Cebulla walczy z ugorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Re: Cebulla walczy z ugorem

Post »

No to przesadziłam, chyba muszę to jakoś usunąć :roll: Ale strasznie się cieszę, że jakiś kolor pojawia się na tym moim ogrodzie.
Mam nadzieję, że teraz będzie już dobrze
Tulipanki NN
Obrazek
Obrazek
Tu Królowa Sosna w otoczeniu świty
Obrazek
Dopieszczamy palisadkę- pomalowałam ją lakierobejcą. Wg próbnika miał byc ciemny kasztan. Jak widać wyszła jasna sraczka ;:224 Nic to, kiedyś się przemaluje. Na razie w ramach obsadzenia tego czymś wsadziłam 6 pelargonii kaskadowych z Tesco (7,99pln), czerwonych. Dodam białe petunie i będzie patriotycznie w tym roku.
Obrazek
Kolejne kroki to zrywanie darni... Lada dzień trzeba będzie wsadzić moje 42 canny i dalie, a tu trawsko rosnie w najlepsze
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przymierzałam się do posadzenia dzisiaj host pod moim jedynym drzewem- śliwką mirabelką i na szczęście wyczytałam na Forum, że nie powinno sadzić się host pod owocowymi pestkowymi, bo łapią jakieś choroby grzybowe :( Czym by tą śliwkę podsadzić? Jakoś tak łyso tam zawsze. Rośnie na skraju warzywnika, warzywa nie chcą tam rosnąć, bo za ciemno... Może paprocie? Czy paprocie można sadzić pod owocowymi?
Wreszcie polało dzisiaj porządnie i można by coś porobić, ale moje dziecię ma katar i boi się wiatru, więc siedzimy w domu...
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie paprocie rosną pod jabłonią i nic im się nie dzieje :)
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dagmaro, przybiegłam do Ciebie z rewizytą :wit
Widzę, że pracy miałaś co niemiara, a i zapału łącznie z uporem Ci nie brakuje. Ale to dobrze. Przyszłaś na goły ugór, a teraz dzięki wysiłkom to wszystko nabiera ciekawego kształtu. Będę zaglądała do Ciebie częściej bo jak widzę.. tu ciągle coś się dzieje ;:108
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Dagmaro , śliczne te Twoje tulipany czerwone wygladaja jak róże lub piwonie , ale
i ten dwukolorowy też piękny , bardzo kolorowe zrobiły się rabatki .
Pod drzewami posadzone widziałem u kogoś też bodziszki , fajnie wyglądało .
Co pod folią trzymasz ?
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martyna, jestem zodiakalnym Baranem, więc oślego uporu mi nie brak :D Strasznie mnie to ogródkowanie wkręciło, więc będę walić łbem w tą gline, aż coś z tego wyjdzie

Adam, te pełne tulipany są niesamowite. Niestety łamią się pod swoim ciężarem :( Ale wreszcie mój wazonik na konwalie znalazł odpowiednie wypełnienie poza sezonem konwaliowym. W inspektach pasę słoneczkiem wszelkie rozsady. Mam niestety bardzo wąskie parapety. Potem w w maju zostaną przeniesione na zagon ogórkowy i bedą paść ogóry.

Idę sadzić dalie i siać :heja jednoroczne
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Cebulla pisze:Martyna, jestem zodiakalnym Baranem, więc oślego uporu mi nie brak :D
No to witam wśród `baranów` :;230 Mnie też jak się coś zamani, jeśli nie w chwili obecnej to na pewno w niedługiej przyszłości się w ogródku ziści.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Monika76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2007, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jako mama Barana (jak to brzmi :D ) wiem coś o tym uporze i nie tylko.
Ale jestem Strzelcem a to znak przyjazny Baranom... i to prawda.
Cebulko, widzę, że masz doświadczenie w robieniu kółek.
To przed palisadą jest fajne :)
U Moniki - cz. 1, cz. 2
Gdy życie ofiaruje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kółka wciągają :roll: To przed palisadą chce przerobić. Strasznie spodobały mi się takie mieszane koła i ścieżki z cegły i kostki granitowej... Coś jak u kaaj. Niestety nie dam rady teraz tego zrobić. Moja glina zdążyła już stwardnieć na kamień :evil: Wczoraj złamałam mój wykrawacz do obrzeży przy ścinaniu darni... Załamka, muszę poczekać na jakieś większe opady i od razu brać się za zrywanie darni.
Pierwsza tura dalii zasadzona. Jutro druga :heja
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Jakbym widziała początki po budowie w swoim ogrodzie. Niezłe poczucie humoru i duży zapał do pracy :D Pozdrawiam kolejną "biurwę". Zapowiada sie przepiękny ogród Dagmarko.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Agawo! Bywam, bywam u Ciebie :wit Lubię pooglądać takie metamorfozy, bo mnie to na duchu podnosi... Wczoraj nawet miałam życzenia powrotu do zdrowia wystukać, ale coś mnie od kompa oderwało. Wieczorkiem zajrzę, bo parę rzeczy mnie zaintrygowało.
Moje tulipany mnie rozczulają... W pierwszym sezonie jako niedoświadczona ogrodniczka posadziłam tulipany przy tarasie... Głupia nie wiedziałam, że wiosną to nie ma czasu na podziwianie kwiatków podczas siedzenia na tarasie, bo się nie siedzi, tylko gania z łopatą :D No to w tym roku maj już tulipanki pod oknem w kuchni, pracowni i przy ścieżkach. Efekt- nie ma obiadu nigdy na czas, bo się zagapiam, prace nadganiam po zmroku...
Obrazek

Obrazek

A tu zagadka, z cyklu co to jest?

Obrazek

Kupiłam w zeszłym roku na placu jako sadzonki malwy :roll: Malwa to to na pewno nie jest, w sumie ładne, ale co to? Dwuletnie, bylina, na słońce, w cień?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Coś podobnego to się u mnie strasznie w dzikim ogrodzie pleniło, ale czy to na pewno jest to? Z ciekawością poczekam na podpowiedzi.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

To się chyba nazywa miesięcznica(ale reki sobie uciąć za to nie dam), później ma takie kółka jakby z przezroczysta błonką( a wtym nasionka).
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Mirko, wygooglowałam i zgadza się! Niech rośnie, nic nie znalazłam na temat tego, żeby się rozsiewała niepochamowanie.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Mogło mi się zwidzieć :;230 Jakieś takie podobne trochę :wink:
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Zablokowany