Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Izabelko :D Rzeczywiście -to może być jakaś bardzo ciekawa Cebulica! Ma wąsik niezaprzeczalnie...
Wydaje mi się ,że jakby grubszy ten wąsik jest - więc może to jeszcze inna rzadka odmiana??

Zrób ,proszę Cię zdjęcia ,jak rozkwitnie- mam taką stronkę z internetu ,gdzie są opisane wszystkie
(a może nie wszystkie?) odmiany Cebulic.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Co do czerwonych tulipanów- gdzieś czytałam ,że po latach (zwłaszcza jeśli nie wykopuje się cebul
co roku) -tulipany wracają do swojej pierwotnej barwy .
Może jest to prawda, bo przecież tworzenie nowej odmiany to zawsze jakieś eksperymenty na
pierwotnej -tej naturalnej..
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu - piękny masz skalniaczek ;:138
Tulipanki tez zachwycające, ja jednak wolę te klasyczne nie pełne. Zwłaszcza podczas gorących dni tracą sporo na swoim uroku.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza, a może ta Twoja nieznana cebulowa to kamasja ?
Porównaj tu:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ja#p715535
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Pełen zachwyt nad skalniakiem :)
Kocham takie klimaty :)
Naprawdę bardzo mi się podoba. Co to za rojnik (? ) w otoczce z kamieni ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Ciemność mnie zastała przy podlewaniu. A sucho... aż się kurzyło :wink: W warzywniaku zaczyna brakować miejsca. Musiałam wykopać kępę floksów i wyplewić "od spodu" nawłoć, która w nią wlazła. W tamtym roku było jej tylko ciut-ciut. Wycinałam pędy. A jak dziś się przyglądnęłam, to się okazało niespodziewanie, że nawłoć przeważa. Biedny floks, straszliwie go zmaltretowałam. Mam nadzieję, że przeżyje tą operację, bo go lubię. Jest taki fioletowawy. I przesadziłam tarczownicę. I oddzieliłam wydziczały kawałek hosty. I odstawiłam taniec z wężami i konewkami. I niby nic, a ledwo żyje :wink:

Aniu Zielona - przecież mówiłam, że jak szaleć to szaleć :wink: I w nastrój święta państwowego trzeba się wprowadzać.

Beatko - widzisz, moje kwitnące wisienki przejdą do wspomnień a twoje zaczną przedstawienie. Tulipany imponujące bo z ubiegłojesiennego nasadzenia. Nie przypuszczam, żeby powtórzyły w przyszłym roku taki spektakl. Miło mi, że mogę sprawić Ci radość skrawkami mojego ogródka ;:196

Magduś - jakoś tak jaśnieje ten pąk, a z wąsika jakby łuska się robiła :;230. Na dodatek nie chce się dać fotografować... Im bardziej ją oglądam, tym bardziej nie pamiętam co to było za cudo :wink: Poczekamy, zobaczymy. Co do tulipanów, to nie mam wątpliwości, że one chcą być "normalne". Ja co roku starałam się je wykopywać. Rzecz jasna coś tam zawsze zostawało w ziemi z cebulowego drobiazgu. Ale "zwykłych czerwonych" to nie przypominam sobie, żebym sadziła. A jest ich coraz więcej... Natomiast zrobiłam dwie grządki tulipanowych przedszkolaków - posadziłam, a raczej posiałam takie drobniutkie cebulki jak paznokieć. Właśnie część dostaje kolorów na pąkach i wygląda na to, że powtórzą cechy rodziców :shock:

Dorotko - w przyszłym roku z całą pewnością będzie więcej klasycznych czerwonych prawdziwych tulipanów :;230 Dziękuję za pochwałę skalniaka, bałam się, że wpadnie po zimie do oczka, ale przetrwał :D

Eluś - listki nie są niebieskawe, ale budowa kwiatu... jak na razie podobna. Może ta cebulica, to faktycznie kamasja. Ale cebulicę kupowałam... W jakiś deszczowy dzień przeszukam garaż - co jakiś czas jakieś "metki" i "etykietki" się znajdują. Często niestety roślinek już nie ma...

