Ogród kocicy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród kocicy cz.2

Post »

Witaj Ewko :)
Imponujące zakupy :)

A mnie bardzo podoba się twoja miodunka - rewelacyjna i masz Jack Frost - szukam jej w swoich sklepach ogrodniczych od zeszłego roku - na razie bezskutecznie :(

Też bardzo lubię tawuły - i tez mam ich troszke - ale nie znam nazw :(
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tajko, bo z tymi tawułami to tak jest, że wszyscy znają kilka podstawowych odmian, a te ciekawsze to trzeba sobie poszukać:-). Bardzo ładna jest też tawuła śliwolistna i Shirobana (Genpei) - ma dwa kolory kwiatów jednoczesnie na krzaczku. Prawie nikt nie ma też tawuły wielkolistnej o pięknym pokroju i cudnych liściach. Mam tych pięknych krzewów dość dużo - ze 20 pewnie się uzbierało (odmian).

Miiriam, Jack Frost mam dwie duże, w zeszłym roku miałam siewkę i ją wydałam sąsiadce. Jak coś znajdę w jej okolicy to wsadzę do P9 dla Ciebie. A co do miodunki to dość wolno się rozrasta ta odmiana, ale w tym roku jest to już całkiem ładna kępka. Brunnera Jack Frost jest w szkółkach rzadkospotykana i droga. Pani powiedziała mi kiedyś, że trudno się ją dzieli i źle się przyjmuje dlatego cena jest taka wysoka.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewo - Shirobanę mam i ja. :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

To juz wiem dlaczego nie mogę jej znaleźć .. ja czytałam o niej zeszłego roku w Działkowcu i od tego czasu szukam ..... bardzo Ci dziękuję za chęć podzielenia się - spokojnie mogę poczekać ile będzie trzeba na chociaż maleńką sadzoneczkę :)
No i oczywiście wszystkie koszty pokrywam :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Ewo, czy pryskasz czymś swoje wiśnie ozdobne? Pytam, bo zakupiłam w zeszłym roku Amanogawę i niestety mi padła. W tym roku robię drugie podejście i wolałabym z lepszym skutkiem.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miriam, zapisałam sobie, ale przypomnij mi za jakiś czas :D .

