Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ankowo

Post »

Aniu, ale u Ciebie wszystko pędzi w tempie zawrotnym - i rośliny i wątek - dopiero co relacja z targów , a tu już 4 strony... :)
Pogratuluj wyczucia siostrze - pochwały za zdjęcia zasłużone! Dołączam się! ;:138
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
magdala

Post »

A ja głosuję na zdjęcie szafirków :D Zdolniacha z siostry.

Aniu -ale będziecie mieli jedzonko z własnego ogrodu! Takiego ziemniaczka to i ja z ciekawości wyhodowałabym sobie.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Zielona_Ania pisze:... kiedyś się nastawiałam na ogród ozdobny. Teraz mnie opętało żeby był też użytek. Dobrze że można łączyć jedno z drugim :D
Opętało... bardzo trafne określenie ;:108 Mnie też opętało :wink: Z warzywami dopiero w tym roku (tzn. pomidory, dyniowate i buraczki były w ub. roku, ale teraz jest prawdziwy - choć malutki - warzywnik). Drzewka mam głównie owocowe, choć jest kilka ozdobnych - czyli właśnie łączę funkcję ozdobną z użyteczną. A drzewka owocowe mogą być piękne - u mnie własnie pełnia kwitnienia :D Za rok powinno być jeszcze ładniej, jak drzewka urosną.

Czy śliwa dziecięca kwitła już u ciebie? U mnie jest trochę pączków - nie mogę się doczekać. Duża ona jest u ciebie?
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Aniu , przyznaję roślinki na fotkach piękne , ale zdjęcia biją na głowę wszystko - rewelacyjne :shock: :shock:
Aniu ja też bym tak chciał , aby ziemniaki same na polu się posadziły , jak to się dzieje u ciebie :;230
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co tak późno te kartofle posadziliście :D ?? ja zrezygnowałem z korzeniowych na jakiś czas bo dużo drutowców mi się pojawiło :?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Andrzeju -Twoja uwaga uświadomiła mi, że faktycznie wątek zrobił się galopujący :D Dopiero teraz spojrzałam ile ma stron :shock: Muszę się zacząć ograniczać, ale strasznie się uzależniłam od forum i forumków ;:7

Madziu - zdjęcia wszelkich warzywnych i owocowych upraw będę zamieszczać. Smaku nie przekażę- trzeba spróbować samemu u siebie :) Może na nowej działce coś wypróbujesz...

Dominiko -widziałam Twoje owocki i cukinie, kabaczki (tak mi się wydaje ze zdjęć :wink: ), pomidory, z ubiegłego roku-piękne. Warzywniczek masz ładnie przygotowany, na pewno będzie radocha z uprawy. Śliwa dziecięca u mnie ma kilka lat, jest niewielka- ok 1m wysokości. Kwitła już w poprzednie lata- kwiatuszki ma drobne, różowe. Liście ładniejsze są.

Adamie-ja też lubię takie niespodzianki - to było jak akcja niewidzialna ręka :;230 No ale teraz już sama zostaję z resztą zasiewów i nasadzeń- mój plan jest tak skomplikowany że nikt się nie wyzna, oprócz mnie co z czym ma rosnąć (wszystko rozrysowane jak układanka :wink: ). Naczytałam się o sąsiedztwie roślin i sprawdzam w praktyce czy działa.

Adrian- w zeszłym roku sadziłam 1 maja i szybko wzeszły. Ziemniaki są podkiełkowane więc będą już miały szybszy start w glebie. A kiedy ty sadziłeś u siebie?

Niebo zachmurzyło się. Bardzo przydałby się deszcz. Na razie czeka mnie ustawienie zraszacza- może sprowokuje jakąś chmurkę i zachęci do zrzucenia ciężaru wody.
Dzisiaj, na pocieszenie po kiepskim dniu, kupiłam sobie niecierpek i uczep. Od razu weselej mi się zrobiło.
Wczoraj posadziłam do doniczek kupione na wyprzedaży trytomy z kapersów- biedactwa, wybielone, ledwo żywe. Może uda się reanimować choć połowę.
Teraz wyruszam na przegląd działki.
Awatar użytkownika
Andrzej Max
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lip 2009, o 15:35
Kontakt:

Post »