Bernadetko - nie wiem co to za rojnik... ale może i jego metka się znajdzie kiedyś. Ale rojniki chyba były bez etykiet... Miło mi, że podoba Ci się skalniak. Myślałam, że będzie gorzej... To jego drugi rok dopiero, więc młodzik i ma szansę na rozwój ;:3
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jakbys miała kiedyś ochotę na rojnikową wymianę - to ja jestem chętna :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Taniec z wężami i konewkami :;230 Skąd ja to znam...Teraz tez zacznę to tak nazywać :D
Ale rozpacz z tą pogodą- mogłoby trochę popadać w nocy. Co tam Ci powschodziło w warzywniku? Ja jutro robię akcję fasolka :D (znaczy się zasiew).
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taniec konewkowo wężowy też przyjdzie mi wykonywać bo susza się zrobiła i pielić nie można.
Skalniak jak zwykle frapująco cudny ;:224
Rozważania o żółtobrzeżku już przeczytałam - znam gadzinę i wiem co potrafi zrobić w oczku.
Precz z nim. ;:163
Grażyna.
kogro-linki
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bernadetko - jak się troszkę rozrosną, to pewnie, że tak. Ale właśnie oglądałam Twoje rojniki i ... nie wiem co mogę Ci dać, bo masz ich mnóstwo. Ten o który pytałaś, to ten niebieskawy, prawda? On jeszcze nie ma dzieci :(

Aniu Zielona - zapowiadali deszcz, ale coś mi się nie widzi... Co wschodzi w rozgrzanym piaseczku? Jeden groszek zielony :;230 Straszliwie marne buraczki :;230 . Mdlejący koperek :;230 . Ten który siałam w rządku. Ten który sam się posiał ma się dobrze. Będę go traktowała jako nawóz zielony, albo przybranie. Bo wyplewić się go nie da :wink: Bujnie wschodzą maliny - wszędzie :evil: Rośnie rzodkiewka i sałata z siewu. No i nie wytrzymałam i posadziłam pomidory od mamy kolegi, bo się zaczęły wyciągać. I jeszcze kapustę wczesną i kalafiory i selery i pory i bakłażana i paprykę i sałatę. Ma nie być przymrozków, bo nie mam takiego dużego kocyka, żeby warzywnik opatulić.

Grażynko - też czytałam o pływaku, powinnam go odłowić... Pamiętaj, że do tanga trzeba dwojga :wink: Od skalniaka robi się tak jakoś, wakacyjnie :tan
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

aleb-azi pisze:Jeden groszek zielony Straszliwie marne buraczki . Mdlejący koperek .
Ach, te warzywa to niewdzięczniki! Za to skalniak i roślinki na nim cudne! No i jaki wniosek?
Tez, chociaż nie mam oczka, poczytałam o tym żółtobrzeżku (poza wszystkim innym to jakiś koszmar ortograficzny! :;230 ) I po co na świecie są takie stwory? Ja rozumiem te wszystkie wywody o równowadze w przyrodzie, ale jakie życie ogrodnika byłoby proste, gdyby nie te opuchlaki, chrabąszcze i inne ... Ja dziś przy plewieniu nawyciągałam tego dziadostwa mnóstwo :( Pytam, gdzie są moje krety?!!!
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Podoba mi się Twoja lista warzyw :D U mnie tak samo- koper jest wszędzie. Ma pozwolenie- dorośnie do wielkości przyzwoitej na zupę i potem przekopuję. Oczywiście i tak będę stale go dosiewać, żeby było co zbierać i do mrożenia przeznaczyć. Powiadasz że nie będzie przymrozków już? Co do pogody to jak dotąd masz chody tam na górze. Muszę Ci zaufać na słowo ;:170
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że jak się rozrosną .. moje też malizny - na tej żwirowej rabatce widać jakie są "duże ". To te punkty na obrzeżach ;:138 ;:138

A jak któryś z moich Ci się podoba .. to chętnie się podzielę - bez wymiany :)
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bernadetko - trzymam za słowo... na razie nie powiększam zawartości skalniaka, ale gdyby, to wiem do kogo się uśmiechnę. Niech się roją...

Aniu Zielona - niech działają te moje chody na górze, bo mi pomidorki pomarzną....

Martuś - wdzięczne warzywka, tylko ogrodnik ;:64 i nie podlewa. Czyżbyś sugerowała, że powinnam przenieść warzywa na skalniak? A skalniak .... gdzie?
Wywody o równowadze w przyrodzie... To będzie ciąg dalszy. Pytasz Martuś, gdzie krety? Wystraszone racami dymnymi i innymi wynalazkami poszły sobie w siną dal... Zostały opuchlaki i inne takie przyjemnostki ogrodnika.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O pora się zbierać. Wszyscy już śpią. Nie będzie zdjęcia na dobranoc. Będzie na dzień dobry :D Nikt nie lubi zagadek? Co to?

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie wszyscy :D
Ciągle mi uciekasz :roll: Muszę gonić po całym forum, żeby Cię odnaleźć.
Niestety ja nie odpowiem na to pytanie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”