Pielęgnacja starych drzew owocowych
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśłi to są trzy pędy, to może wcale nie trzeba przycinać, a wystarczy przygiąć dwa do poziomu?
Co to za odmiany jabłoni? Masz jakieś zdjęcia?
Co to za odmiany jabłoni? Masz jakieś zdjęcia?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najlepiej zrobić to wczesną wiosną - już po okresie silniejszych mrozów, ale jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji ( drzewko "bez liści" dużo łatwiej ciąć
). Jeżeli koniecznie chcesz teraz - to poczekaj jeszcze do momentu zakończenia przez drzewa okresu wzrostu (do końca czerwca). I najlepiej zakończyć cięcie na 2 tygodnie przed zbiorem owoców.
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Trzeba tą jabłonkę widzieć - ja nie mam tej możliwości... pamiętaj o zasadzie - im silniejsze cięcie, tym silniejszy wzrost. W tym momencie byłby to spory błąd, ponieważ przez kolejne miesiące zrobi się "gąszcz" - tym bardziej, że jak wspominasz drzewo nie owocuje, więc "wszystkie siły" idą w rozwój wegetatywny.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Cięcie jabłoni
Choc czytam porady to kazde drzewo inne przeciez i nie wiem jak podciac te jablon:

Marnie owocowala w zeszlym roku, a dwa lub trzy lata temu byla mocno podcieta, moze nawet wczesniej nie jestem pewien, tak slyszalem.
W kazdym razie moglby ktos mi doradzic obrazowo jak te jablon podciac, tak by owocowala i czy jest sens wogole?

Marnie owocowala w zeszlym roku, a dwa lub trzy lata temu byla mocno podcieta, moze nawet wczesniej nie jestem pewien, tak slyszalem.
W kazdym razie moglby ktos mi doradzic obrazowo jak te jablon podciac, tak by owocowala i czy jest sens wogole?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Cięcie jabłoni
Fachowcem nie jestem ale gołym okiem widać wyrastające w górę wilki.
Na pewno musisz je powycinać.
Na pewno musisz je powycinać.
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
No o tych wilkach też czytałem, to się wszsytkie wycina czy te co mają pąki kwitnące powinno się zostawić? Przedewszsytkim chce wiedziec czy ciąć gałęzie - jeśli tak to jak a raczej które? 

- Comcia
Widzę że brakuje naszych fachowców więc powiem jak ja bym zrobiła.
Wytnij wszystkie wilki.
Wydaje mi się że tam nie ma specjalnie co ciąć, można skrócić gałęzie ale wilki wszystkie powycinaj bo osłabiają drzewo.
Zwróć uwagę że na normalnych gałęziach są już liście i pąki kwiatowe a wilki są prawie łyse.
Wytnij wszystkie wilki.
Wydaje mi się że tam nie ma specjalnie co ciąć, można skrócić gałęzie ale wilki wszystkie powycinaj bo osłabiają drzewo.
Zwróć uwagę że na normalnych gałęziach są już liście i pąki kwiatowe a wilki są prawie łyse.
Drzewo jest bardzo gęste ja bym również po przerzedzał grubsze gałęzie
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Jak się wytnie wszystko, co celuje w niebo, czyli wilki, to nie będzie takie gęste.
Waleria
- Marek-BB
- 500p
- Kontakt:
Ok. dzięki za odp. Nie wiem nadal czy wilki pąkujące dość intensywnie też się wycina, czy może się wygną np. i jako świeża gałąź dadzą więcej owoców np. w przyszłym roku? Póki co powycinałem na wszsytkich jabłoniach wilki bez pąków lub słabo pąkujące, myśle że dobrze... Jak to jest z tymi mocno pąkującymi?
- Comcia
Powinieneś wyciąć wszystkie,
Młode pędy możesz np. podwiązać sznurkiem i skierować w dół, same raczej tego nie zrobią.
Ale to najwyżej kilka.
Ale chyba nie o to ci chodzi ?
Chciałeś przyciąć i przerzedzić drzewo więc po co zostawiasz wilki ?
Z nich nie ma żadnego pożytku.
Zrób zdjęcie jak teraz to wygląda.
Młode pędy możesz np. podwiązać sznurkiem i skierować w dół, same raczej tego nie zrobią.
Ale to najwyżej kilka.
Ale chyba nie o to ci chodzi ?
Chciałeś przyciąć i przerzedzić drzewo więc po co zostawiasz wilki ?
Z nich nie ma żadnego pożytku.
Zrób zdjęcie jak teraz to wygląda.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak odmłodzić stare jabłonie
Kiedy przeprowadzić cięcie odmaładzające starych jabłoni.
mniej więcej wiem jak to zrobić , ale nie wiem o jakiej porze roku. Na "mojego nosa" to w lutym,
ale moze sie myle.
mniej więcej wiem jak to zrobić , ale nie wiem o jakiej porze roku. Na "mojego nosa" to w lutym,
ale moze sie myle.