Moje małe królestwo
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje małe królestwo
Emil już nie wiem co piękniejsze ,sanguinatia Multiple robi wrażenie jaskier alpejski też , po raz pierwszy widzę u Ciebie a szachownice od Janusza Boskie i jakie dorodne kwiaty mają ,
Genia
Genia
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Sasanki obłędnie piękne

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Emilu, sasanki pełne są prześliczne. Chyba też się zabiorę za eksperymentowanie jeśli to daje takie cudne wyniki jak u Ciebie 

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Jakie Ty masz ciekawe, niespotykane roślinki 

Witajcie!
Serdecznie dziękuję za wizytę i komentarze
Przy takiej pogodzie rośliny niesamowicie przyspieszyły dlatego trzeba było pokończyć dzielenie, przesadzanie i wysadzanie maluchów do gruntu.
Na wielu liliowcach pojawiły się pierwsze pędy kwiatowe więc przy odrobinie szczęścia pierwsze kwiaty rozwiną się w połowie maja
Dzisiaj przynoszę kolejną porcję zdjęć - mam cichą nadzieję, że przypadną Wam do gustu
Jaskier tojadolistny "Flore Pleno"

Czworolisty pospolite

Tiarella "Mystic Mist"

Pierwiosnek omszony

Pozdrawiam serdecznie !!!

Serdecznie dziękuję za wizytę i komentarze

Przy takiej pogodzie rośliny niesamowicie przyspieszyły dlatego trzeba było pokończyć dzielenie, przesadzanie i wysadzanie maluchów do gruntu.
Na wielu liliowcach pojawiły się pierwsze pędy kwiatowe więc przy odrobinie szczęścia pierwsze kwiaty rozwiną się w połowie maja

Dzisiaj przynoszę kolejną porcję zdjęć - mam cichą nadzieję, że przypadną Wam do gustu

Jaskier tojadolistny "Flore Pleno"

Czworolisty pospolite

Tiarella "Mystic Mist"

Pierwiosnek omszony

Pozdrawiam serdecznie !!!

- Miiriam
Przypadną ?????
Są piękne i niespotykane
Są piękne i niespotykane

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witaj Emilu.
Gdzieś daleko zagubiłem się w Twoim wątku ale staram się nadrobić. Oglądając fragmenty Twojego ogrodu muszę przyznać że jesteś prawdziwym koneserem sztuki ogrodniczej jak i wybrednym ciułaczem nowości. Co raz zadziwiasz nas czymś nowym i niebanalnym. Nie tylko można nacieszyć oczy pięknymi roślinami ale i poznać wiele nowości. Będę częściej tu wpadał, bo niedługo zacznie się wysyp nowych kwiatów i na pewno czymś nas zadziwisz.
Gdzieś daleko zagubiłem się w Twoim wątku ale staram się nadrobić. Oglądając fragmenty Twojego ogrodu muszę przyznać że jesteś prawdziwym koneserem sztuki ogrodniczej jak i wybrednym ciułaczem nowości. Co raz zadziwiasz nas czymś nowym i niebanalnym. Nie tylko można nacieszyć oczy pięknymi roślinami ale i poznać wiele nowości. Będę częściej tu wpadał, bo niedługo zacznie się wysyp nowych kwiatów i na pewno czymś nas zadziwisz.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Witajcie!
Dziękuję serdecznie za wizytę i wszystkie komentarze !!!
Dopiero dzisiaj przestało padać i można było ruszyć do ogrodu. Przez ostatnie trzy tygodnie mieliśmy tutaj masę wody, wichury, dwa gradobicia - zobaczymy co będzie dalej ...
Rośliny po deszczach wyglądają nieciekawie więc podsyłam kilka zdjęć zrobionych przed ulewami.
W tym roku nie nacieszyłem się długo kwiatami obuwików - ulewy je szybko poniszczyły. Do kwitnienia szykuje się jeszcze Cypripedium reginae więc nie wszystko stracone.
Cypripedium calceolus

Cypripedium henryi

I na koniec niewielkie jak na tą porę roku liliowce

Roczne siewki - powinny zakwitnąć już z początkiem lipca

Pozdrawiam jak zawsze serdecznie !!!

Dziękuję serdecznie za wizytę i wszystkie komentarze !!!

Dopiero dzisiaj przestało padać i można było ruszyć do ogrodu. Przez ostatnie trzy tygodnie mieliśmy tutaj masę wody, wichury, dwa gradobicia - zobaczymy co będzie dalej ...
Rośliny po deszczach wyglądają nieciekawie więc podsyłam kilka zdjęć zrobionych przed ulewami.
W tym roku nie nacieszyłem się długo kwiatami obuwików - ulewy je szybko poniszczyły. Do kwitnienia szykuje się jeszcze Cypripedium reginae więc nie wszystko stracone.
Cypripedium calceolus

Cypripedium henryi

I na koniec niewielkie jak na tą porę roku liliowce

Roczne siewki - powinny zakwitnąć już z początkiem lipca

Pozdrawiam jak zawsze serdecznie !!!