Zielona_Ania pisze:kupiłam sobie niecierpek i uczep. Od razu weselej mi się zrobiło.
Wczoraj posadziłam do doniczek kupione na wyprzedaży trytomy z kapersów- biedactwa, wybielone, ledwo żywe. Może uda się reanimować choć połowę.
Niecierpek - ładna roślinka, tyle że u mnie nijak jej nie pasowało - to się uczepię trytomów z kapersów... :;230 :;230 :;230 ..."bajko ty moja" ...co to może znaczyć... dla takiego laika pewnie to samo co "laubzega" z czegośtam... :;230
Ło matko - kiedy ja się tych wszystkich ogrodniczych terminów nauczę? :;230
Wiem - na emeryturze pamięć będę ćwiczył... :uszy
Pozdrawiam słonecznie
Andrzej M.
:-) Moje ogłoszenie.
Moje kamienie Moje kamienie 2011
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu- u mnie jest także bardzo sucho, ale warzywa niektóre mi wschodzą, gdyż sadziłam 2 tygodnie temu, jak ziemia miała więcej wilgoci.Trytomy kupowałam w Biedronce, ale nie wyrosły. :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju- już wyjaśniam :) . Trytoma czyli knifofia to bylina - na pewno kojarzysz jej ogniste kwiatostany. Kapers to opakowanie jednostkowe dla roślin sprzedawanych w fazie spoczynku- po naszemu to foliowy woreczek z przyczepioną tekturką ze zdjęciem i opisem zawartości.

A to moje biedule po posadzeniu, może uda się coś uratować:

Obrazek

Tajko- mnie też te wcześniej siane grochy, boby, rzodkiewki i koper powschodziły. Lecz martwię się o pietruszkę i marchew- one tak długo potrzebują dobrych warunków, żeby wykiełkować. Dzisiaj zraszacz podlewał warzywnik ok 2 godziny.

Dzisiaj troszkę podłubałam w ogródku, nuda- plewienie, z wykopywaniem samosiejek i zapomnianych z dawna bylin, które obrosły paskudnie trawą. W planach nowa rabatka- powiedzmy o krok bliżej :)

Dzisiejsze zakupy, małe a cieszy:
Obrazek

Jeżyny przywiązane.
Obrazek

Kosodrzewina niedługo pokaże młode igiełki:
Obrazek

Tawuła szara z bliska
Obrazek

Tawuła japońska odmiany Golden Princess
Obrazek

Połowa stada zmierza w stronę kocimiętki:
Obrazek

A teraz zagadka- co to jest?
Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

czerwony burak ? :;230 , na botwinkę ;:137
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie znam tej roślinki ze zdjęcia.Aniu- Ty masz tyle kotów? To u Ciebie z pewnością nornic nie ma. :)
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Pełen podziw dla ręki i oka siostry fotografki ;:63
A dla Ciebie Aniu za pracowitość. Widać, że codziennie coś pchasz ogrodniczo do przodu.
Te kotki to tylko połowa stada :shock:
Liście z ostatniego zdjęcia przypominają mi liście buraka na botwinkę :roll: lub czegoś podobnego, ale jestem laikiem.

Zanim skończyłam pisać swój post Markinix już wpadł na taki sam pomysł co do przedstawionej rośliny. Chyba powinnam zażywać jakieś dopalacze aby szybciej przebierać po klawiaturze :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

mnie sie też tak wydaje , odnośnie tych trytom , podobne widziałem w obi , na przecenach , malutkie , strasznie zmasakrowane i ususzone , powinni karać ich za to ;:14 .
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

artam pisze:Te ziemniaki wcale nie posadzone, tylko położone :;230 Ja się może na tym nie znam, ale tak mi się wydaje :)
Zielona_Ania pisze:
Martuś -zamieściłam zdjęcie sadzenia ziemniaków "w trakcie". Zdjęcie "po" też jest... Wszystko odbyło się zgodnie ze sztuką. W końcu mama- rolnik z wykształcenia, pilnowała sadzenia
hmmm ja przychylam się jednak do tego, co powiedziała Marta. Ja też uważam, że one leżą a nie siedzą, może je chciałaś posadzić i się poprzewracały, one najwyraźniej lubią rosnąć na leżąco, a nie na siedząco ... :;230 ;:224
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak właśnie myślałam że Wam się skojarzy z buraczkiem ta roślina. A to szczaw gajowy Rumex sanguineus . No wiecie, taki spory burak o tej porze :wink:

Tajko- mamy 8, z tego 6 czarnych.

Olu-staram się codziennie coś zrobić, bo potem się mści każde zaniedbanie. Marzy mi się leżak i słodkie nieróbstwo.

Marku - w marketach mordują tyle roślin, coś okropnego.

Aguś - się czepiacie... na baczność mają stać? :;230 Oczkami do góry i sobie poradzą.

Igorze- te koty wyłażą z każdego kąta. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach takie skaczące i biegające kociska. Reagują na gwizdanie - łatwo się je w ten sposób przywołuje :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”