Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

Kamilo rudzielec , książę i Ludisia - wszystkie piękne ;:3 gratuluje ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
paula_
500p
500p
Od: 27 paź 2009, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilko, trzeba było krzyczeć, że chcesz Ludisię, ostatnio miałam jedną na wydanie... ale już poszła w świat ;)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Aniu, dziękuję ;:196

Paulinko, właśnie zamierzałam "krzyczeć", wcześniej trafiłam na tę oto ludiśkę i już oprzeć się nie mogłam :)

Chcę Wam jeszcze pokazać Malinowego, przedłużył pędzik wyrastający z uśpionego oczka, kwitnie w sumie od stycznia'09, więc ma prawo odpocząć. Niedawno na końcu łodygi pokazało się coś jakby zakończenie. Nigdy nie widziałam, by pąki były naprzeciwko siebie. Teraz widać, ze pęd nadal się wydłuża, ech niezmordowane jest ten Malinowy, nawet nie mam kiedy go przesadzić.

O tu widać, takie dziwne zakończenie, i nowe maluśkie pączki:
Obrazek

I Malinowy w całej okazałości :
Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilko,prawdziwy długodystansowiec.
Znam te dylematy:z jednej strony radość,że kwitnie a z drugiej już chciałoby się go przesadzić ;:65
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ma ładny odcień różu ,taki delikatny.Z przesadzaniem zawsze zdążysz a skoro tak długo kwitnie to chyba znak że zdrowy :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kamilo rudzielec jest taki jakiś irlandzki :;230 Piękny oczywiście.
Gratulacje zakupu Ludisi-te jej miniaturkowe kwiatki.
Malinowy bardzo ładnie prezentuje się na ścianie.
Dziekuje za odwiedziny u mnie.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Baryczko doszła dzisiaj przesyłka! Bardzo dziękuję! Będę się chwalić jak wypuszczą małe sadzoneczki :heja
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale ładny, zdrowy okaz :D Widocznie ma dobre geny, skoro kwitnie i kwitnie...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, tak to jest z nimi, czekamy nie pierwszy pęd, na kwiaty, później dłuży nam się to kwitnienie i chciało by się ujrzeć kolejny całkiem nowy pędzik. Obecnie to ja czekam ja jakikolwiek pędzik, bo z kwitnących mam 5szt (6 z Ludisią), na ponad 50szt. to dość mało, nie?

Aniu, do tego przesadzania wcale mi nie tęskno, zabieram się za nie kiedy już muszę, gdy jes konieczne, reszta niech sobie rośnie bez zmiany podłoża. Czytałam, ze storczyki tego nie lubią to po co mam fundować im taki szok :)
Kolor też bardzo lubię, ogólnie nie przepadam za różem, a ten jakoś tak wpadł mi w oko :)

Grażko, ha! to nie ściana tylko fotel :) Udało mi się trafić na materiał przypominający aksamit, ale tańszy i łatwiejszy w utrzymaniu. Dziękuję za miłe słowa :) A co do odwiedzin- wiesz, że zawsze chętnie do Ciebie zaglądam- bo lubię :)

Marto, cieszę się :) W takim razie trzymam kciuki za korzonki i czekam na wiad. od Ciebie :)

Justus, dziękuję. Geny, no, możliwe, że tak, reszta choć ma podobne warunki, nie potrafi tak długo kwitnąć. Szkoda tylko, że w tych genach nie jest zapisany bardziej żółty kolor kwiatów :)

Dziękuję Wam serdecznie za miłe słowa ;:196
Pozdrawiam! Kamila
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28

Post »

Jak zdrowo prezentują się te twoje storczyki. Te listki takie sztywne i w ogóle, o kwiatkach nawet nie wspominam. U mnie niby też trochę listków puszczają, ale i tak ciągle czekam, aż któryś znów postanowi mi "psikusa" zrobić i coś zrzucić, zwiędnąć czy zasuszyć... Miło że nie tylko ja ne lubię ich przesadzania, ale nawet taka doświadczona "orchidka".
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, tak kolorowo to chyba u nikogo nie ma. I u mnie są choruszki, z miękkimi liśćmi, słabymi korzonkami, ale jak na razie walczymy i nie dam im tak łatwo odejść w niebyt (choć kilka zrobiło to bez mojej zgody :().
Przesadzać nie lubię, choć to robić muszę. Do moich storczyków dochodzą też te Mamine i teściowej.
W przesadzaniu najgorsze jest to całe przygotowanie, łamanie kory na drobniejsze kawałki, sproszkowanie węgla, nożyczki i sprzątanie okropnego bałaganu :(

Dziękuję Ci za miłe słowa :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kamilko masz naprawdę cudny okaz :D
Baryczka pisze:W przesadzaniu najgorsze jest to całe przygotowanie, łamanie kory na drobniejsze kawałki, sproszkowanie węgla, nożyczki i sprzątanie okropnego bałaganu :(
oj z tym się zgodzę...a jak jeszcze trzylatek przeszkadza tzn pomaga w przesadzaniu to już bajzel na całego :;230
Baryczka pisze:Obecnie to ja czekam ja jakikolwiek pędzik, bo z kwitnących mam 5szt (6 z Ludisią), na ponad 50szt. to dość mało, nie?
kochana ja mam dorosłych 30 sztuk kwitną dwa a trzy w tym dendrobium mają pędy ..i nic cisza...no trudno za to zimą kwitło mi dość sporo :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilko, śliczny ten Twój 'rudzielec'. Czasem trzeba się cieszyć jakością, a nie ilością :)
Jestem pewna, że będziesz miała dużo kwitnień latem. Teraz w ogóle się dziwię, że w tę zimnicę chce się
jakimkolwiek storczykom kwitnąć... Ciągle szaro-buro, deszczowo (lub gorzej- śniegowo), zimno... brrrr

Co do przesadzania, to też zawsze odwlekam jak tylko mogę. Teraz mam wymówkę, bo zabrakło mi
wszelkiego rodzaju podłoża :wink: Nie wiem, czy na wystawie kupię, bo nie będzie nikogo z OS
W LM też ostatnio nie było. No i mam z głowy problem. :)
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Asiu każda wymówka jest ponoć dobra hi hi ;:113 Nie wymiguj się od przesadzania, podłoże jest na OG (dosyć fajne, bo kupiłam, te tzw. grube, bo drobne do niczego-pełno w nim gąbki i różnistych śmieciochów) Więc kochana, dalej do przesadzania ;:109 ;:215
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28

Post »

Ja tez powinnam swoją Cambrie przesadzić, ale boje się że jej złe podłoże dam, albo utnę/zostawię co nie trzeba i tak rośnie cały czas w tym samym...
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”