekawa. Ja mam z białych M. amabilis alba.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - przeczytałam dokładnie to, co wcześniej pisałaś i ja swoje oprócz oprysku również podlałam Physanem, a co - chciały to mają :roll: Za tydzień czy dwa powtórzę całą zabawę :roll: .
Mam nadzieję, że zatrzyma to chorobę....
Moja kotka gustuje w bardziej "trawiastych" roślinach, ta (Schoenorchis) ma za grube listki, no i ugryźć taką też łatwo nie jest...więc nie podejrzewałabym raczej jakiegoś zamachu na nią ze strony Twojej :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu, ale mi niespodziankę zrobiłaś- dzięki wielkie za dedykację, piękny kwiatuszek masdevalii, w moim ulubionym, energetyzującym pomarańczowym kolorze! ;:196
Zajrzałam dopiero dzisiaj, bo przez ostatnie 2 dni "ryłam" w necie w poszukiwaniu jakiegoś tropu, co może być moim roślinkom... :roll:

Przy okazji czytam, że nie tylko ja borykam się z takimi problemami- przykre to, ale i trochę budujące, że skoro ktoś sobie radzi, to może i mi się uda- przy okazji, Asiu, Madziu, skąd wzięłyście Physan (szukałam dziś na allegro i nie tylko i nie znalazłam)?

Asiu, gratuluję pędziku na bellinie i nowych nabytków z wystawy- z tymi niespodziankami botanicznymi to rzeczywiście niezła gratka, szkoda, że nie ma tej opcji wysyłkowo ;) Niech Ci zdrowo rosną i szybciutko ukażą swoje oblicze!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agita pisze:Asiu, ale mi niespodziankę zrobiłaś- dzięki wielkie za dedykację, piękny kwiatuszek masdevalii, w moim ulubionym, energetyzującym pomarańczowym kolorze! ;:196
Agnieszko, chciałam żebyś się uśmiechnęła, bo wyobrażam sobie co obecnie przeżywasz z tą inwazją
chorób i szkodników na roślinach.
Agita pisze: Przy okazji czytam, że nie tylko ja borykam się z takimi problemami- przykre to, ale i trochę budujące, że skoro ktoś sobie radzi, to może i mi się uda
Pewnie Agnieszko z jakąś grupą storczyków się uda, a z inną nie. Życzę Ci jednak, aby w tej uratowanej gromadce
znalazło się jak najwięcej Twoich ulubieńców. Podziwiam Cię za twoje samozaparcie walce z problemami ;:333

Jeśli chodzi o Physan, mam go właśnie od Madzi. Dzieliłyśmy zawartość (nie wiem na ile osób), aby cena
była przystępniejsza.
Madziu, nie pamiętam kompletnie skąd Ty ten środek zdobyłaś ?
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Art pisze: Mala_Mi - Phal. bellina lubi dość wilgotne podłoże (oczywiście bez przesady). Bardziej chodzi o to, żeby go za długo
nie przesuszać pomiędzy podlewaniami. Masz szanse również doczekać się pędu, bo to ich pora kwitnienia :)
Asiu, mnie się jakaś pechowa bellina mi się trafiła. Odgrzebałam jej korzenie i okazuje się, ze na starych nie przyrosło jej nic nowego odkąd ona jest u mnie. Na szczęście idą nowe korzenie, więc tak tragicznie to nie jest. Niestety te dolne liście żółkną i raczej muszę pogodzić się z ich utratą. Jednak nowy liść sercowy i te nowe korzenie dają nadzieję, że powinno się poprawić. Dałam ją do mniejszej doniczki - plastikowej i dałam luźne sphagnum. Codziennie rośliny spryskuję, zwilżam też keramzyt wokół doniczek.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu Twoja Masdevallia jest niezmordowana, kwitnie na okrągło, ale jej służy u Ciebie ;:138 ;:138 ;:196

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, ja w ogóle nie spryskuję moich storczyków (chodzi o części zielone roślin).
Uważam, że efekt nawilżania w ten sposób jest zbyt krótkotrwały. A gdy chłodno, pochmurno i wilgotno na dworze,
to nawet niebezpieczne dla storczyków, bo wilgoć może zalegać w zakamarkach rośliny i powodować gnicie.
Lepsze już są podstawki z wilgotnym keramzytem. Woda paruje w zależności od temperatury otoczenia - mniej lub więcej :wink:

Twoja 'bellina' dojdzie do siebie, skoro tworzy nowe korzenie i młody listek. Tych najstarszych liści nie żałuj.
Jedyne co Cię czeka (i nas ), to dużo cierpliwości, bo pewnie storczyk zakwitnie jak się wzmocni :)
Jak już trochę korzeni wyrośnie, zmieniłabym podłoże z samego sphagnum na mieszankę kory ze sphagnum.

Renatko, masz rację - dziś już są 3 kwiaty w pełni rozkwitnięte i widzę kolejne2 pączki (nie mówiąc o nowych przyrostach).
W ubiegłym roku kwitła na okrągło przez 10 miesięcy. Mam nadz., że Twój kawałeczek nadal pięknie się rozrasta
i kiedyś podobnie będzie Cię cieszył :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”