Mam i ja :D

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mam i ja :D

Post »

;:7 Są już pierwsze papryczki - oby jak najszybciej się zrobiły czerwone - mniam!

Obrazek Obrazek

Zakwitł wreszcie fiołek nieznanej barwy - jak widać na śliczny, fiolet :tan

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam ciepło:)
Moje wątki ---> Kasia86
Hoje i inne domowe na sprzedaż
Awatar użytkownika
daka
1000p
1000p
Od: 10 lut 2010, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu fiołeczek prześliczny :D ;:108 ,już wkrótce zjesz papryczki z własnego krzaczka,ależ to musi być miłe uczucie. ;:7
Moje wątki.
Pozdrawiam Damian.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dochować się własnych owocków w doniczce.. hm.. mniam ;:137
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

Dochowanie się własnych warzywek daje ogromną satysfakcję oraz korzyści materialne :heja heh - nie kupuję nowych nasion tylko sadzę te, które wyjmuję z papryczek ;:108 Papryczki chili nie są u nas tanie i nie można ich w każdym osiedlowym zieleniaku dostać, a swoje hoduję praktycznie przez cały rok - to wszelka oszczędność zwłaszcza, że dorzucam je praktycznie do każdego dania mmmmm mniam ;:137 Jak mam nadwyżkę to suszę i mam na zimę :tan Marzy mi się ogródeczkek, ale w bloku się nie da raczej - hodowałam czasami rzodkiewki i sałatę w skrzynkach balkonowych, ale za dużo czekania :roll:

Pzdr.
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
merry
100p
100p
Od: 16 sie 2009, o 20:36

Post »

Kasiu, a pierwszą papryczkę uda mi się wychodowac z takiej sklepowej? Ile trwa zanim pojawią się papryczki i w ogóle możesz mi jakoś opisac ten cały proces od początku, jak o nią dbac i czego potrzebuje?
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

merry pisze:Kasiu, a pierwszą papryczkę uda mi się wychodowac z takiej sklepowej? Ile trwa zanim pojawią się papryczki i w ogóle możesz mi jakoś opisac ten cały proces od początku, jak o nią dbac i czego potrzebuje?
Chili sadzę z nasionek, które wyjmuję z papryczek... Trzymam je w jakimś naczynku nawet rok i nic im się nie dzieje :) Można tez kupić w prawie wszystkich supermarketach nasionka, tzn w tych, w których są stoiska z nasionami po ok 2zł.
A jeżeli chodzi o opiekę to nic nadzwyczajnego. Sadzę dużo nasionek do zwykłej ziemi w jakiejś małej doniczce i nakrywam słoikiem albo butelką. Jak będą miały jakieś 10cm to odkrywam i najsilniejsze przesadzam do osobnych większych doniczek i czasem nakrywam jak stoją przy otwieranym balkonie. Ta papryka ze zdjęcia jest w doniczce średnicy 15cm i zasadzona była w lutym, ale wolno rosła, bo ta zima była długa, mroźna i ciemna :roll: Ogólnie od zasadzenia do pierwszych papryczek to chyba max 2 miesiące jeżeli mają ciepło i wodę. No i to tyle chyba...
Podlewam tak 2 razy w tygodniu i czasami spryskuję ale bardzo rzadko. Momentami trzeba podlewać częściej jeżeli na dużym słońcu stoi, bo listki oklapują. W czerwcu sadzę je w doniczkach balkonowych i na dworze rosną. Te z domu też wystawiam na balkon jak już mam pewność, że w nocy temperatura nie będzie spadać zbyt nisko. To bardzo łatwe, a efekty są zawsze ;:108 Zawsze wyrastają, tylko czasami kwiatki opadają :roll: tak jak pisałam wcześniej z jakiś 30 kwiatków mam tylko ze 6 papryczek - ale nadrabiam ilością krzaczków :tan Tłumaczę sobie to tym, że jak roślina zaczyna tworzyć papryczkę to się tylko na niej skupia i zapomina o innych kwiatkach ;:224
Rok temu szadziłam nawet żółtą fasolkę ale tylko 2 fasolki się zdołały uformować :(

Obrazek
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Świetna ta papryczka wpada w oko jak sie patrzy!
Awatar użytkownika
merry
100p
100p

Post »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Ja nie widziałam nigdzie nasionek papryki chili, a nawet się za takimi rozglądałam. Jeśli nie uda mi się ich kupic w paczuszce to takie ze świeżej papryczki po jakim czasie najwcześniej można wysiac? Trzeba rok czekac? :)
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

merry pisze:Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) Ja nie widziałam nigdzie nasionek papryki chili, a nawet się za takimi rozglądałam. Jeśli nie uda mi się ich kupić w paczuszce to takie ze świeżej papryczki po jakim czasie najwcześniej można wysiac? Trzeba rok czekac? :)
Chyba bez problemu możesz od razu wysiać.
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Kasiu mówiąc o sukulentowej donicy miałam na myśli zawartość, która mi się spodobała. Sama donica też jest fajna. Nie mam do niej żadnych zastrzeżeń :D
Brawa dla papryczki. :uszy
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

kati-1976 pisze:Kasiu mówiąc o sukulentowej donicy miałam na myśli zawartość, która mi się spodobała. Sama donica też jest fajna. Nie mam do niej żadnych zastrzeżeń :D
Brawa dla papryczki. :uszy
No to wszystkich źle zrozumiałam ;:14
Dzięki w imieniu papryczki :tan
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
merry
100p
100p

Post »

Będę próbowac z tą papryczką, zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu ;)
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

merry pisze:Będę próbowac z tą papryczką, zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu ;)
Uważam, że wyjdą papryczki ;:224

* * * * * * * * * * *
Obrazek

Crassulki dostały nowe domki w pudełkach po lodach :tan Maja akurat rozmiar, a ich pokrywki świetnie pasują na podstawkę ;:108

Aloesik też ma nowy domek ale bardziej standardowy :roll: Przy okazji chciałam się zapytać, czy ten aloes jest z natury taki twardy i lekko pomarszczony? To jest Rauchii variegata (Rauhii "snow flake")
Moje wątki ---> Kasia86
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Też mam takiego Aloesa, choć inaczej oznaczonego. Jest własnie taki twardy i lekko pomarszczony :wink:
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Kasia86
500p
500p

Post »

kati-1976 pisze:Też mam takiego Aloesa, choć inaczej oznaczonego. Jest własnie taki twardy i lekko pomarszczony :wink:
A może masz opisane tak: Aloe rauhii 'Snow Flake'... Ja nie jestem do końca pewna, bo różnie opisują :roll: "snow flake" identyczny jak mój.
Moje wątki ---> Kasia86
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”