- e-genia
Emil piękne obuwiki , ten drugi to jaki kolorek będzie miał ?
U mnie ten od Ciebie chyba nie zakwitnie , ale dostałam jeszcze od kogoś kwitnący i też u mnie kwitnie , moje które kupiłam w Pi-Ma nie zakwitną nie maja kwiatostanów .
A liliowców to masz mnóstwo jak to wszystko zakwitnie to będziesz miał jak w raju .
Genia
U mnie ten od Ciebie chyba nie zakwitnie , ale dostałam jeszcze od kogoś kwitnący i też u mnie kwitnie , moje które kupiłam w Pi-Ma nie zakwitną nie maja kwiatostanów .
A liliowców to masz mnóstwo jak to wszystko zakwitnie to będziesz miał jak w raju .
Genia
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Emilu w tym roku to chyba tylko liliowce będą miały coś do powiedzenia.
Reszta to jak przeżyje będzie dobrze, przynajmniej u mnie.
Zacieram ręce jak patrzę na twoje liliowce, bo już się cieszę na fotki.
Pozdrawiam
cieplutko i
przesyłam.
Reszta to jak przeżyje będzie dobrze, przynajmniej u mnie.
Zacieram ręce jak patrzę na twoje liliowce, bo już się cieszę na fotki.

Pozdrawiam

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 50p
- Od: 13 lis 2009, o 21:34
Emil,
Jak miło oglądać Twoją plantację liliowców. A już się zastanawiałam, czy masz to samo co u nas, bo dawno Cię na forum nie było. Niestety wszystko pod wodą... A to co było na górce gnije irysy, piwonie, ręce załamać.
Ale liliowce jeszcze jakoś wyglądają, więc może z nich jakaś pociecha będzie.
Jak miło oglądać Twoją plantację liliowców. A już się zastanawiałam, czy masz to samo co u nas, bo dawno Cię na forum nie było. Niestety wszystko pod wodą... A to co było na górce gnije irysy, piwonie, ręce załamać.
Ale liliowce jeszcze jakoś wyglądają, więc może z nich jakaś pociecha będzie.
Marysia
Geniu, kolor jest limonkowo - żółty. Kwiaty są mniejsze niż u naszego krajowego obuwika ale jest ich kilka na pędzie. To skromny ale bardzo oryginalny obuwik
Geniu trzymam kciuki żeby w następnym sezonie dał Ci sporo kwiatów
Grażynko, na razie wilgoć i zimno im nie zaszkodziły - zobaczymy co będzie dalej...
Marysiu, u nas co godzinę włączam pompę żeby pozbyć się wody z piwnicy - inaczej już dawno by nas podtopiło. Kiedy patrze po sąsiednich wioskach to tutaj wcale nie jest tak źle.
W każdym razie trzymam kciuki żeby Twoje rośliny przetrwały
Nie wiem co będzie z liliami i irysami - na razie wyglądają znośnie ale jak będzie tak dalej to też zaczną gnić...
Dzisiaj rozwinęły się pierwsze kwiaty na Glaucium flavum var. aurantiacum

Rdest "Red Dragon" ładnie przetrzymał zimę i zdobi kolorowymi liśćmi

Geniu trzymam kciuki żeby w następnym sezonie dał Ci sporo kwiatów

Grażynko, na razie wilgoć i zimno im nie zaszkodziły - zobaczymy co będzie dalej...
Marysiu, u nas co godzinę włączam pompę żeby pozbyć się wody z piwnicy - inaczej już dawno by nas podtopiło. Kiedy patrze po sąsiednich wioskach to tutaj wcale nie jest tak źle.
W każdym razie trzymam kciuki żeby Twoje rośliny przetrwały

Nie wiem co będzie z liliami i irysami - na razie wyglądają znośnie ale jak będzie tak dalej to też zaczną gnić...
Dzisiaj rozwinęły się pierwsze kwiaty na Glaucium flavum var. aurantiacum

Rdest "Red Dragon" ładnie przetrzymał zimę i zdobi kolorowymi liśćmi

- Miiriam
Ech .. cudnie . Ten rdest jest niesamowity 

- e-genia
Emilrzeczywiście ten rdest ma ciekawe liście . Mam nadzieję że już w liliowcach się troszkę osuszyło .
Genia
Genia