Igiełko, nigdy nie pryskałam żadnych wiśni ozdobnych. One zwyczajnie sobie rosną na słonecznym miejscu. Nie mam z nimi żadnych problemów, wszystkie kupione były z dużą, ładną bryłą korzeniową w pojemnikach.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Ewo , tak leciutko i bezstresowo zajrzałam sobie do Twojego ogrodu . I to byłoby na tyle leciutkiego przebywania , klapka mi opadła i oczy wyszły z orbit , tylu gatunków roślin tak niespotykanych i ciekawych w jednym miejscu jeszcze chyba nie widziałam! Chylę przed nimi czoło i będę z ogromną ciekawością oglądać nowe zdjęcia Twoich okazów! Toż to ogród botaniczny a nie Ogród Kocicy ;:108
Oj losie , losie, ja się chyba depresji chciejstwowej nabawię w takich ogrodach przebywając!
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Tak Ewo prawda jest taka, że stworzyliście ogród kolekcjonerski :D Oglądałam dziś w szkółce wiśnie Amanogawę i Kiku-Shidare i... nie wzięłam... Takie cieniutkie patyczki miały, że nie wyobrażam ich sobie przy rozszalałych psidłach. No i zastanawiałam się, czy dadzą sobie radę na moich suchych piaskach, bo z tego co wyczytałam, to dość wymagające wisienki. Pozostanę chyba przy oglądactwie :wink: Mam wiśnie osobliwe Umbraculifera ale one są opisywane jako mało wymagające co do gleby. Szkoda byłby wiśniowy sad :;. Zdecydowałam się na wysoko zaszczepionego klona Globosum i złotokapa Vossi. Będę latała z konewkami ;:65
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko, ale żeś mi nacukrowała - mi i Lwisku, bo to nasz ogród :wit . Miło mi, że tu zajrzałaś, jak widzisz różne są odchylenia ogrodowe na forum. Jedni kolekcjonują żurawki, inni hortensje, a jeszcze inni (kocica i Lwisko) zbierają właściwie wszystko i wyszukują różne dziwactwa. Dorotko zapraszam częściej. Gdybym tylko miała więcej czasu na ten ogród to może zacząłby on wyglądać jak należy. A tak rośliny rosną owszem, ale chwaściska jeszcze szybciej rosną i pochłaniają połacie ogrodu.
Izo, ciągle będę się upierała, że to ogród z różnorodnymi roślinami - może i kolekcjonerski, ale taki nieświadomie kolekcjonerski.
Jak kupować wiśnie to już porządne, na ładnych nóżkach, a nie chude badylki. U nas jest mokra, żyzna gleba więc naszym wisienkom powinno być tu dobrze. Zresztą Amanogawa rośnie u nas już 3 rok - wolno okrutnie, ale rośnie. Na piaski nie polecam bo jak ją posadziliśmy to okazało się, że trzeba ją zalewać wodą przez pewien czas bo szybko mdlała na słońcu.
Złotokap mamy, ale nie Vossi, nawet mnie kusi ta odmiana, ale jeszcze poczekam.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ewo, nareszcie dzisiaj ukończyłam sadzenie rh i azalii na nowej kwaśnej rabacie. Rośliny od Ciebie są rozgałęzione i gęste, różnią się bardzo od "chudych" marketowych. Podcinałaś azalie? Kiedy i ile?
Zenobia zaczyna żyć, a jaśmin już cały zielony :D Dziękuję za irgę, masz zdjęcie dorosłej rośliny?
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ja też jestem zachwycona roślinkami od ciebie.
Tawuła śliczna. Czy kwitnie na biało? Ja szybko rośnie?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu, jestem dość zestresowana sprzedażą roślin na forum. Zwyczajnie martwię się, że coś co wysłałam może okazać się dla innej osoby nieładne albo za małe albo okaże się, że jest martwe po zimie, a ja nie zauważyłam.
Jeśli chodzi o azalie to przycinam tylko gałązki, które się czasami uszkodzą, albo podeschną po zimie. Generalnie te odmiany same nabierają ładnej, okrągłej formy.
Basiu, czy dostałaś irgę błyszczącą? Najczęściej używa się jej na żywopłoty, ma piękny, wyprostowany pokrój. Mam kawałek obsadzony irgami w zeszłym roku i całkiem ładnie się zagęściły, zdjęcia jeszcze nie robiłam.

Dorotko, tawuła trójłatkowa to jedna z mniejszych i wolniej rosnących. Kwitnie na biało. Bardzo się cieszę, że roślinki Wam się podobają.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Wiśnie są super sama mam w ogrodzie kilka ze względu na kwiaty ale także na kolorystykę liści (lubię bordowe liście)
W tym roku przymierzam się do Amanogawy bo potrzebuję wąskiego -rosnącego w górę drzewka.
Niestety mszyce uwielbiają wiśnie i trzeba je często spryskiwać. W zeszłym roku była u mnie plaga.

Ewo czy możesz mi polecić jeszcze jakieś drzewka wolno rosnące o wąskim koliumnowym pokroju.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Soczewko, jakoś u mnie Amanogawy nie żrą mszyce, nie mam z nią problemu. Piękne drzewo kolumnowe o żółtych liściach to wiąz holenderski Wredei. Ozdobi ogród przez cały sezon wegetacyjny. Ja mam taki wiąz, ale ma dopiero 70 cm wysokości, a widziałam duży okaz i był przepiękny.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Ewo na ten wiąz to ja choruję już od dwóch lat. Już sobie go zamówiłam, oczywiście małą sadzonkę bo wysokie są bardzo drogie
Rok temu na krótko wyleczyła mnie jego cena (150zł).
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”